2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Putyin: Fölöslegesek és hatástalanok az újabb szankciók Észak-Korea ellen

Fölöslegesek és hatástalanok volnának az újabb szankciók Észak-Korea ellen, a phenjani vezetés nem változna meg, csak a nép szenvedne jobban, és az egyre nagyobb katonai fenyegetésnek sincs semmi értelme, mert globális katasztrófa lehet belőle – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a BRICS-országok hsziameni csúcsértekezletén tartott sajtótájékoztatóján.

Oroszország elítéli az észak-koreai kísérleteket – tette hozzá Putyin a vasárnapi nukleáris robbantási kísérletre utalva, amelyről Phenjan azt állítja, hogy hidrogénbombát próbált ki. “Úgy gondoljuk, hogy ezek provokációk, de ebben az esetben bármilyen új szankció fölösleges és hatástalan volna” – fűzte hozzá.


A hatodik és eddigi legerősebb föld alatti nukleáris robbantási kísérlet hatására az Egyesült Államok és európai szövetségesei, valamint Japán hétfőn bejelentették, hogy újabb súlyos ENSZ-szankciók meghozásáról tárgyalnak, de a világszervezetben vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína álláspontja bizonytalan, bár ezzel a nyilatkozatával Putyin gyakorlatilag csatlakozott Kína álláspontjához, amely szerint békés megoldás kell.

Az észak-koreaiak “nem fognak lemondani nukleáris programjukról, amíg nem érzik biztonságban magukat. Ezért keresni kell annak lehetőségét, hogy újrainduljon a párbeszéd minden érintett fél között” – mondta Putyin.


Bírálta, hogy az Egyesült Államok nem zárja ki a katonai lépés lehetőségét, mert Washington szerint “semmilyen békítő beszéd nem hat már”.

Az orosz elnök “nevetségesnek” mondta, hogy az Egyesült Államok először szankciókkal sújtotta Oroszországot ugyanabban a törvényben, amelyben megbüntette Észak-Koreát, majd “arra kérte Moszkvát, hogy járuljon hozzá a Phenjan elleni szankciók meghozatalához az ENSZ-ben”.

Az Észak-Korea elleni nemzetközi szankciókkal kapcsolatban Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a csúcstalálkozón újságíróknak elmondta, hogy az Észak-Koreába irányuló orosz olajexport csaknem nulla, kizárólag olajszármazékokat szállítanak. Moszkva eddig nem tárgyalt nemzetközi partnereivel arról, hogy még ezt a keveset is csökkentsék-e – tette hozzá.

A BRICS a Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság alkotta országcsoport, amely 2009-ben alakult meg azzal a céllal, hogy hatékonyabban tudják képviselni a fejlődő országokat a nyugati országok uralta világban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.