EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 23., szombat
Tekla, Líviusz

Program

Rendhagyó előadás a Gobbi Hilda színészházban

Edward Albee: Mese az állatkertről című drámájának bemutatójára készül a Kazán István Kamaraszínház, de nem a megszokott helyükön, hanem a Gobbi Hilda színészházban, ahol egyfajta “elő bemutatóként” kerül színre ez az egyedi előadás.

Mint azt Kriszt László dramaturg-rendező elmondta, az eredeti játszóhelyünk a Fészek Művészklub, de az ott elhúzódó felújítások miatt a darabot, áttették az V. Magyar utca 34-ben található Gobbi Hilda színészházba.

– Erről a helyről talán annyit érdemes róla tudni hogy Gobbi Hilda nagyszerű színésznő, azzal a céllal alapította hogy segítséget nyújtson az ideiglenesen lakhatási problémákkal küzdő színészeknek. Van ott egy gyönyörű hall, ahol összejönnek esténként a házban lakók, s mivel magam is ott laktam jó pár évig, ismerem a körülményeket,
amelyek abszolúte alkalmasak egy ilyen jellegű előadás bemutatására. Talán még add is egyfajta “színház-történeti” hangulatot, hiszen az elmúlt évtizedekben több nagy színész kolléga is lakott ott, hosszú évekig.

A rendező elmondta szinte sehol sem játsszák Albee-nek ezt a remekművét, de amikor 11 éve megalakította a kamaraszínházat, az értékelvűség mellett a ritkán, vagy egyáltalán nem-játszott darabok bemutatását tűzte ki célul.

– Egyébként mi, már 2011-ben mutattuk be elsőként ezt a drámát, kiemelkedő sikerrel. Azóta több szereposztásban játszottuk, és most két év kihagyása után, főleg az aktualitása miatt, újra elővettük és mutatjuk be újra.
Kriszt László szerint ugyanis a darab, Albee megjelölését használva: abszurd, de ugyanakkor ma is aktuális.
– Soha ennyi meghasonlott (főleg fiatal) akik elvesztették lábuk alól a talajt, ennyi elidegenedett embert nem láttam mint napjainkban, S hogy mi vezet valakit idáig? Nos én, konkrét választ erre nem tudok adni, hiszen mindenkinél
más és más az ok, de ez a darab általános értelemben mutatja be, egy ember személyes tragédiáját, a hozzá vezető utat, s higgye el, a legtöbb néző talál hasonlóságot a saját maga élete és a darab főhőse – Jary – élete közt, talán
ezért is ilyen sikeres ez a darab. Hozzá kell tennem, hogy két nagyszerű színész, a rutinos Kovács Molnár József és a fiatal pályakezdő Vég András hitelesen, virtuózan jeleníti meg ezt a két teljesen ellentétes figurát.

A házi bemutató helyszíne az V. került Magyar utca 34 szám alatti  Gobbi Hilda színészházban lesz 2017 szeptember 30-án 19 órai kezdettel, a premier pedig október 31-én, szintén 19 órai kezdéssel a Fészek Művészklub kupola termében lesz. Aki pedig további részleteket szeretne megtudni erről és a kamaraszínház előadásairól, az nézze meg a www.kazanistvankamaraszinhaz.hu weboldalt!

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Fogyási világrekordra készülnek Magyarországon 

  Fogyási világrekordra készülnek Magyarországon 

  A nagy fogyás: életmódváltó példaképek kerestetnek! Magyarország Európa legtúlsúlyosabb országa, évente több mint egymillió személy próbálkozik meg testsúlycsökkentéssel, de túlnyomó többségük nem tud tartós eredmény elérni.

 • Hamarosan a mozikban a Budapest Noir

  Hamarosan a mozikban a Budapest Noir

  November 2-án mutatják be a magyar mozik a Budapest Noir c. nagyjátékfilmet. A Budapest Noir Gárdos Éva rendezésében, a Pioneer Pictures gyártásában, Kemény Ildikó vezető producer irányításával készült, főszereplői Kolovratnik Krisztián, Tenki Réka, Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata és Anger Zsolt.

 • Art Market Budapest 2017: Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Kiállítás és Vásár

  Art Market Budapest 2017: Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Kiállítás és Vásár

  Október 12-15. között Budapest ismét Európa egyik legvonzóbb kulturális célpontjává, a régió képzőművészeti fővárosává válik: a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi művészeti vására, Magyarország legnagyobb kortárs kiállítása négy kontinens közel 25 országából érkező 100 kiállító választékát mutatja be a közönségnek.