2017. november 15., szerda
Albert, Lipót

Életmód

Segítség! Horkol a párom!

/Fotó: Profimedia

A horkolás nemcsak a hálótársat zavaró jelenség, de veszélyes is lehet a horkolóra nézve. Dr. Vida Zsuzsanna, a Jó Alvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus a horkolás szempontjából kockázatos élethelyzetekre és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

– A horkolás valóban megnehezítheti a hálótárs alvását, az erre vonatkozó panaszok nem tekinthetők hisztinek – magyarázta dr. Vida Zsuzsanna. – Ráadásul a horkolás a horkolóra nézve veszélyes is lehet, ha hosszabb-rövidebb légzési szünetek jelentkeznek közben. Az éjszakai alvásvizsgálat segítségével megállapítható a horkolás által jelzett légzészavar súlyossága, és ez egyben meghatározza a terápiát is.Ma már számos kezelés és segédeszköz áll rendelkezésre a horkolás megszüntetéséhez, például szájbetétek, orrszárnytágító tapasz. Súlyos esetben szükség lehet a pozitív nyomású légsínterápia alkalmazására, amikor a belélegzett levegő nyomásával tartjuk nyitva a garatot. A jó eredmény érdekében indokolt lehet az életmódváltás is: az elhízás csökkentése, a dohányzással való felhagyás és az alkoholfogyasztás minimalizálása mind hozzájárulhatnak a gyógyuláshoz. A jó hír, hogy a horkolás megszüntethető, és ezzel nemcsak az egészségi kockázatokkal lehet leszámolni, de az érintettek és a hálótársak életminősége is javul.


Kapcsolódó Cikkek

 • Szőrösek lesznek a babák a kismamavitaminoktól?

  Szőrösek lesznek a babák a kismamavitaminoktól?

  A várandósoknak kínált vitaminokról keringő számos – vagy inkább számtalan – tévhit közül az egyik legijesztőbb az, amely szerint a készítmények hatására a születendő gyerekek szőrösek lesznek.

 • Szomorú, de a felnőttek 60 százaléka túlsúlyos

  Szomorú, de a felnőttek 60 százaléka túlsúlyos

  A felnőttek körülbelül 60 százaléka túlsúlyos, gyermekeknél 20 százalék ez az arány az országban – mondta Kovács Viktória, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet táplálkozástudományi szakreferense kedden az M1 aktuális csatornán.

 • Bemutatót tartott Európa legjobb virágkötője

  Bemutatót tartott Európa legjobb virágkötője

  Mezőffy Tamás Európa-bajnok virágkötő mester tartott bemutatót a Flora Hungaria nagybani virágpiac galériatermében Szigetszentmiklóson.  Számos európai és távol-keleti ország virágkötő-szervezetei, -iskolái kapkodnak a magyar szakemberért, aki látványos show keretében tanított új megoldásokat szakmabelieknek.