EUR: 319,18 Ft
CHF: 274,72 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Belföld

Szijjártó: Az igazi csata most kezdődik

Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy a magyar emberek akarata ellenére senkit ne lehessen az országba telepíteni. Mindezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta tegnap, miután kiderült, hogy az Európai Bíróságon elutasították hazánk és Szlovákia keresetét a kvótaperben.

 

Elutasította az Európai Bíróság a migránsok tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet – ismertette szerdai ítéletét a luxembourgi székhelyű bírói testület. Az ítéletet részletező közleményben azt írják: a kvóták „hatékonyan és arányosan” járulnak hozzá Görögország és Olaszország terheinek csökkentéséhez, ezért alkalmasak a kitűzött célok elérésére.

– A magyar kormány szerint az Európai Bíróságon a kvótaperben született döntés felháborító és felelőtlen. Az igazi csata csak most kezdődik el, Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy a magyar emberek akarata ellenére senkit ne lehessen az országba telepíteni – reagált minderre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Értékelése szerint a bíróság döntése veszélyezteti egész Európa jövőjét, biztonságát, és ellentétes az európai nemzetek, így a magyar nemzet érdekeivel.


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A sajtótájékoztatón részt vett Trócsányi László igazságügyi miniszter is, aki szerint a mostani döntés után Magyarország újabb jogi csatározások előtt áll. – Az Európai Bíróság érvelése nem meggyőző – húzta alá.

Közben Robert Fico szlovák kormányfő is megszólalt az ügyben. Azt mondta: elfogadják a bíróság döntését, ám kormánya álláspontja a kvótadöntéssel kapcsolatban továbbra sem változott meg, és a szolidaritás más módjait kívánják kifejezni, nem azt, hogy mások rákényszerítik az országra, hogy olyanokat fogadjanak be, akiket nem akarnak.

(MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Még 2015 júniusában határoztak úgy az uniós országok állam-, illetve kormányfői, hogy két év alatt mintegy 40 ezer, „nyilvánvalóan nemzetközi védelemre szoruló személyt” ideiglenesen áttelepítenek a migrációs válság által leginkább sújtott tagállamokból, azaz Olaszországból és Görögországból.

Az Európai Bizottság legfrissebb, augusztus 4-i jelentéséből ugyanakkor kiderül, hogy – Máltát leszámítva – eddig egyik uniós tagállamnak sem sikerült teljesítenie kötelezettségeit. Ausztria például idén márciusban jelentette be, hogy nem akar menekülteket fogadni – írta korábban a Magyar Idők. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban tegnap azt közölte: eddig a kötelező kvóta mindössze 25 százalékát teljesítették a tagállamok.

Eközben a Századvég Alapítvány felmérése szerint a lakosság 72 százaléka szerint Magyarországnak tovább kell harcolnia saját igazáért akkor is, ha a kvótaperben benyújtott keresetet elutasítják. A felmérés még a szerdai döntés előtt készült.


MTI Fotó: Varga György

Hol hány migránst fogadtak be?

Ország                                                   előírt kvóta/fő                                               teljesített kvóta/fő

Magyarország                                    1294                                                                           0

Ausztria                                               1953                                                                           0

Lengyelország                                     6182                                                                          0

Csehország                                           2691                                                                         12

Szlovákia                                              902                                                                            16

Franciaország                                     19 714                                                                       4100

Németország                                       27 536                                                                       7201

Forrás: Magyar Idők

 

Az ellenzék befogadáspárti

A magyar ellenzéki pártok már rég elfogadták volna a betelepítési kvótát. Mint emlékezetes, az Országgyűlés 2015 novemberében döntött arról, hogy megtámadja az Európai Bíróságon az erről szóló rendelkezést. A kvótaper indításáról szóló törvényt a baloldal már akkor sem támogatta. A kvótáról szóló 2016 októberében tartott népszavazást is támadta az ellenzék. Bár a népszavazás jogilag érvénytelen volt, mégis egyértelmű volt az üzenete: az emberek 98 százaléka elutasította a kvótát. A miniszterelnök ezért 2016 végén kezdeményezte a migránsok betelepítésének megakadályozását célzó alkotmánymódosítást, amelyet az ellenzék támogatásának hiányában a parlament nem tudott elfogadni. A Gyurcsány nevével fémjelzett DK kifejezetten a kvóta mellett gyűjtött aláírást, és ehhez kisebb kampányt is indított, büszkén hirdetve: „Elfogadom az uniós kvótát.”

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek

 • Ilyen lesz az új ötvenes

  Ilyen lesz az új ötvenes

  A Magyar Nemzeti Bank mától új 50 forintos forgalmi érme-emlékváltozatot bocsát ki a Családok éve tiszteletére. Az új 50 forintosok között lesz 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérme is.

 • Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Több párhuzamot vont Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök között Steve Bannon, utóbbi korábbi kampánystratégája, aki a Várkert Bazárban tartott előadást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte Európa Jövője konferencia első napján, szerdán.

 • Feje tetejére fordították a pizzát

  Feje tetejére fordították a pizzát

  Elsőként Magyarországon a Pizza i55 kínálja Chicago specialitását, a “deep dish” vagyis mélytányéros pizzát. A bár testvérpár-tulajdonosai számítanak rá, hogy a hagyományos pizza kedvelői majd kígyót-békát kiabálnak rájuk, de hisznek benne, hogy a fordítva rétegzett “pizzapite” beveszi majd a gasztronómiai szempontból befogadó Budapestet.

 • Repüléssel ünnepel a lottómilliomos

  Repüléssel ünnepel a lottómilliomos

  Életében először ül repülőre a magyar lottómilliomos. Habár Andraschek László 2013-ban 636 milliót nyert a Skandináv lottón még soha nem ült utazott repülőn, de hatvanadik születésnapján egy Kanadába szóló jeggyel lepi meg felesége Anikó.