EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Életmód

Tudja ön, mennyi az ideális testsúlya?  

Bár mindenki vágyik az ideális testsúlyra, annak megállapítása korántsem egyértelmű. Már csak azért sem, mert a megfelelő súly számtalan tényezőtől függ, és a hozzá vezető út is mindenkinél különböző lehet.

– Az ideális testsúly kiszámításánál figyelembe kell venni a kort, a nemet, a magasságot, a csontsűrűséget, az izom és a zsír arányát és az általános egészségi állapotot – magyarázta Sasvári-Szekeres Anita, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa. A legelterjedtebb a BMI (testtömegindex) használata, amit a súlyból és a magasságából számíthatunk ki. A testsúlyt elosztjuk a méterben megadott magasság négyzetével, így jön ki az alábbi mérőszám:


16 alatt: súlyosan sovány
16 és 18,49 között: sovány
18,5 és 24,9 között: ideális testsúlyú
25 és 29,9 között: túlsúlyos
30 fölött: elhízott
40 fölött: extrém módon elhízott

A BMI hátránya, hogy nem veszi figyelembe a testösszetételt. Egy ugyanolyan magas és súlyos profi sportolónak és egy sohasem mozgó személynek lehet ugyanannyi a BMI-je, mégsem hasonlítható össze a testük zsír- és izomaránya. A testzsírszázalék vizsgálatához manuális és gépi módszer is létezik. Utóbbihoz alkalmazzák a bioelektromosimpedancia-analízist (BIA) vagy az InBodyt, amelyek a testszövetek elektromos vezetőképességének különbözősége alapján működnek. A BMI-től eltérően a testzsírszázalék értéke mutatja a test összetételét, tehát két hasonló súlyú és magasságú, de eltérő edzettségű embernél nem lehet ugyanolyan.

Kapcsolódó Cikkek

  • Színes őszi receptek

    Színes őszi receptek

    Ősszel új alapanyagok kerülnek az asztalra. A piros gyümölcsös szezonnak vége, itt az ideje, hogy átadják a helyüket a sárga sütőtöknek és a lila szilvának.

  • Ki tart majd el kit?

    Ki tart majd el kit?

    Ma a fiatalok átlagosan 27,4 évesen hagyják el a szülői fészket. Nem akarnak kiröppenni, holott többnyire dolgoznak, önálló keresettel rendelkeznek. Ennek ellenére a fizetésüket zsebpénzként kezelik, vagyis felnőttkoruk elején is lényegében a szüleik tartják el őket.