2018. február 19., hétfő
Zsuzsanna

Életmód

Tudja ön, mennyi az ideális testsúlya?  

Bár mindenki vágyik az ideális testsúlyra, annak megállapítása korántsem egyértelmű. Már csak azért sem, mert a megfelelő súly számtalan tényezőtől függ, és a hozzá vezető út is mindenkinél különböző lehet.

– Az ideális testsúly kiszámításánál figyelembe kell venni a kort, a nemet, a magasságot, a csontsűrűséget, az izom és a zsír arányát és az általános egészségi állapotot – magyarázta Sasvári-Szekeres Anita, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa. A legelterjedtebb a BMI (testtömegindex) használata, amit a súlyból és a magasságából számíthatunk ki. A testsúlyt elosztjuk a méterben megadott magasság négyzetével, így jön ki az alábbi mérőszám:


16 alatt: súlyosan sovány
16 és 18,49 között: sovány
18,5 és 24,9 között: ideális testsúlyú
25 és 29,9 között: túlsúlyos
30 fölött: elhízott
40 fölött: extrém módon elhízott

A BMI hátránya, hogy nem veszi figyelembe a testösszetételt. Egy ugyanolyan magas és súlyos profi sportolónak és egy sohasem mozgó személynek lehet ugyanannyi a BMI-je, mégsem hasonlítható össze a testük zsír- és izomaránya. A testzsírszázalék vizsgálatához manuális és gépi módszer is létezik. Utóbbihoz alkalmazzák a bioelektromosimpedancia-analízist (BIA) vagy az InBodyt, amelyek a testszövetek elektromos vezetőképességének különbözősége alapján működnek. A BMI-től eltérően a testzsírszázalék értéke mutatja a test összetételét, tehát két hasonló súlyú és magasságú, de eltérő edzettségű embernél nem lehet ugyanolyan.

Kapcsolódó Cikkek