EUR: 326,05 Ft
CHF: 280,39 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Budapest XIII.kerület

Új passzív bérház épül a Kartács utcában

Bokrétaünnepet tartottak a XIII. kerületi Kartács utca 14. szám alatt épülő lakóháznál. Az építők bokrétafát tűznek ki ilyenkor az épület legmagasabb pontjára – jelezve ezzel: a ház tartószerkezete teljesen elkészült, nincs tovább fölfelé. Az új lakóépület 23 bérlakása száz százalékban önkormányzati tulajdonú, a beruházás megfelel a passzívház kritériumainak, költsége mintegy 780 millió forint.

A kerületi önkormányzat bérlakásépítési programjának keretében készül a Kartács utca 14. szám alatti ötemeletes lakóház, amely így száz százalékban önkormányzati tulajdonú. A 23 lakás jellemzően egy- és kétszobás lesz, átlagos alapterületük 40-50 négyzetméter. Az első emeleten két lakást mozgáskorlátozottak részére alakítanak ki. A pinceszinten, a mélygarázsban, illetve a földszinten – a lakásszámnak megfelelően – 23 gépkocsibeálló lesz.


Az önkormányzat tájékoztatása szerint az épület, amelynek kivitelezése 2018 elejére befejeződik, megfelel a passzívház kritériumainak. Fűtése levegő-víz hőszivattyús rendszerrel működik, a melegvíz-ellátás pedig központi kondenzációs gázkazánnal, amely indokolt esetben a fűtésre is rásegít. A lakásoknak egyedi szellőzőberendezésük lesz; a levegő befújásával és a használt elszívásával a friss levegő állandóan biztosított a lakásokban.

Az új lakóépület 23 bérlakása száz százalékban önkormányzati tulajdonú lesz (Fotó: kozszolgaltato.bp13.hu)

Az önkormányzat 2002-ben indította el bérlakásprogramját, azóta 11 helyszínen 590 lakást épített. Egyedülálló módon annyit, mint a többi önkormányzat összesen. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva az önkormányzat mintegy 1000 család lakhatását tette lehetővé idáig. Az önkormányzat 2014-ben építette az első magyar minősített, 100 lakásos passzívházat. A legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI nívódíjával világszínvonalúnak ismerte el ezt a beruházást. A környezettudatos technológiájú vállalkozás máig úttörőnek számít a budapesti, a magyar, sőt a kelet-európai lakáspiacon is.


Kapcsolódó Cikkek

 • Kutyás piknik a Dürerben

  Kutyás piknik a Dürerben

  Kutyás Közösség, Bulldogos Közösség, Tacskós Közösség, Pinscher Közösség, Együtt a Spánielekért, Városligeti Kutyások és még további közösségek találkozóját rendezték meg a kutyabarát Dürer Kert kerthelyiségében.

 • Libikóka Grecsó Krisztiánnal és Hrutka Róberttel

  Libikóka Grecsó Krisztiánnal és Hrutka Róberttel

  Az ismert író, Grecsó Krisztián, és a népszerű zeneszerző, Hrutka Róbert közös estjén anyáink, apáink történetei kerültek elő. Úgy, ahogy régen, társaságban volt szokás, dalban, mesében mondva el.

 • Megvalósult álom: felépül a lelkiegészség-központ

  Megvalósult álom: felépül a lelkiegészség-központ

  Lelkiegészség-központ jön létre a XV. kerületi Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben az Egészséges Budapest Program keretében – jelentette be László Tamás, a Fidesz választókerületi elnöke, a kerület polgármester jelöltje.