EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Budapest XIII.kerület

Új passzív bérház épül a Kartács utcában

Bokrétaünnepet tartottak a XIII. kerületi Kartács utca 14. szám alatt épülő lakóháznál. Az építők bokrétafát tűznek ki ilyenkor az épület legmagasabb pontjára – jelezve ezzel: a ház tartószerkezete teljesen elkészült, nincs tovább fölfelé. Az új lakóépület 23 bérlakása száz százalékban önkormányzati tulajdonú, a beruházás megfelel a passzívház kritériumainak, költsége mintegy 780 millió forint.

A kerületi önkormányzat bérlakásépítési programjának keretében készül a Kartács utca 14. szám alatti ötemeletes lakóház, amely így száz százalékban önkormányzati tulajdonú. A 23 lakás jellemzően egy- és kétszobás lesz, átlagos alapterületük 40-50 négyzetméter. Az első emeleten két lakást mozgáskorlátozottak részére alakítanak ki. A pinceszinten, a mélygarázsban, illetve a földszinten – a lakásszámnak megfelelően – 23 gépkocsibeálló lesz.


Az önkormányzat tájékoztatása szerint az épület, amelynek kivitelezése 2018 elejére befejeződik, megfelel a passzívház kritériumainak. Fűtése levegő-víz hőszivattyús rendszerrel működik, a melegvíz-ellátás pedig központi kondenzációs gázkazánnal, amely indokolt esetben a fűtésre is rásegít. A lakásoknak egyedi szellőzőberendezésük lesz; a levegő befújásával és a használt elszívásával a friss levegő állandóan biztosított a lakásokban.

Az új lakóépület 23 bérlakása száz százalékban önkormányzati tulajdonú lesz (Fotó: kozszolgaltato.bp13.hu)

Az önkormányzat 2002-ben indította el bérlakásprogramját, azóta 11 helyszínen 590 lakást épített. Egyedülálló módon annyit, mint a többi önkormányzat összesen. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva az önkormányzat mintegy 1000 család lakhatását tette lehetővé idáig. Az önkormányzat 2014-ben építette az első magyar minősített, 100 lakásos passzívházat. A legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI nívódíjával világszínvonalúnak ismerte el ezt a beruházást. A környezettudatos technológiájú vállalkozás máig úttörőnek számít a budapesti, a magyar, sőt a kelet-európai lakáspiacon is.


Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesten koncertezik a Linkin Park alapítója

  Budapesten koncertezik a Linkin Park alapítója

  Mike Shinoda, a Linkin Park alapítója, énekese, dalszerzője és zenei producere 2019 tavaszán a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet. A zenész Chester Bennington halála óta a művészetekbe menekült, az eredmény pedig a kritikusok által is elismert szólólemez, a Post Traumatic lett, amelynek vizuális részét is Shinoda maga filmezte és festette.

 • Tárolót a társasházakba!

  Tárolót a társasházakba!

  Pályázat útján szerezhetnek pénzt Belváros-Lipótváros társasházai, ha kerékpártárolót szeretnének létesíteni az ingatlanon belül.

 • Budapest madártávlatból

  Budapest madártávlatból

  Lenyűgöző légi felvételeivel meghódította a közösségi oldalakat, kedvenc témája Budapest, madártávlatból megörökítette már a főváros számos jellegzetes helyszínét, de szívesen csinál képeket sokfelé Magyarországon és szerte a világban.