EUR: 307,75 Ft
CHF: 265,50 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Budapest IX.kerület

Végső búcsú a világsztártól

Bánhegyi Lászlóné Mossóczy Olívia, a Ferencvárosi Torna Club  korábbi világ- és Európa-bajnok asztaliteniszezője szeptember közepén, 81. évesen hunyt el. A világsztárt a külföldön élő családtagok, barátok, sporttársak, a Magyar Olimpiai Bizottság és az FTC képviselői kísérték el utolsó útjára a Farkasréti temetőben.

A mindenki által Mossóczy Líviaként ismert sportoló a Ferencváros asztaliteniszezőjeként 1955-ben érte el első komolyabb eredményét, amikor az akkor még Budapesti Kinizsi színeiben legyőzte Kóczián Évát a rangos Tízek Bajnokságán, és végül a 6. helyen végzett. 1957-ben és 1959-ben immáron Kóczián Évával az oldalán női párosban országos bajnokságot nyert. 1967-ben a Ferencváros tagjaként csapatban lett országos bajnok. Nemzetközi szinten is rendkívül eredményes volt, 1957-ben ért fel a csúcsra, amikor a stockholmi világbajnokságon a női csapat tagjaként aranyérmet nyert. 1958-ban már világbajnokként szerzett csapatban egy Európa-bajnoki ezüst- és két bronzérmet, valamint egyéniben is a dobogó legalsó fokára állhatott. 1960-ban Zágrábban pedig egy egyéni Európa-bajnoki címmel foglalta keretbe fényes nemzetközi pályafutását.

1957-ben a női csapat tagjaként lett világbajnoki aranyérmes, 1958-ban szerzett csapatban egy Európa-bajnoki ezüst- és két bronzérmet, valamint egyéniben is a dobogó legalsó fokára állhatott, míg 1960-ban egy egyéni Európa-bajnoki címet szerzett

Mossóczy Olívia sportága és korábbi klubja, a Ferencváros számára is meghatározó eredményeket ért el, ennek elismeréseként az FTC fennállásának 100. évfordulója alkalmából, 1999-ben az akkori elnöktől, dr. Torgyán Józseftől az FTC Centenáriumi Aranydiplomáját vehette át.

A temetésről az FTC gondoskodott, a Magyar Olimpiai Bizottság koszorúját Győr Béla, az Emlék és Hagyományőrző Albizottság vezetője helyezte el (Fotó: Győr Béla/ MOB)

A magánéletében is komoly szerepet töltött be a sport. Férje, a 2015-ben elhunyt Bánhegyi László a magyar kosárlabdasport egyik legendás alakja, játékosként nyolcszoros magyar bajnok, Európa-bajnoki arany- és ezüstérmes, Universiade-győztes, emellett pedig a magyar kungfusport meghatározó személyisége is volt.

Mossóczy Olívia temetéséről a Ferencvárosi Torna Club gondoskodott.
Előbb a Farkasréti temető Makovecz termében, polgári szertartás keretében vettek végső búcsút tőle, majd a szertartás végén a hamvakat a családi sírboltban, a két éve elhunyt férj mellett helyezték örök nyugalomra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szakápolás otthon

  Szakápolás otthon

  Minden beteg vágya, hogy a gyógyulás vagy a rehabilitáció időszakát otthon, a megszokott, megnyugtató környezetben tölthesse, de olyan profi ápolók segítségével, mint ha kórházban lábadozna.

 • Itt az első Első Felelős Állattartás Konferencia a Rex Alapítványtól

  Itt az első Első Felelős Állattartás Konferencia a Rex Alapítványtól

  A 25 éves jubileumát ünneplő Rex Kutyaotthon Alapítvány számos új kezdeményezéssel szolgálja a felelős állattartási kultúra hazai fejlődését. Idén tavasszal megalapították a Felelős Állattartás Napját, most szombaton pedig újabb szemléletformáló programot szerveznek, fókuszban a kutyák és macskák testi és lelki problémáival és azok kezelésével.

 • Modellből Szent Johanna

  Modellből Szent Johanna

  Nem minden napi eseménynek ad otthont most szombaton az V. Magyar utcában található Gobbi Hilda Színészház! G. B. Shaw: Szent Johanna művéből készült “Magányos Johanna” című monodrámát mutatják be Dombrádi Alina főszereplésével, Kriszt László rendezésében.