EUR: 318,59 Ft
CHF: 274,16 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Sport

Zoltánt megihleti a sport

Fodor-Lengyel Zoltán még ma, ötven fölött is bárkit a földhöz teremt egy jól kivitelezett csípődobással. A művészet azonban elcsábította a tatamiról, érettségi után a cselgáncs helyett a festészetet választotta.

Persze nem lett hűtlen a sporthoz, számtalan témát szolgáltattak és szolgáltatnak ma is számára a különféle sportágak, a MOB is tőle rendelt képet a 100 éves évfordulójára. Legutóbb a budapesti cselgáncs-világbajnokságra készített egy méretes bronzszobrot, amely hamarosan a Parlamenthez közeli Olimpiai Parkban lel végleges otthonra.


/Fotó: Mészáros Diána

– Nagyon kimerítő munka volt elkészíteni azt a szobrot, a rövid határidő miatt hosszú éjszakákon át dolgoztam vele, de érdemes volt – mondta a grafikusművészet mesterfogásait a nyolcvanas években a párizsi Sorbonne-on elsajátító, Madridban élő művész, akit mellesleg sokan spanyol születésűnek gondolnak. – Régóta ott élek, de magyar vagyok, nem véletlenül csinálhattam én az 1956-os forradalomnak emléket állító madridi emlékművet.

Azért már tősgyökeres madridinak számít, és természetesen a Realnak szurkol. Ez néha családi vitához is vezet, mert felesége a fővárosi örök rivális, az Atlético híve. Természetesen majd minden fontosabb hazai meccsen ott ül a díszpáholyban, Florentino Pérez klubelnök közelében, s nem csak azért, mert ő készítette a királyi klub múzeumában elhelyezett Puskás Öcsi-képet.


– Baráti viszonyban vagyok Emilio Butraguenóval, a Real nemzetközi igazgatójával, akiről kevesen tudják, hogy a kortárs festészet értő barátja, és nagyon komoly gyűjteménye van. Kár, hogy a klub jelenlegi csillagai a képek helyett a Ferrarikat és Bugattikat részesítik előnyben.

Képzőművészeti tanulmányait Ficher Ernő magántanítványaként kezdte, majd Párizsban folytatta, miközben az ELTE magyar–történelem szakán is tanult. Húszévesen nyitotta meg első kiállítását, ahol exkluzív szerződést kötött a Galeria Art 3000-rel, majd 1986-ban a galéria művészeti vezetője és társtulajdonosa lett. A nyolcvanas évek elejétől napjainkig közel 200 egyéni kiállítást rendezett Magyarországon és világ számos országában. Madridban él és alkot, s vezeti az általa létrehozott kortárs spanyol–magyar Alapítványt, a Fundación Apoyo el Artét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Higgadtság és szenvedély

  Higgadtság és szenvedély

  A kispadokra is érdemes lesz figyelni a Bajnokok Ligája-döntőben. Zinédine Zidane, a Real Madrid mestere játékosként és edzőként is megnyerte már a serleget, míg Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere eddig csak az ellenfelek kezében látta azt.

 • Nikolics klubtársa lesz Torres

  Nikolics klubtársa lesz Torres

  Fernando Torres, a nevelőegyesületétől, az Atlético Madridtól a napokban elköszönt világbajnok spanyol labdarúgó az MLS-ben szereplő Chicago Fire-ben folytathatja.

 • Sastin Marianna játszószőnyeg mellett edz

  Sastin Marianna játszószőnyeg mellett edz

  Sastin Marianna kisfia társaságában készül a budapesti birkózó-világbajnokságra. A Vasas kiválósága egy év után tért vissza a birkózószőnyegre, és mindössze három és fél hónappal fia, Olivér születése után magyar bajnoki címet szerzett a 62 kilósok között.

 • Maffiózókkal barátkozott a világbajnok kapus

  Maffiózókkal barátkozott a világbajnok kapus

  Maffiózóknak tett szívességeket három futballista. Az Olasz Labdarúgó-szövetség nyomozati adatokra hivatkozva azt közölte, hogy a világbajnok Pepe Reina, Paolo Cannavaro és Salvatore Aronica kapcsolatban állt a nápolyi bűnszervezet, a camorra néhány tagjával.