2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Sport

Zoltánt megihleti a sport

Fodor-Lengyel Zoltán még ma, ötven fölött is bárkit a földhöz teremt egy jól kivitelezett csípődobással. A művészet azonban elcsábította a tatamiról, érettségi után a cselgáncs helyett a festészetet választotta.

Persze nem lett hűtlen a sporthoz, számtalan témát szolgáltattak és szolgáltatnak ma is számára a különféle sportágak, a MOB is tőle rendelt képet a 100 éves évfordulójára. Legutóbb a budapesti cselgáncs-világbajnokságra készített egy méretes bronzszobrot, amely hamarosan a Parlamenthez közeli Olimpiai Parkban lel végleges otthonra.


/Fotó: Mészáros Diána

– Nagyon kimerítő munka volt elkészíteni azt a szobrot, a rövid határidő miatt hosszú éjszakákon át dolgoztam vele, de érdemes volt – mondta a grafikusművészet mesterfogásait a nyolcvanas években a párizsi Sorbonne-on elsajátító, Madridban élő művész, akit mellesleg sokan spanyol születésűnek gondolnak. – Régóta ott élek, de magyar vagyok, nem véletlenül csinálhattam én az 1956-os forradalomnak emléket állító madridi emlékművet.

Azért már tősgyökeres madridinak számít, és természetesen a Realnak szurkol. Ez néha családi vitához is vezet, mert felesége a fővárosi örök rivális, az Atlético híve. Természetesen majd minden fontosabb hazai meccsen ott ül a díszpáholyban, Florentino Pérez klubelnök közelében, s nem csak azért, mert ő készítette a királyi klub múzeumában elhelyezett Puskás Öcsi-képet.


– Baráti viszonyban vagyok Emilio Butraguenóval, a Real nemzetközi igazgatójával, akiről kevesen tudják, hogy a kortárs festészet értő barátja, és nagyon komoly gyűjteménye van. Kár, hogy a klub jelenlegi csillagai a képek helyett a Ferrarikat és Bugattikat részesítik előnyben.

Képzőművészeti tanulmányait Ficher Ernő magántanítványaként kezdte, majd Párizsban folytatta, miközben az ELTE magyar–történelem szakán is tanult. Húszévesen nyitotta meg első kiállítását, ahol exkluzív szerződést kötött a Galeria Art 3000-rel, majd 1986-ban a galéria művészeti vezetője és társtulajdonosa lett. A nyolcvanas évek elejétől napjainkig közel 200 egyéni kiállítást rendezett Magyarországon és világ számos országában. Madridban él és alkot, s vezeti az általa létrehozott kortárs spanyol–magyar Alapítványt, a Fundación Apoyo el Artét.

Kapcsolódó Cikkek

  • 29 meccs után kikapott a Barca

    29 meccs után kikapott a Barca

    Megszakadt a Barcelona 29 meccs óta tartó veretlenségi sorozata. A spanyol Király Kupa-negyeddöntő első mérkőzésén az Espanyol az ifjonc Oscar Melendo 88. percben szerzett góljával 1-0-ra győzött. A hazai sikerhez némileg Lionel Messi is hozzájárult, hiszen a 61.

  • Zidane nem tudja elképzelni a Realt Ronaldo nélkül

    Zidane nem tudja elképzelni a Realt Ronaldo nélkül

    Hiába érkeznek egyre gyakrabban a Cristiano Ronaldo távozásáról szóló hírek, Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője egyszerűen nem tudja elképzelni a királyi gárdát a portugál klasszis nélkül – írja a goal.