EUR: 308,76 Ft
CHF: 267,76 Ft
2017. szeptember 21., csütörtök
Máté, Mirella

Sport

Zoltánt megihleti a sport

Fodor-Lengyel Zoltán még ma, ötven fölött is bárkit a földhöz teremt egy jól kivitelezett csípődobással. A művészet azonban elcsábította a tatamiról, érettségi után a cselgáncs helyett a festészetet választotta.

Persze nem lett hűtlen a sporthoz, számtalan témát szolgáltattak és szolgáltatnak ma is számára a különféle sportágak, a MOB is tőle rendelt képet a 100 éves évfordulójára. Legutóbb a budapesti cselgáncs-világbajnokságra készített egy méretes bronzszobrot, amely hamarosan a Parlamenthez közeli Olimpiai Parkban lel végleges otthonra.

/Fotó: Mészáros Diána

– Nagyon kimerítő munka volt elkészíteni azt a szobrot, a rövid határidő miatt hosszú éjszakákon át dolgoztam vele, de érdemes volt – mondta a grafikusművészet mesterfogásait a nyolcvanas években a párizsi Sorbonne-on elsajátító, Madridban élő művész, akit mellesleg sokan spanyol születésűnek gondolnak. – Régóta ott élek, de magyar vagyok, nem véletlenül csinálhattam én az 1956-os forradalomnak emléket állító madridi emlékművet.

Azért már tősgyökeres madridinak számít, és természetesen a Realnak szurkol. Ez néha családi vitához is vezet, mert felesége a fővárosi örök rivális, az Atlético híve. Természetesen majd minden fontosabb hazai meccsen ott ül a díszpáholyban, Florentino Pérez klubelnök közelében, s nem csak azért, mert ő készítette a királyi klub múzeumában elhelyezett Puskás Öcsi-képet.

– Baráti viszonyban vagyok Emilio Butraguenóval, a Real nemzetközi igazgatójával, akiről kevesen tudják, hogy a kortárs festészet értő barátja, és nagyon komoly gyűjteménye van. Kár, hogy a klub jelenlegi csillagai a képek helyett a Ferrarikat és Bugattikat részesítik előnyben.

Képzőművészeti tanulmányait Ficher Ernő magántanítványaként kezdte, majd Párizsban folytatta, miközben az ELTE magyar–történelem szakán is tanult. Húszévesen nyitotta meg első kiállítását, ahol exkluzív szerződést kötött a Galeria Art 3000-rel, majd 1986-ban a galéria művészeti vezetője és társtulajdonosa lett. A nyolcvanas évek elejétől napjainkig közel 200 egyéni kiállítást rendezett Magyarországon és világ számos országában. Madridban él és alkot, s vezeti az általa létrehozott kortárs spanyol–magyar Alapítványt, a Fundación Apoyo el Artét.

Kapcsolódó Cikkek

  • Világliga, Jövünk!

    Világliga, Jövünk!

    Az utolsó mérkőzést már nem is kellett lejátszani a magyar–orosz Davis Kupa-párharcban, hiszen addigra a Fucsovics Márton vezette teniszcsapatunk behozhatatlan előnyre tett szert és 21 év után visszajutottak a világcsoportba.

  • Détári: Három év alatt illene megtanulni magyarul

    Détári: Három év alatt illene megtanulni magyarul

    Détári Lajos a Bors.hu-nak adott nyilatkozatában kicsi odaszúrt Bernd Storck szövetségi kapitánynak. Az egykori világválogatott labdarúgó szerint a német szakember igazán vehette volna a fáradtságot, hogy megtanuljon magyarul.