2017. december 15., péntek
Valér

Életmód

A cékla lesz az őszi konyha sztárja

A cékla az őszi immunerősítés egyik legjobb alapanyaga, de mintha egy kicsit mostohán bánnánk vele a konyhában. A savanyított változaton és a pürén kívül máshogy nem nagyon használjuk, pedig számos lehetőség rejlik benne.

A  cékla legrégebbi archeológiai lelete egy újkőkorszaki (i. e. 4000) településről származik, de az i. e. második évezredben már a babilóniaiak és a föníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el,  Nagy Károly pedig elrendelte a cékla termesztését. Az indiai ájurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót. Ezenkívül májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai bőrgyógyászatban mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.


Nagy Károly rendeletbe adta a cékla termesztését – Profimedia, Alamy

Kakukkfüves gombás 

Hozzávalók: 25 dkg csiperkegomba, 1 db cékla, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. szójaszósz, 1 ek. olívaolaj, só, bors, kakukkfű.


Elkészítés: kevés olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. A céklát hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a gombát szeletekre. Amikor a hagyma üveges, hozzáadjuk a céklát és a zúzott fokhagymát és félig megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Ezután jöhet rá a gomba, a szójaszósz és a kakukkfű.

Fűszeres marhahússal töltött 

Hozzávalók: 8 közepesen főtt cékla, 70 dkg darált marhahús, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 szál zeller zöldje, 1 tojás, só, őrölt bors, 0,5 dl olívaolaj.
A mártáshoz: 1 kiskanál étkezési keményítő, só, őrölt bors, 3 dl tejszín, 1 dl zöldségleves, 10 dkg füstölt sajt.

Elkészítés: a főtt céklákat meghámozzuk, az aljukat egyenesre vágjuk és kiskanállal kivájjuk a közepüket. A hagymát finomra vágjuk, és forró olajban megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, a darált húshoz adjuk, összekeverjük a zúzott fokhagymával, megsózzuk, borsozzuk, apróra vagdalt petrezselyemmel, zeller zöldjével fűszerezzük, majd belekeverjük a tojást. Ezt jól összedolgozzuk, és a sóval, borssal fűszerezett céklákba töltjük. Olajozott tepsibe egymás mellé sorakoztatjuk. 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Közben a mártáshoz a tejszínt a zöldséglevesbe öntjük és felforraljuk, majd beleszórjuk a reszelt füstölt sajtot, és kevés hideg vízzel simára kevert keményítővel besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor a sült-töltött céklákat tányérra fektetjük, aprított petrezselyemmel megszórjuk, és körbelocsoljuk a mártással.

Kakaós villámsüti

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10-15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 púpos kávéskanál szódabikarbóna, 1 dl olaj
1 tojás, 2,5 dl tejföl, 2,5 dkg kakaópor, 1 közepes cékla.

Elkészítés: a céklát nyersen, apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot, és alaposan eldolgozzuk. Ezután jön az olaj, a szódabikarbónás liszt, a kakaópor, végül a tejföl. Összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral borított tepsibe öntjük a tésztát és 180 fokos sütőbe tolva 30 perc alatt készre sütjük.

Kapcsolódó Cikkek