2018. július 18., szerda
Frigyes

Külföld

A dzsihadisták elveszítették a 2014-ben elfoglalt területeik 87 százalékát

Bejrút, 2017. október 17., kedd (MTI/AFP) -A 2014-ben Irakban és Szíriában elfoglalt területei közel 90 százalékát veszítette el az Iszlám Állam (IÁ) – közölte kedden az Egyesült Államok vezette nemzetközi dzsihádellenes szövetség.

A szövetség, amely több ezer légicsapást hajtott végre a dzsihadisták ellen és különleges tanácsadókat küldött az iraki és szíriai erők megsegítésére, megalakításának harmadik évfordulóján, egyben azon a napon tette a bejelentést, amikor az IÁ-t kiűzték egykori erősségéből, a szíriai Rakkából.


A Barack Obama volt amerikai elnök kezdeményezésére 2014-ben létrehozott szövetség szerint továbbra is 3000-7000 terrorista harcol Irakban és Szíriában. Obama a dzsihadisták által üldözött iraki keresztény kisebbség, a jezidiek elleni túlkapások leállítása érdekében döntött a beavatkozásról.

A szövetség közel 120 ezer harcost képezett ki Irakban és több mint 12 ezret Szíriában.

“Az IÁ minden szinten vesztésre áll. Leromboltuk a hálózataikat és likvidáltuk a vezetőiket” – írta Twitter-oldalán Ryan Dillon ezredes, a szövetség szóvivője.

‘”Partnereink több mint 6,5 millió embert szabadítottak fel” – tette hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump és Putyin barátkoztak

  Trump és Putyin barátkoztak

  Vlagyimir Putyin és Donald Trump megtartotta első hivatalos beszélgetését, július 16-án Helsinkiben. A találkozó mindössze néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok hackertámadással vádolt meg tizenkét orosz hírszerző ügynököt.

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.

 • Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Az elmúlt három napban a görög rendőrség 48 migránst tartóztatott fel az Égei-tengeri Szantorini, Míkonosz, illetve Rodosz szigetek repülőterein, akik hamis útlevelekkel próbáltak felszállni Németországba, Dániába, Olaszországba, és más közép-európai országokba tartó légijáratokra – közölték a görög hatóságok kedden.