EUR: 323,48 Ft
CHF: 286,50 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Életmód

A lakásvásárlás rejtett költségei

Lakásvásárlás előtt az ember napokon, heteken át böngészi a hirdetéseket, járja a várost, hogy megtalálja a megfelelő otthont.

Mielőtt azonban végleg döntünk, érdemes figyelembe venni, hogy a lakás árán felül egyéb költségekkel is számolnunk kell, amelyeket be kell építeni a kalkulációba.


Használt lakás

Illeték – Ha lakást vásárolunk, a vételár alapján illetékfizetési kötelezettségünk keletkezik, amelynek mértéke 4 százalék, vagyis egy 20 millió forintos ingatlan után 800 ezer forintot kell fizetni az adóhatóságnak.

Ügyvédi és banki költségek – Az ügyvédi díjat jellemzően a vevő fizeti egy adásvétel során, itt általában a vételár egy százalékának megfelelő összeggel érdemes számolni. Amennyiben a vételár egy részét banki hitellel rendezzük, a hitelfelvételnek is vannak bizonyos költségei.

Felújítás – Egy használt lakás ritkán van olyan állapotban, hogy semmihez nem kell hozzányúlni a beköltözés előtt. Ha mást nem, de egy tisztasági festést – még egy újszerű lakás esetében is – általában el szoktak végezni az új tulajdonosok.

Berendezés – Bútoraink egy részét nem feltétlenül tudjuk használni az új ingatlanban, ezért új bútorokra is szükségünk lehet, ami tovább növeli a költségeinket. A már meglévő tárgyainkat pedig el is kell szállíttatni, és a költözésre is érdemes félretenni.

 

Új lakás

Az illeték, az ügyvédi és banki költségek, valamint a berendezés mellett lehetnek további pluszkiadások.

Garázs, beálló, tároló – A legtöbb fejlesztés esetében a lakáshoz kötelező tárolót, illetve garázst vagy kocsibeállót vásárolni, amelynek összege több millió forinttal megdobhatja az eredeti vételárat.

Burkolatok   Az új lakások ára általában tartalmazza a burkolatok és szaniterek árát, ez azonban többnyire egy bizonyos típusú terméket takar. Amennyiben a leendő tulajdonos ettől eltérően képzelte el a lakását, van lehetősége a változtatásra, ennek árát azonban be kell kalkulálnia.

Falak megváltoztatása, konnektorok áthelyezése – Az építkezés bizonyos fázisában arra is van mód, hogy akár a lakás elosztásán változtassunk. Ennek pluszköltségeit a vásárló viseli.

Egyéb műszaki tartalom – A műszaki leírásokat mindenképpen érdemes átböngészni, mielőtt a vásárlás mellett döntünk, ugyanis projektenként jelentős különbségek lehetnek a tekintetben, hogy pontosan mit tartalmaz az ár. Redőny már sok helyen benne van a lakás árában, de a legtöbb esetben csupán a légkondicionáló vagy riasztó előkészítését foglalja magában a vételár.

Kapcsolódó Cikkek