EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 21., szombat
Orsolya

Életmód

Amit a lisztérzékenyek is bátran ehetnek

A glutén a kenyérgabonákban található fehérje. Fogyasztása sok embernél problémát okoz. Legsúlyosabb a lisztérzékenység (cöliákia), ami a lakosság körülbelül két százalékát érinti. Az  alternatív gabonák azonban a gluténmentes diétában is fogyaszthatók.

Rizs – Profimedia, Alamy

Rizs – A rizs a világon a legelterjedtebb és a legkönnyebben emészthető gabonafajta. Méregtelenítő kúrákban is előszeretettel használják, mert segít a salakanyagokat eltávolítani a szervezetből. A rizsből készült „tej” változatosan felhasználható, tejérzékenyek számára is ideális.

Kukorica – A legédesebb ízű gabonaféle, darájából Olaszországban polentát készítenek, Erdélyben puliszkát főznek.  Saláták, rizses köretek népszerű alapanyaga.  A kukoricacsírából készült olaj kiemelkedően gazdag E-vitamin-forrás.

Köles – Profimedia, Alamy

Köles – A pázsitfűfélék családjába tartozó növény lúgosító hatású, nagyon könnyen emészthető gabona. A szemeket alapos átmosás, pirítás vagy áztatás után főzzük.  Népszerűsége a kukorica és a rizs elterjedésével csökkent, ám a modern reformtáplálkozásban ismét fontos szerepet tölt be. B-vitaminokban és fontos ásványi anyagokban gazdag.

Amaránt – A Dél-Amerikából származó  gabona lisztjéből száraz tészta és sütemény is készülhet, de lepényhez  és palacsintához is használhatjuk. Puffasztott formában édességekhez is kitűnő.

Hajdina – Tulajdonképpen mag, de gabonaként használjuk. Tipikus őszi-téli étel, mert nagy mennyiségű fogyasztása fényérzékenységet okozhat. Az orosz konyhában fontos szerepet tölt be, kásaként és önálló köretként is fogyasztják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Batátát az asztalra!

  Batátát az asztalra!

  Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

 • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.