2017. november 21., kedd
Olivér

Belföld

Az MSZP és a DK nemet mondtak a diákok kárpótlására

Már tart a Parlamentben az általános vita a Czeglédy-ügyet érintő előterjesztésről, amely felkéri a kormányt, hogy akár a szükséges jogszabályok megalkotásával tegyen lépéseket a munkájuk után ki nem fizetett fiatalok kárrendezése érdekében.

A vitában Bóna Zoltán, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy Czeglédy Csabától “nem állnak messze a zűrös ügyek”, hiszen 2002-ben 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, mert több millióval károsította meg a magyar államot. Bóna elmondta még, hogy a mostani ügyben a Czeglédy által vezetett Humán Operátor Zrt. köré épülő bűnszervezet 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek, valamint közel ezer diák nem kapta meg a fizetését, és ők várhatóan csak hosszú jogi procedúra után juthatnak hozzá a járandóságukhoz.


Kijelentette: az ügyben a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak és az egész magyar baloldalnak politikai felelőssége van, ezért indokolt annak vizsgálata, hogy történt-e burkolt pártfinanszírozáshoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy Czeglédy Csaba a Gyurcsány Ferenchez köthető Altustól 80 millió forint kölcsönt kapott.

A számos MSZP-s politikus ügyvédjeként dolgozó Czeglédyvel kapcsolatos javaslatot nem meglepő módon sem az MSZP, sem az ügyben másik érintett párt, a Gyurcsány-féle DK nem támogatta. A szocialisták szerint “politikai hisztériakeltés” folyik, vezérszónokuk Legény Zsolt szerint pedig Czeglédy cége nem károsított meg több mint ezer diákot vagy fiatalt.


A DK pedig egészen odáig ment, hogy alkotmányellenesnek nevezte a rendkívüli kárrendezésre vonatkozó javaslatot. Varju László DK-alelnök budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a parlamentnek nincs joga ítéletet hirdetni az előtt, hogy jogerős bírósági döntés születne az ügyben.

Kérdésre Varju azt mondta, hogy Czeglédy Csaba még mindig tartozik Gyurcsány Ferenc felesége cégének, az Altus Zrt.-nek. Magánszemélyek között létrejött megállapodásokról beszélünk, amelyek “vélhetően és remélem, hogy nem vizsgálat tárgya” – közölte.

Czeglédy Csaba ügyvéd /Fotó: szegedma.hu

A képviselőt kérdezték, az Origo birtokába került, a kölcsönökről szóló dokumentumokról is, amelyek alapján a portál azt írta, hogy az ügyben akár az üzletszerű tiltott pénzintézeti tevékenység gyanúja is felmerülhet az Altus Zrt.-vel szemben. Varju László válaszában megismételte, hogy a vizsgálat részleteit nem ismerik, ezért ebben nem akarnak állást foglalni.

A nem az ügyhöz tartozó részleteket majd a hatóság kivizsgálja és megítéli – felelte arra a kérdésre, hogy egy vagy több kölcsönről van-e szó.

Arra a felvetésre, hogy közel ezer, a Czeglédy-ügyben érintett diák még mindig nem jutott hozzá a munkabéréhez, azt felelte, hogy éppen a hatóságok akadályozzák a diákok kifizetését, mert lefoglalták a pénzt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Erdő Péter: A püspökök feladata, hogy szélesebb távlatot nyissanak az emberek előtt

  Erdő Péter: A püspökök feladata, hogy szélesebb távlatot nyissanak az emberek előtt

  A Ferenc pápával való találkozás megerősítette és megújította a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjainak küldetését, hogy szélesebb távlatot nyissanak az emberek előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás az MKPK vatikáni ad limina látogatásának első magyar nyelvű miséjén a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában kedden.

 • Csúcstalálkozóra hívja az építőipari ágazat képviselőit Varga Mihály

  Csúcstalálkozóra hívja az építőipari ágazat képviselőit Varga Mihály

  A magyar építőipar látványosan és korábban nem tapasztalt ütemben nő, ezért a rendszerváltás óta először péntekre csúcstalálkozót szerveztek a kormány képviselői, a húsz legnagyobb építőipari vállalkozás küldöttei és az ágazat legfontosabb szereplői, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek részvételével – jelentette be sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten, kedden.

 • Szakértői szinten is bővülhetnek a kínai-magyar agrárkapcsolatok

  Szakértői szinten is bővülhetnek a kínai-magyar agrárkapcsolatok

  A szőlő-bor és a gabona magyarországi eredményeiről és a szakmai együttműködés lehetőségeiről is tájékozódott a kínai Ningszia-Huj autonóm tartományból érkezett delegáció a Földművelésügyi Minisztériumban (FM), a felek megegyeztek abban, hogy ezeken a területeken szakértői szinten is felveszik egymással a kapcsolatot – derül ki a tárca keddi közleményéből.