EUR: 311,38 Ft
CHF: 270,27 Ft
2018. február 19., hétfő
Zsuzsanna

Belföld

Az MSZP és a DK nemet mondtak a diákok kárpótlására

Már tart a Parlamentben az általános vita a Czeglédy-ügyet érintő előterjesztésről, amely felkéri a kormányt, hogy akár a szükséges jogszabályok megalkotásával tegyen lépéseket a munkájuk után ki nem fizetett fiatalok kárrendezése érdekében.

A vitában Bóna Zoltán, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy Czeglédy Csabától “nem állnak messze a zűrös ügyek”, hiszen 2002-ben 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, mert több millióval károsította meg a magyar államot. Bóna elmondta még, hogy a mostani ügyben a Czeglédy által vezetett Humán Operátor Zrt. köré épülő bűnszervezet 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek, valamint közel ezer diák nem kapta meg a fizetését, és ők várhatóan csak hosszú jogi procedúra után juthatnak hozzá a járandóságukhoz.


Kijelentette: az ügyben a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak és az egész magyar baloldalnak politikai felelőssége van, ezért indokolt annak vizsgálata, hogy történt-e burkolt pártfinanszírozáshoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy Czeglédy Csaba a Gyurcsány Ferenchez köthető Altustól 80 millió forint kölcsönt kapott.

A számos MSZP-s politikus ügyvédjeként dolgozó Czeglédyvel kapcsolatos javaslatot nem meglepő módon sem az MSZP, sem az ügyben másik érintett párt, a Gyurcsány-féle DK nem támogatta. A szocialisták szerint “politikai hisztériakeltés” folyik, vezérszónokuk Legény Zsolt szerint pedig Czeglédy cége nem károsított meg több mint ezer diákot vagy fiatalt.


A DK pedig egészen odáig ment, hogy alkotmányellenesnek nevezte a rendkívüli kárrendezésre vonatkozó javaslatot. Varju László DK-alelnök budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a parlamentnek nincs joga ítéletet hirdetni az előtt, hogy jogerős bírósági döntés születne az ügyben.

Kérdésre Varju azt mondta, hogy Czeglédy Csaba még mindig tartozik Gyurcsány Ferenc felesége cégének, az Altus Zrt.-nek. Magánszemélyek között létrejött megállapodásokról beszélünk, amelyek “vélhetően és remélem, hogy nem vizsgálat tárgya” – közölte.

Czeglédy Csaba ügyvéd /Fotó: szegedma.hu

A képviselőt kérdezték, az Origo birtokába került, a kölcsönökről szóló dokumentumokról is, amelyek alapján a portál azt írta, hogy az ügyben akár az üzletszerű tiltott pénzintézeti tevékenység gyanúja is felmerülhet az Altus Zrt.-vel szemben. Varju László válaszában megismételte, hogy a vizsgálat részleteit nem ismerik, ezért ebben nem akarnak állást foglalni.

A nem az ügyhöz tartozó részleteket majd a hatóság kivizsgálja és megítéli – felelte arra a kérdésre, hogy egy vagy több kölcsönről van-e szó.

Arra a felvetésre, hogy közel ezer, a Czeglédy-ügyben érintett diák még mindig nem jutott hozzá a munkabéréhez, azt felelte, hogy éppen a hatóságok akadályozzák a diákok kifizetését, mert lefoglalták a pénzt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra gyűlnek a Czeglédy elleni vádak

  Sorra gyűlnek a Czeglédy elleni vádak

  Már kilenc iskolaszövet ügyében, mintegy 6,3 milliárd forintos vagyoni hátrány okozása miatt folyik eljárás Czeglédy Csaba ellen – tájékoztatott pénteken a Csongrád Megyei Főügyészség.

 • A magyarok 70 százaléka aggódik az illegális migráció miatt

  A magyarok 70 százaléka aggódik az illegális migráció miatt

  Nem véletlenül lapítanak most azok az ellenzékiek, akik ellenezték a határkerítés megépítését, és álproblémáról beszéltek. A magyarok hetven százaléka aggódik az illegális bevándorlás miatt, de ugyanekkora azok aránya, akik elégedettek a kormányzat ez ügyben tett lépéseivel – mondta saját kutatásukra hivatkozva Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában.

 • Soros embertípusra vágyik az EU emberjogi biztosa

  Soros embertípusra vágyik az EU emberjogi biztosa

  A “homo sorosensus”, azaz a Soros embertípus létrehozásának szükségességéről értekezik Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa egy 2009-es dokumentumban – írta Hírado.hu. Eközben az ENSZ Magyarország számára elfogadhatatlan migrációs politikát diktáló vitaindító anyagát az a Louis Arbour, migrációért felelős különleges képviselő jegyezte, aki öt évig volt a Soros féle Nyílt Társadalom Alapítvány pénzügyi hátterével működő Nemzetközi Kríziscsoport vezérigazgatója és akit maga a milliárdos tüntetett ki a Soros-egyetemen 2010-ben.