EUR: 322,84 Ft
CHF: 281,24 Ft
2018. október 22., hétfő
Előd

Belföld

Béreket emel a MÁV

Három év alatt harminc százalékkal növelik a vasúti dolgozók bérét – a MÁV így próbál megbirkózni a munkaerő-hiánnyal. A vasúti társaság elnök-vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjúban elmondta, év végére több mint 200 milliárd forinttal faragják le a MÁV adósságállományát, de emellett a szolgáltatások színvonalán is igyekeznek javítani.

Nem csak a piaci cégeknek, hanem az állami vállalatoknak is problémát jelent a munkaerő-hiány.  Dávid Ilona szerint a MÁV-nál ezt 30 százalékos béremeléssel igyekeznek orvosolni. Az állami vasúttársaság elnök-vezérigazgatója elmondta, az érintett szakszervezetekkel egy többlépcsős béremelési programban sikerült megállapodniuk. A felmerülő munkaerő-hiányt emellett egyetemekkel kötött stratégiai partnerséggel is próbálják megoldani.


Dávid Ilona a csoport adósságállományáról azt mondta, az év végére adósságuk „várhatóan 54 milliárd forintra csökken. Ez pedig nagy szó, hisz 2010-ben ez a mutató 300 milliárdon állt”. A vasúti társaság igyekszik szolgáltatásait modernizálni is, a vállalati vezető szerint az online jegyértékesítés például egyre sikeresebb, jelenleg több mint 8 százalék az online értékesítés. Emellett az utazási szolgáltatás színvonalán is javítanának, 2019 tavaszától az elővárosokban a villamosított vasútvonalakon leváltanák a teljes régi járműparkot, 2022-ig pedig az InterCity kocsikat is lecserélnék Szolnokon gyártott, saját gyártású járművekre. A vállalati vezető hozzátette, ebben az uniós ciklusban terveik szerint 900 kilométernyi pálya újul majd meg uniós forrásból. De javítanának az étkezőkocsik szolgáltatási színvonalán is.

Arról, hogy az elmúlt években hogyan változott a MÁV-vezetékek megrongálásának statisztikája és hogy min változtatna még a vasúti társaság vezetése, bővebben a legfrissebb Figyelőben olvashat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ötmillió magyar büszke a rendőrökre

    Ötmillió magyar büszke a rendőrökre

    A felnőtt magyar népesség 63 százaléka ért egyet azzal, hogy Magyarország büszke lehet a rendőreire; ennek ellenkezőjét a megkérdezettek 27 százaléka mondja – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet az Astoriánál történt október 23-i rendőri roham 12.

  • Egy panellakást átlagosan 2 hónap alatt lehet értékesíteni

    Egy panellakást átlagosan 2 hónap alatt lehet értékesíteni

    Átlagosan akár másfél-két hónappal rövidebb idő alatt lehet eladni az ingatlanokat most Magyarországon, mint 2013-ban, így egy panellakást átlagosan 2, míg egy társasházi téglalakást akár 3 hónap alatt is lehet értékesíteni – közölte az Otthon Centrum az MTI-vel.