EUR: 312,96 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 24., szombat
Mátyás

Életmód

Birs, az ősz ajándéka

A birsalma a nagymamák édes, csábító csodája. Az ablakban tartott birsalma nem csupán őszi díszítés volt, hanem a keményebb fajtákat a háziasszonyok még utóérlelték egy kicsit. Annak ellenére, hogy a birs feldolgozása elég munkás feladat, a tradicionális konyhát kedvelő háziasszonyok keresik a piacokon, és a gasztrokultúra úttörői is látnak benne fantáziát.

/Fotó: Profimedia, Alamy

Klasszikus birsalmasajt


Hozzávalók: 3 kg birsalma, 2-3 szem szegfűszeg, 2-3 rudacska fahéj,
1 citrom, 80 dkg cukor minden kg birsvelőhöz.

Elkészítés: a gyümölcsöt jól megmossuk és negyedekbe vágjuk. A magházával együtt héjastól feltesszük főni. Annyi vizet teszünk rá, amennyi éppen ellepi. 10-15 perc alatt puhára főzzük. A puha gyümölcsöt leszűrjük és szitán áttörjük. Megmérjük, és minden kg-hoz 80 dkg cukrot teszünk. Belereszeljük a citrom héját, belenyomjuk a levét. Állandóan kevergetve kb. 10 percig rotyogtatjuk. Fóliával kibélelünk egy őzgerincformát vagy más formákat, és beletöltjük a masszát. 2-3 napig langyos, szellős helyen szárítjuk. Kifordítjuk a formából, és szeletelve tálaljuk.


/Fotó: Profimedia, Alamy

Birsalmás tőkehal mazsolás burgonyapürével  

Hozzávalók: 4 tőkehalfilé, 2 szem birsalma, 2 teáskanál curry fűszerkeverék, olívaolaj, só, bors, 1 kis fej vöröshagyma.
A burgonyapüréhez: 80 dkg burgonya, 1,5 dl tejszín, 6 dkg áztatott mazsola, szerecsendió.

Elkészítés: alufóliából – a halszelet méretét figyelembe véve – kb. 30×30 cm-es darabokat tépünk, kis csomagokat készítünk. A halszeleteket egyenként mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk, majd egyenként az alufóliákra tesszük. A hagymát vékonyan felszeleteljük, karikákra szedjük, A birsalmát is vékonyan felszeleteljük. A hagymát és a birsalmát elosztjuk a csomagok között, tetejüket alaposan megszórjuk curry fűszerkeverékkel, majd kicsit meglocsoljuk olívaolajjal és jól bezárjuk a csomagokat. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 5 percben kicsomagolhatjuk a halat és megpirítjuk a tetejét. Közben a krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd a tejszínnel összetörjük és krémesre keverjük, sóval, borssal ízesítjük, szerecsendióval fűszerezzük ízlés szerint. Végül a beáztatott mazsolaszemeket lecsepegtetve a burgonyapürébe keverjük és a hallal tálaljuk.

 

A Heszperiszek kertjében is termett

A birs legendás volt az ókori civilizációkban. Az örök ifjúság és halhatatlanság aranyalmái, amelyek a Heszperiszek kertjében termettek, birsek voltak. Úgy tartják, Erisz almája, amellyel Párisz a legszebb földi asszony szerelmének elnyeréséért Aphroditét jutalmazta, szintén birs volt. Csakúgy, mint az ószövetségi Énekek énekének almafája: „Mint almafa az erdő fái közt, olyan szerelmesem a legények közt.” (Énekek 2,3). A híres ókori történetíró, Plutarkhosz is említést tesz a birsről, mint amit régi görög szokás szerint az esküvői szertartás előtt fogyasztott a menyasszony, hogy illatos legyen a csókja. Az antik római szakácskönyv, az Apicius nevéhez kötődő receptgyűjtemény is tartalmaz már birsalmával készített fogásokat – a mézben párolást javallva, sőt a póréhagyma hozzáadását is ajánlva.

Kapcsolódó Cikkek

  • Az a csodálatos fokhagyma

    Az a csodálatos fokhagyma

    Különleges ízjavító hatása miatt a fokhagymát az egész világon kedvelik. Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték.

  • Tokaji Aszú sikere a Világ legnagyobb borversenyén

    Tokaji Aszú sikere a Világ legnagyobb borversenyén

    A Patricius Borház 2007-es évjáratú Tokaji Aszú 6 puttonyos borát a Világ negyedik legjobb édes borának választották, a Best Wine of the World 2017 – a Világ Legjobb Bora 2017 borversenyen, melynek eredményeit a közelmúltban jelentették be.

  • E-matrica: Idén sem kifizetődő a feledékenység

    E-matrica: Idén sem kifizetődő a feledékenység

    Az útdíjfizetési szabályozás alapjait érintő változások léptek életbe január 1-jén. A fontosabb rendelkezések közé tartozik a pótdíj-maximalizálás szabályainak átalakítása, a pótdíjfizetési határidők meghosszabbítása és a kedvezményes különbözeti pótdíj bevezetése.

  • A nyugtalan láb cukorbetegséget is jelezhet

    A nyugtalan láb cukorbetegséget is jelezhet

    A nyugtalanláb-szindróma az érző- és mozgatóidegek zavara, mely az alvászavarok körébe tartozik, és nagyban hátráltatja a pihentető alvást: a benne szenvedő erőteljes késztetést érez alsó végtagjai mozgatására, melyet egyfajta viszkető, bizsergő, égő érzés vált ki.