2017. november 02., csütörtök
Achilles

Életmód

Birs, az ősz ajándéka

A birsalma a nagymamák édes, csábító csodája. Az ablakban tartott birsalma nem csupán őszi díszítés volt, hanem a keményebb fajtákat a háziasszonyok még utóérlelték egy kicsit. Annak ellenére, hogy a birs feldolgozása elég munkás feladat, a tradicionális konyhát kedvelő háziasszonyok keresik a piacokon, és a gasztrokultúra úttörői is látnak benne fantáziát.

/Fotó: Profimedia, Alamy

Klasszikus birsalmasajt


Hozzávalók: 3 kg birsalma, 2-3 szem szegfűszeg, 2-3 rudacska fahéj,
1 citrom, 80 dkg cukor minden kg birsvelőhöz.

Elkészítés: a gyümölcsöt jól megmossuk és negyedekbe vágjuk. A magházával együtt héjastól feltesszük főni. Annyi vizet teszünk rá, amennyi éppen ellepi. 10-15 perc alatt puhára főzzük. A puha gyümölcsöt leszűrjük és szitán áttörjük. Megmérjük, és minden kg-hoz 80 dkg cukrot teszünk. Belereszeljük a citrom héját, belenyomjuk a levét. Állandóan kevergetve kb. 10 percig rotyogtatjuk. Fóliával kibélelünk egy őzgerincformát vagy más formákat, és beletöltjük a masszát. 2-3 napig langyos, szellős helyen szárítjuk. Kifordítjuk a formából, és szeletelve tálaljuk.


/Fotó: Profimedia, Alamy

Birsalmás tőkehal mazsolás burgonyapürével  

Hozzávalók: 4 tőkehalfilé, 2 szem birsalma, 2 teáskanál curry fűszerkeverék, olívaolaj, só, bors, 1 kis fej vöröshagyma.
A burgonyapüréhez: 80 dkg burgonya, 1,5 dl tejszín, 6 dkg áztatott mazsola, szerecsendió.

Elkészítés: alufóliából – a halszelet méretét figyelembe véve – kb. 30×30 cm-es darabokat tépünk, kis csomagokat készítünk. A halszeleteket egyenként mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk, majd egyenként az alufóliákra tesszük. A hagymát vékonyan felszeleteljük, karikákra szedjük, A birsalmát is vékonyan felszeleteljük. A hagymát és a birsalmát elosztjuk a csomagok között, tetejüket alaposan megszórjuk curry fűszerkeverékkel, majd kicsit meglocsoljuk olívaolajjal és jól bezárjuk a csomagokat. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 5 percben kicsomagolhatjuk a halat és megpirítjuk a tetejét. Közben a krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd a tejszínnel összetörjük és krémesre keverjük, sóval, borssal ízesítjük, szerecsendióval fűszerezzük ízlés szerint. Végül a beáztatott mazsolaszemeket lecsepegtetve a burgonyapürébe keverjük és a hallal tálaljuk.

 

A Heszperiszek kertjében is termett

A birs legendás volt az ókori civilizációkban. Az örök ifjúság és halhatatlanság aranyalmái, amelyek a Heszperiszek kertjében termettek, birsek voltak. Úgy tartják, Erisz almája, amellyel Párisz a legszebb földi asszony szerelmének elnyeréséért Aphroditét jutalmazta, szintén birs volt. Csakúgy, mint az ószövetségi Énekek énekének almafája: „Mint almafa az erdő fái közt, olyan szerelmesem a legények közt.” (Énekek 2,3). A híres ókori történetíró, Plutarkhosz is említést tesz a birsről, mint amit régi görög szokás szerint az esküvői szertartás előtt fogyasztott a menyasszony, hogy illatos legyen a csókja. Az antik római szakácskönyv, az Apicius nevéhez kötődő receptgyűjtemény is tartalmaz már birsalmával készített fogásokat – a mézben párolást javallva, sőt a póréhagyma hozzáadását is ajánlva.

Kapcsolódó Cikkek