2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Győr

Egyre befogadóbbak az emberek

Különleges hétnek adott otthont nemrég Győr, ugyanis a város történetében először rendezték meg a Design Hetet, amely kiállítást is magában foglalt. Az esemény sikeres volt, s egyre inkább látszik: az emberek képesek befogadni a „rendszerbe szabott” látványt.

Egyébként egy programsorozatról van szó, amelyet már megtartottak Budapesten, Sopronban és Pécsett is, most pedig Győr csatlakozott, hogy teret engedjen a kortárs győri dizájnnak. A megnyitó a Dunakapu téri Delikát Házban volt, s már akkor látszott: a rendezvény sikerre ítéltetett.


Első alkalommal rendezték meg, de sikeres volt…
Fotó: Marcali Gábor

– Fő elhatározásunk, hogy a győri és a Győr környéki tehetséges dizájnereket felkutassuk, és megmutathassák magukat a Design Hét Győr keretében – mondta el Nagy Zsuzsa építész, a győri fesztivál kurátora. – Célunk minél nagyobb figyelmet irányítani a bemutatott dizájnerekre a befektetői szférában is. Valljuk, hogy a dizájn és a kortárs építészet alkalmazása mérhető, minőségi változást hozhat egy vállalkozás életében – zárta szavait az építész.

Minden korosztályt vonzott a kiállítás
Fotó: Marcali Gábor

A rendezvénysorozatot természetesen kiállítás is kísérte, ahol tehetséges győri dizájnerek mutatkozhattak be, s már a megnyitón is nagy volt az érdeklődés a helyi alkotások iránt. A korosztály igencsak vegyes volt, a fiatalok és az idősebbek is képviseltették magukat.


A tárlatot egyébként Hefter László üvegművész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Arról beszélt, hogy a dizájnkiállítással Győrben is szeretnék felhívni az ipari potenciál figyelmét arra, hogy városunkban is rengeteg szellemi energia van, amely alkalmas az ipar versenyképességének növelésére, és a most kiállított tárgyak nagy része alkalmas is erre.

Még egy motor is szerepet kapott
Fotó: Marcali Gábor

A művész arra is rávilágított, hogy a dizájn szó ma már sokrétű jelentéssel bír, nem kötődik feltétlenül a tárgy- és eszközkultúrához. Mára egy szellemi mozgalommá vált, amely a megszokottal szemben álló dolgokat favorizálja.

– Győrben ez a fajta gondolkodás még nem elég intenzív – jegyezte meg Hefter László. – Jó lenne, ha intenzívebb lenne, de vannak már jó kezdeményezések, mint ez a kiállítás és programsorozat. Mivel szellemi vonatkozásról van szó, és ebbe az oktatás is beletartozik, vannak jó példák. Ilyen a legújabb terv, amely szerint a Széchenyi István Egyetemen művészeti fakultás indul. Valószínűleg ott a dizájnnal kapcsolatos szellemiség is helyet kap majd, mert anélkül nincs jövő – fejezte ki reményét az üvegművész.

A Vaskakas is megjelent a felhozatalban
Fotó: Marcali Gábor

A győri kiállítók névsora egyébként igencsak impozáns volt: Kodolányi Gábor dizájner, Hefter Brúnó üvegművész, Tóth Judit ékszertervező, Farkas-Pap Éva szobrász, Balogh Petra divattervező, Jakus Tamás formatervező, Csermák Zsuzska grafikus, Meixner Etelka szilikáttervező művész, Nagy Sarolta ékszertervező, Farkas Vajk üvegművész, Gyebnár Hajnalka textiltervező és Fehér József dizájner. Balogh Petra divattervező a megnyitót követően vonultatta fel ruháit, nagy sikert aratva a Dunakapu téri divatbemutatóval, amelyre szintén nagyon sokan voltak kíváncsiak.

A divat világába is betekintést nyerhettünk
Fotó: Marcali Gábor

A programok között számos szakmai előadás, kiállítás és dizájntúra várta az érdeklődőket. A résztvevők megismerhették, hol ér össze a képzőművészet, az urbanisztika, a formatervezés és a helytörténet, melyek Győr legkevésbé ismert, ám dizájnszempontból a legjelentősebb épületei.

Az egy hét tehát sikeresen ért véget, minden szempontból érdemes volt kilátogatni bármelyik eseményre. A dizájn Győrbe is betört, úgy tűnik, most már végérvényesen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.