EUR: 323,92 Ft
CHF: 278,77 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Egyéb Székesfehérvár

Elismerés a mérnököknek

Schmidl Ferenc Építészeti Díjjal tüntette ki az önkormányzat Szigeti Gyula okleveles építészmérnököt, műemlékvédelmi szakmérnököt és Vadász György Kossuth-díjas, Ybl Miklós-díjas, Prima Primissima díjas építészt.

Schmidl Ferenc Székesfehérvár kiemelkedően fejlődő időszaka, az 1930–1940-es évek meghatározó építész egyénisége volt. Az önkormányzat által 2014-ben alapított Schmidl Ferenc Építészeti Díj elismerésben az az építésztervező részesül, aki Székesfehérvár közigazgatási területén belül, 1990 után megvalósult építészeti
alkotása révén hozzájárult Székesfehérvár városképének fejlődéséhez, építészeti kultúrájának előmozdításához, az épített környezet minőségének javításához.


A díj pályázati felhívását minden év február 28-ig teszik közzé, a díj átadására az Építészet Világnapja alkalmából tartott rendezvényen kerül sor Fotó: Molnár Artúr

A díj pályázati felhívását minden év február 28-ig teszik közzé, a díjat az Építészet Világnapja alkalmából
tartott rendezvényen, minden év októberének első hétfőjén adják át. Székesfehérvár közgyűlése idén a korábbi gyakorlattól eltérően két építőművészt is érdemesnek talált a Schmidl-díjra. Szigeti Gyula 1972-ben szerzett építészmérnöki diplomát a műegyetemen. Legjelentősebb munkái Székesfehérvárhoz kötődnek, így a Technika Háza, a Széchenyi utcai társasházi tömbök és a Budai úti református templom. Számos műemléki felújítás, többek között a Megyeháza, a Prohászka Ottokár-emléktemplom és a Vörösmarty Színház renoválása is az ő nevéhez fűződik, csakúgy, mint a Mura és a Hübner András utcai bérlakáskomplexumok megépítése. Három cikluson át volt a Fejér Megyei Építészkamara elnöke, jelenleg Mór város főépítésze.

Vadász György DLA Kossuth-díjas, Ybl Miklós-díjas, Prima Primissima díjas építész, a nemzet művésze a méltatás szerint a Kossuth utca 9–11. szám alatti polgárházak mértékadó építészeti megformálásával alkotott maradandót Székesfehérváron. A belvárosi tömbrehabilitáció befejezéseként, 1994-ben épültek a Kossuth utcai foghíjtelkeken azok az épületek, amelyekbe üzletek, valamint magas igényű lakások kerültek. A díjakat Cser-Palkovics András polgármester adta át.


Kapcsolódó Cikkek

 • 2019-ben elkezdik végrehajtani a Modern falvak programot

  2019-ben elkezdik végrehajtani a Modern falvak programot

  Jövőre 135 milliárd forintot fordítanak az összesen 3500 milliárdos Modern városok programra, és megkezdődik a Modern falvak program végrehajtása is – jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.