EUR: 322,53 Ft
CHF: 281,88 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Székesfehérvár

Elismerés a mérnököknek

Schmidl Ferenc Építészeti Díjjal tüntette ki az önkormányzat Szigeti Gyula okleveles építészmérnököt, műemlékvédelmi szakmérnököt és Vadász György Kossuth-díjas, Ybl Miklós-díjas, Prima Primissima díjas építészt.

Schmidl Ferenc Székesfehérvár kiemelkedően fejlődő időszaka, az 1930–1940-es évek meghatározó építész egyénisége volt. Az önkormányzat által 2014-ben alapított Schmidl Ferenc Építészeti Díj elismerésben az az építésztervező részesül, aki Székesfehérvár közigazgatási területén belül, 1990 után megvalósult építészeti
alkotása révén hozzájárult Székesfehérvár városképének fejlődéséhez, építészeti kultúrájának előmozdításához, az épített környezet minőségének javításához.


A díj pályázati felhívását minden év február 28-ig teszik közzé, a díj átadására az Építészet Világnapja alkalmából tartott rendezvényen kerül sor Fotó: Molnár Artúr

A díj pályázati felhívását minden év február 28-ig teszik közzé, a díjat az Építészet Világnapja alkalmából
tartott rendezvényen, minden év októberének első hétfőjén adják át. Székesfehérvár közgyűlése idén a korábbi gyakorlattól eltérően két építőművészt is érdemesnek talált a Schmidl-díjra. Szigeti Gyula 1972-ben szerzett építészmérnöki diplomát a műegyetemen. Legjelentősebb munkái Székesfehérvárhoz kötődnek, így a Technika Háza, a Széchenyi utcai társasházi tömbök és a Budai úti református templom. Számos műemléki felújítás, többek között a Megyeháza, a Prohászka Ottokár-emléktemplom és a Vörösmarty Színház renoválása is az ő nevéhez fűződik, csakúgy, mint a Mura és a Hübner András utcai bérlakáskomplexumok megépítése. Három cikluson át volt a Fejér Megyei Építészkamara elnöke, jelenleg Mór város főépítésze.

Vadász György DLA Kossuth-díjas, Ybl Miklós-díjas, Prima Primissima díjas építész, a nemzet művésze a méltatás szerint a Kossuth utca 9–11. szám alatti polgárházak mértékadó építészeti megformálásával alkotott maradandót Székesfehérváron. A belvárosi tömbrehabilitáció befejezéseként, 1994-ben épültek a Kossuth utcai foghíjtelkeken azok az épületek, amelyekbe üzletek, valamint magas igényű lakások kerültek. A díjakat Cser-Palkovics András polgármester adta át.


Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.