EUR: 325,74 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb III.kerület

Goldberger: Kelmék és családtörténet

Az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye állandó kiállításával az 1784-ben – Goldberger Ferenc által – alapított és több mint 200 éven át fennállt textilgyár történetének állít emléket. Az önkormányzat Óbudatour programja keretében mi is megnéztük a páratlanul érdekes gyűjteményt, méghozzá az igazgatónő, Népessy Noémi magával ragadó „idegenvezetése” kíséretében.

Népessy Noémi igazgatónő elmondta, a kiállításnak kettős küldetése van. – Egyrészt öt nagy egységre bontva mutatja be azt a folyamatot, amelynek során a néhány fős manufaktúraként induló kékfestőműhely – a család egymást követő generációinak modernizálása következtében – világhírű vállalattá fejlődött. Ezzel nemcsak Óbuda életére volt nagy hatással, hanem meghatározó szereplője lett a korabeli magyar gazdaságnak. Majd választ kaphatunk arra, hogy miként létezett a szocialista gazdaságpolitika korszakában, illetve mi vezetett a megszűnéséhez. Másrészt kiállításunk arra is törekszik, hogy a gyár fejlődésének bemutatása közben – számos interaktív elem segítségével – érthetővé tegye a textilnyomás technológiáját.


Az 1779–1828-ig terjedő időszakot bemutató első részben azt láthattuk, hogyan lett a kereskedőből műhelytulajdonos. Nyomon követhetjük a Goldberger család óbudai letelepedését, XVIII. századi történetét, majd az 1784-es kékfestőműhely alapítását. Mindemellett a kiállítótérben megismerkedhetünk a kékfestés folyamataival is. Az 1828–1875-ig tartó második szakasz végigvezeti, miként alakult át a családi manufaktúra igazi gyárrá – feltárul Goldberger Sámuel, Goldberger Fülöp és a harmadik generáció munkája.

– A második szakaszban bemutatjuk a kis kékfestőüzem fejlődésnek indulását, a család innovatív szemléletének köszönhető, számtalan technikai újítást, amelyeknek következtében újfajta kelmék előállítása vált lehetővé – mesélte Népessy Noémi. Az igazgatónő bemutatta a harmadik, az 1876–1913-ig tartó részt is, amely a mindent átható modernizáció – Goldberger Bertold és a negyedik generáció – történetét dolgozza fel. Ebben a részben az a közel négy évtizedes időszak kísérhető nyomon, amikor nagyarányú gépesítés, technikai újítások, modern technológiák alkalmazása jellemző. A világsikert Goldberger Leó vezetése alatt, 1913–1945 között ért el a gyár.


– Kiállításunk negyedik egységében végigkísérhető, hogy a vertikális vállalattá fejlődött üzemben készített textíliák miként hódították meg a világot, a folyamatos újításokkal előállított egyedi anyagok mekkora nemzetközi elismerést vívtak ki a „Goldbergernek”.

Az ötödik egység (1947–1997) már a tervutasításos rendszerben jeleníti meg a gyárat egészen a felszámolásig.

A Goldbergert nemcsak a mai szemmel is szép és minőségi kelmék megcsodálása miatt ajánljuk megnézni, hanem a megrázó és felemelő családi történet megismerése érdekében is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.