2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb III.kerület

Goldberger: Kelmék és családtörténet

Az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye állandó kiállításával az 1784-ben – Goldberger Ferenc által – alapított és több mint 200 éven át fennállt textilgyár történetének állít emléket. Az önkormányzat Óbudatour programja keretében mi is megnéztük a páratlanul érdekes gyűjteményt, méghozzá az igazgatónő, Népessy Noémi magával ragadó „idegenvezetése” kíséretében.

Népessy Noémi igazgatónő elmondta, a kiállításnak kettős küldetése van. – Egyrészt öt nagy egységre bontva mutatja be azt a folyamatot, amelynek során a néhány fős manufaktúraként induló kékfestőműhely – a család egymást követő generációinak modernizálása következtében – világhírű vállalattá fejlődött. Ezzel nemcsak Óbuda életére volt nagy hatással, hanem meghatározó szereplője lett a korabeli magyar gazdaságnak. Majd választ kaphatunk arra, hogy miként létezett a szocialista gazdaságpolitika korszakában, illetve mi vezetett a megszűnéséhez. Másrészt kiállításunk arra is törekszik, hogy a gyár fejlődésének bemutatása közben – számos interaktív elem segítségével – érthetővé tegye a textilnyomás technológiáját.


Az 1779–1828-ig terjedő időszakot bemutató első részben azt láthattuk, hogyan lett a kereskedőből műhelytulajdonos. Nyomon követhetjük a Goldberger család óbudai letelepedését, XVIII. századi történetét, majd az 1784-es kékfestőműhely alapítását. Mindemellett a kiállítótérben megismerkedhetünk a kékfestés folyamataival is. Az 1828–1875-ig tartó második szakasz végigvezeti, miként alakult át a családi manufaktúra igazi gyárrá – feltárul Goldberger Sámuel, Goldberger Fülöp és a harmadik generáció munkája.

– A második szakaszban bemutatjuk a kis kékfestőüzem fejlődésnek indulását, a család innovatív szemléletének köszönhető, számtalan technikai újítást, amelyeknek következtében újfajta kelmék előállítása vált lehetővé – mesélte Népessy Noémi. Az igazgatónő bemutatta a harmadik, az 1876–1913-ig tartó részt is, amely a mindent átható modernizáció – Goldberger Bertold és a negyedik generáció – történetét dolgozza fel. Ebben a részben az a közel négy évtizedes időszak kísérhető nyomon, amikor nagyarányú gépesítés, technikai újítások, modern technológiák alkalmazása jellemző. A világsikert Goldberger Leó vezetése alatt, 1913–1945 között ért el a gyár.


– Kiállításunk negyedik egységében végigkísérhető, hogy a vertikális vállalattá fejlődött üzemben készített textíliák miként hódították meg a világot, a folyamatos újításokkal előállított egyedi anyagok mekkora nemzetközi elismerést vívtak ki a „Goldbergernek”.

Az ötödik egység (1947–1997) már a tervutasításos rendszerben jeleníti meg a gyárat egészen a felszámolásig.

A Goldbergert nemcsak a mai szemmel is szép és minőségi kelmék megcsodálása miatt ajánljuk megnézni, hanem a megrázó és felemelő családi történet megismerése érdekében is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.