2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Gulyás Gergely: Az orvosok és ápolók is a forradalom hősei voltak

Az utcákon harcoló forradalmárok mellett a hivatásukat végző orvosok, ápolók és nővérek, valamint a hozzájuk csatlakozó önkéntesek is az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei voltak – mondta a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban tartott megemlékezésen.

Gulyás Gergely kiemelte, amíg a forradalmárok az utcán harcoltak az ország függetlenségéért, addig az orvosok, ápolók és önkéntesek a mentőautókban és a kórházakban küzdöttek a forradalmárok életéért.


“Tették mindezt a háborús körülmények, a betegszállítás nehézségei és a megfelelő eszközök hiánya mellett hivatástudatból és hazaszeretetből táplálkozó elkötelezettséggel és áldozatvállalással” – fogalmazott.

Gulyás Gergely megemlékezett a koncepciós perbe fogott és kivégzett fiatal orvosról, Tóth Ilonáról is. A frakcióvezető szerint az ő elítélésével akarta Kádár János valamennyi 1956-os hős orvos és ápoló nevét bemocskolni.


A politikus beszédében méltatta a magyar fiatalokat is, akik “a történelem során nem egyszer jártak élen az egész nemzet sorsának alakításában”, mivel “nehezen tűrik a zsarnokságot, a megszállást, az alávetettséget”.

A magyar történelem két legnagyobb forradalmában is a magyar fiatalság vállalta a vezető szerepet és mutatott irányt a nemzet függetlensége és megmaradása felé vezető úton – tette hozzá.

A frakcióvezető kijelentette, 1956-ban a magyar nemzet megelégelte, hogy a szovjet birodalom vezetői és magyar helytartói romba döntik az országot és rettegésben tartják a magyarokat, ezért az egyik legtisztább forradalommal mutatott példát szabadságszeretetből, bátorságból és önfeláldozásból.

A megemlékezés végén virágokat és koszorúkat helyeztek el a résztvevők a kórház kertjében felállított kopjafánál, majd levetítették a Látlelet egy kórházról – Tétényi-1956 című dokumentumfilmet.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Összeütközött több autó az M3-as autópályán, hárman meghaltak

    Összeütközött több autó az M3-as autópályán, hárman meghaltak

    Összeütközött nyolc személygépkocsi az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Mezőkeresztes térségében, a geleji pihenő közelében, egy ember meghalt, többen megsérültek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn reggel az MTI-vel.

  • Ezért kockázatos felújítandó lakást vásárolni

    Ezért kockázatos felújítandó lakást vásárolni

    Aki saját célra vesz lakást, annak a tapasztalatok szerint nem éri meg felújítandó ingatlant vásárolni. A munkálatok elhúzódhatnak, nem ritka az egy évnél is tovább tartó átépítés és ezt kevesen bírják türelemmel és idegekkel.