EUR: 310,79 Ft
CHF: 265,66 Ft
2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Belföld

Gyurcsány örülhet Botka bukásának

Hatalmasat fordult a kocka az MSZP kontra Gyurcsány Ferenc purparléban. Nem elég, hogy az őszödi beszéddel elhíresült bukott kormányfő nemrég finoman megzsarolta az MSZP-t, most már akár kannibalizálhatja is a szocialista párt maradékát. Legalábbis így vélekedik a Lokálnak nyilatkozó politológus.

Botka bukása alaposan felkavarta a balliberális oldal szennyesét. Érdemes egy picit visszatekinteni a lemondás előtti napok történéseire. Az Origo felidézi, hogy az MSZP múlt heti közleményében azt írta: nyitottak a DK elnökének személyére, azonban a nyitásnak nem volt foganatja.


– Sőt Gyurcsány a szocialistáknak ezt a lépését a gyengeség jeleként értelmezte, és vérszemet kapott. Elérkezettnek látta a pillanatot, hogy Botkát megzsarolja, és meglebegtette, hogy pártja önálló listát állít a 2018-as választásra. Ezzel a DK erősen szembement a szegedi politikus javaslatával, aki közös listát szeretett volna, és a listás helyek felét fel is ajánlotta az ellenzék más pártjainak – írja a portál.

MTI Fotó: Komka Péter

Botka színre lépése óta komoly konfliktusban állt Gyurcsánnyal, hiszen az MSZP-s hallani sem akart róla, hogy a DK-elnök rákerüljön egy esetleges közös ellenzéki listára. Ezzel nemcsak a DK-sok, de sok MSZP-s sem értett egyet, erre utal a fent idézett közlemény Gyurcsány elfogadásáról. Emlékezetes az MSZP-s Molnár Zsolt és Botka konfliktusa, amit szintén a Gyurcsány-kérdés generált. A fővárosi szocialistákat erősítő Horváth Csaba pedig egyenesen úgy fogalmazott: ő Orbán helyett mindig Gyurcsányt fogja választani.


Ilyen előzmények után mondott le hétfőn Botka. Azt nem tudhatjuk, hogy mindez Gyurcsány mesterterve volt-e, de azt igen, hogy egyrészt a volt miniszterelnök járatos politikai ellenfelei megfúrásában (emlékezzünk csak a Medgyessy Péter elleni puccsra), másrészt az MSZP meggyengülésével jól járhat a DK, hiszen a szocialista szavazók átpártolhatnak Gyurcsányékhoz. Ez utóbbira utalt a DK-elnök is az ATV-nek, amikor arról beszélt: sok MSZP-s keresi meg, amikor járja a vidéket, hogy „ezek (mármint az MSZP vezetői) mit csinálnak?”. Gyurcsány szerint ő próbálja őket megnyugtatni, de végső soron azt javasolja nekik, hogy „gyertek hozzánk”, vagyis szavazzanak a DK-ra.

– A Demokratikus Koalíció elnöke akár kannibalizálhatja is a maradék MSZP-t – fogalmazott találóan lapunknak Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint Gyurcsány sokat nyert Botka távozásával. Szintén Gyurcsány térnyeréséről beszélt Mráz Ágoston Sámuel politológus is.

– A Demokratikus Koalíció, illetve Gyurcsány Ferenc lehet a legnagyobb nyertese annak, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről – mondta a Nézőpont Csoport vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában. Szerinte Gyurcsány mindkét lehetséges stratégia esetén győztesen kerülhet ki az MSZP-vel folytatott versengéséből. Dönthet úgy, hogy megegyezik a közös listáról, ám ez nem egy MSZP–DK, hanem inkább egy DK–MSZP közös lista lenne, hiszen a Nézőpont kutatása szerint a szocialisták a DK szintjére süllyedtek.

– Ugyanakkor dönthet úgy is, hogy a DK önállóan indul a 2018-as választásokon, majd az MSZP romjain új, a személye köré gyűlő baloldalt szervez – tette hozzá.

Sok érdeket sértett

Botka lemondásának másik lehetséges oka, hogy saját párttársai fúrták meg. Erre utal, hogy a korábban Botka „királycsinálójaként” emlegetett Lengyel László politológus az ATV-nek arról beszélt: a szegedi polgármester egyik nagy hibája volt, hogy rendet akart csinálni az MSZP-ben, és „bement a dzsungelbe”. – Az tény, hogy erős volt az ellenállás irányában, miután csak a liberálisokat tudta maga mellé állítani, és a párton belül is rengeteg ellenséget szerzett – tudtuk meg MSZP-s informátorunktól, aki szerint nem volt puccs, Botka egyszerűen belátta, hogy politikája megbukott. A pártban egyébként őt hibáztatják az MSZP soha nem látott népszerűségvesztéséért is.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Budai: Czeglédy zsarolhatja a baloldalt

  Budai: Czeglédy zsarolhatja a baloldalt

  Czeglédy Csaba olyan információk birtokában lehet, amellyel zsarolhatja a DK-t és szocialistákat – nyilatkozta Budai Gyula fideszes képviselő, aki arra vár választ a baloldali pártoktól, mivel tartja sakkban Gyurcsányt és az MSZP-t a “baloldal pénztárnoka”, ami miatt mindenképpen ki akarják hozatni a köztörvényes bűncselekménnyel vádolt ügyvédet a börtönből.

 • Orbán Viktor: Gyuri bácsit hazaküldjük a hálózatával együtt

  Orbán Viktor: Gyuri bácsit hazaküldjük a hálózatával együtt

  Ez a mi hazánk, ez a mi életünk, nincs másik, ezért küzdeni fogunk érte a végsőkig, és nem adjuk föl soha – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az Országház előtt több százezer ember előtt megtartott március 15-i ünnepi beszédében.

 • Szájer szerint is sorsdöntő választásra készülünk

  Szájer szerint is sorsdöntő választásra készülünk

  Összeköt bennünket, hogy magyarok vagyunk, hogy ehhez a földhöz kötődünk, ezt a hazát szeretjük, és azt szeretnénk, ha ez a haza ilyen is maradna, ezért április 8-án sorsdöntő választásra készülünk – jelentette ki Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő vasárnap délután a Bács-Kiskun megyei Solton.