2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Belföld

Kéretlen beavatkozás a magyar belpolitikába az amerikai ügyvivő sajtószabadságról tett nyilatkozata

Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára szerint a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének a sajtószabadságról tett keddi nyilatkozata és az ahhoz hasonló megnyilvánulások nem értelmezhetőek másként, mint kéretlen beavatkozásként a magyar belpolitikába.

Magyar Levente szerdai budapesti sajtótájékoztatóján David Kostelancik szavaira reagált, aki az index.hu tudósítása szerint “a magyar sajtószabadság aggasztó állapotáról” és a kormány ezzel kapcsolatos felelősségéről beszélt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének rendezvényén.


Az államtitkár szerint “a rossz emlékű goodfriendi hagyomány útjára lépett” az ügyvivő, amikor nagy nyilvánosság előtt hosszan értekezett a magyar sajtószabadság állapotáról, annak általa vélelmezett hiányosságairól.

David Kostelancik beszédével több probléma is van – hangsúlyozta. Egyrészt, senki nem kérte, hogy nyilatkozzon. Másrészt, semmilyen morális és politikai felhatalmazással sem rendelkezett. Harmadrészt pedig, Magyarország szuverén államként kikéri magának, hogy bármely ország ilyen módon beavatkozzon a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásába.


A kormány minden, magyar belügyet érintő, valótlanságokon alapuló megnyilatkozást a jövőben is a leghatározottabban visszautasít majd – jelentette ki Magyar Levente.

Közölte: az ügyvivőt még az éjszaka bekérették, és reggel megvitatták vele a szóban forgó kérdéseket, kifejezték a tiltakozásukat. Tájékoztatták arról, hogy milyen kifogásaik vannak a keddi “szereplésével” kapcsolatban, és nyomatékosították: elvárják, hogy az ilyen nyilatkozatok ne ismétlődjenek meg, ugyanis rombolják a kétoldalú kapcsolatokat, a bizalmat.

Az államtitkár szerint elfogadhatatlan, hogy bárki minősítgesse a magyar demokráciát, hiszen Magyarország sem veszi a bátorságot arra, hogy megfogalmazza az álláspontját más államok belügyeiről. A kormány sem teszi közzé az amerikai belpolitikáról vagy az emberi és szabadságjogok tengerentúli helyzetéről alkotott véleményét, bár van ilyen – emelte ki.

Magyarország továbbra is a lehető legkonstruktívabb kapcsolatokra törekszik az Egyesült Államokkal, azonban “rendkívüli módon meg fogja nehezíteni a munkát”, ha a jövőben hasonló nyilatkozatok születnek – mondta, hozzátéve: nemcsak azt várják el, hogy a valótlanságok állításától tartózkodjanak az amerikaiak, hanem azt, hogy egyáltalán ne kommentálják a magyar folyamatokat.

Ha már mindenképpen meg akarnak szólalni a sajtószabadságról, foglalkozzanak például azzal, hogy “különböző politikai mozgalomcsírák megszállják” nekik nem tetsző honlapok szerkesztőségét, zavarva a munkát, vagy azzal, hogy Ukrajnában éppen most építik le a kisebbségi jogokat egy olyan szintre, “amelyet még a Szovjetunió sötét uralma alatt sem tapasztaltunk”.

Kérdésre Magyar Levente azt mondta, a diplomaták jellemzően utasításra cselekszenek, ezért nyilvánvalóan jelen esetben is így történt. Ez azt jelenti, hogy “a külügyminisztérium egyes berkeibe még nem érkezett el” a szemléletváltás, amelyet az amerikai elnök meghirdetett.

Egy másik kérdésre úgy felelt: jelenleg elégséges válaszlépésnek gondolják, hogy bekérették David Kostelancikot, és közölték vele, hogy elfogadhatatlannak tartják a nyilatkozatát. A találkozó hangulatából és végkicsengéséből az államtitkár azt szűrte le, hogy az amerikai fél tudomásul vette a magyar álláspontot, és a jövőben remélhetőleg nem lesz szükség hasonló beszélgetésre.

Magyar Levente azt mondta: az ügyvivő kedden nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy van-e Magyarországon sajtószabadság, amivel azt sugallta, hogy nincsen. A szerdai találkozón sem fogalmazott egyértelműen, ugyanakkor azt fejtegette, hogy a magyar sajtópaletta változatos, bár bizonyos kísérletek ennek elnyomására irányulnak, tette hozzá, kijelentve: szerint Magyarországon senki sem korlátozza a sajtószabadságot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megműtötték a soroksári gyilkost

  Megműtötték a soroksári gyilkost

  Szakértők vizsgálják a soroksári gyilkos cellájában lévő mobiltelefonokat. Az egyik készülék feltehetően az áldozaté. Az is kiderült, hogy Kardosné Gyurik Krisztina orrba üthette R.

 • Magyarország nem enged a zsarolásnak

  Magyarország nem enged a zsarolásnak

  Az Országgyűlés európai ügyek bizottsága azt kéri, hogy a parlament ne engedjen a bevándorláspárti brüsszeli zsarolásnak a Soros-Sargentini-jelentéssel kapcsolatban.

 • A jövő közlekedése Budapesten

  A jövő közlekedése Budapesten

  A Hello Tomorrow idén januárban alakult magyar képviseletének bemutatkozó rendezvényén Európa legizgalmasabb, mobilitással foglalkozó vállalkozásai is jelen lesznek.

 • Orbán Viktor megmutatta unokáját

  Orbán Viktor megmutatta unokáját

  Jó reggelt, Magyarország! – köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök követőit a Facebook oldalán, egy friss fotóval. Karjában harmadik unokája, Anna Adél, Orbán Ráhel és Tiborcz István második lánygyermeke, ezzel hivatalosan is bemutatták az Orbán család legújabb tagját.