2018. január 23., kedd
Rajmund, Zelma

Budapest IX.kerület

Lázár Ervin hazaért a Kerekerdő parkba

Lázár Ervin tiszteletére avattak szobrot Ferencvárosban. A Négyszögletű Kerek Erdő mesélője című szoborral, amelyet a IX. kerületi Kerekerdő parkban helyeztek el, az író munkássága előtt tisztelegnek.

Lázár Ervin évtizedekig lakott a IX. kerületben, a park a neves író iránti tisztelet jeléül kapta a Kerekerdő nevet.
A szobor avatási ünnepségén Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért is felelős államtitkára a mesélés fontosságáról beszélt. Mint mondta, a mese a lélek és a szív mindennapos ápolásáról szól.
– Meséljenek mindennap a gyerekeiknek, legyen meg ez a nekik szánt idő – mondta. Hozzátette: a szobor is alkalmat teremt arra, hogy köré üljenek a kövekre és meséljenek gyermekeiknek a park látogatói. – Az egyik legnagyobb mesélőnek, meseírónak állítunk maradandó emléket Ferencvárosban, hiszen  Lázár Ervin olyan tudás birtokában volt, amelyre mindannyian vágyunk. Ő értette az életet. Bámulatosan tudott bánni a magyar nyelvvel, a szavakkal, és beszélte a gyerekek nyelvét. Haláláig gyermek maradt valamelyest, gyermeki lényét nem veszítette el soha.


Pintér Attila szobrászművész Lázár Ervin tiszteletére készített A Négyszögletű Kerek Erdő mesélője című szobrát a Kerekerdő parkban helyezték el (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Bácskai János, Ferencváros polgármestere arról beszélt, hogy sokan azért szeretnek a kerületben élni, mert sok a zöld, sok a zegzug. A 15 éve létrehozott park vadregényessé vált. Emlékeztetett arra, hogy az íróházaspár, Lázár Ervin és Vathy Zsuzsa több évtizedig élt Ferencvárosban.
– Lázár Ervin művei viccesek, tanítanak minket, szívhez szólóak – mondta, felidézve egy-egy jelenetet A Négyszögletű Kerek Erdő és a Berzsián és Dideki című művekből. – Ezek a mesék a felnőtteknek is olyan recepteket adnak, amelyek megfontolandók.
A szobor Pintér Attila munkája, akinek alkotótársa Kontur András volt. A mű a közösségi és családi élet fontosságát jelképezi. A szobor főalakja a Mesélő, de nem magát az írót ábrázolja, hanem személyisége jellemző karakterjegyeit gyúrja össze. A Mesélő alakja mintegy az általa teremtett világ tetején, egy nagyobb, gömbölyded kőtömbön ül. Körülötte a központinál kisebb, szétszórt kövek jelképezhetik a köréje gyűlt hallgatóságot. A nézők le is ülhetnek rájuk, de akár fel is mászhatnak a Mesélő mellé.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világraszóló siker volt a vizes vb és a Duna Aréna

  Világraszóló siker volt a vizes vb és a Duna Aréna

  Folyamatos támadások érték a vizes vb megrendezését és annak költségeit. A csapból is az folyik, hogy Orbán Viktor baráti köre elképesztő haszonnal építette meg a létesítményt és a hozzá kapcsolódó egyéb beruházásokat.

 • 50 év táncdal

  50 év táncdal

  Hol jár az eszem? Kislány a zongoránál. Még fáj minden csók. Ajjaj, fekete vonat! Talán még a legfiatalabbak is ismerik ezeket a dalrészleteket, ha máshonnan nem, felvételről, feldolgozásokból, vagy a szülők, nagyszülők fürdőszobai énekléséből.

 • Ő a mi képviselőnk!

  Ő a mi képviselőnk!

  2018. január 8-án a FIDESZ Zuglói Csoportja egyhangú szavazással országgyűlési képviselő-jelöltnek javasolta dr. Jelen Tamást. A FIDESZ Zuglói Választókerületi Szervezete a javaslatot szintén egyhangúan támogatta.

 • Tóth Gyula hazatért

  Tóth Gyula hazatért

  Tóth Gyula a legjobb futsal kapus az országban. A válogatott sportoló az elmúlt években a Rába ETO-ban játszott, de a napokban felbontotta szerződését, és a Ferencvárosba igazolt.