2017. november 02., csütörtök
Achilles

Budapest

Márton-napi libaságok

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.

Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.  Ennek elkerülésére idejekorán összegyűjtöttünk néhány receptet.


Profimedia, Imagefood SM

Ludaskása

Hozzávalók: 80 dkg libaaprólék, 4 db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 10 dkg zeller, 15 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó,
2 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg libazsír, 25 dkg rizs, petrezselyem ízlés szerint, 5 gerezd fokhagyma, 8 szem bors, só ízlés szerint.


Elkészítés: a libaaprólékot megtisztítjuk, lassú tűzön főzni kezdjük. Megvárjuk, míg felforr, leszedjük a habját.
Beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a borsot és sózzuk. Ha a hús megpuhul, beletesszük a megpucolt sárga- és fehérrépát meg a zellert. Az utolsó negyedórában beletesszük a gombát és a zöldborsót. Ha a leves kész, kivesszük a húst, a levest pedig leszűrjük. A húst kockákra vágjuk a zúzával és a szívvel együtt. A répát, zellert, fehérrépát szintén kockázzuk. A megtisztított rizst a libazsíron opálosra pirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon főzzük félpuhára, majd hozzákeverjük a felkockázott libahúst, a zöldségeket és az apróra vágott petrezselymet. Lefedve, óvatosan rázogatva készre pároljuk.

Profimedia,

Konfitált libacomb

Hozzávalók: 4 db libacomb, 1 ek. só, 1/2 mk. őrölt fehér bors, 1/2 mk. kakukkfű (szárított), 1/2 mk. majoranna, szerecsendió (ízlés szerint), 4-5 gerezd fokhagyma, libazsír.

Elkészítés: a  sütés előtti napon a combokat alaposan bedörzsöljük a sóval, majd a húsos felét megszórjuk a fűszerekkel. Ezután lefedjük és betesszük a hűtőbe, hogy a só és a fűszerek kellően átjárják. Sütés előtt kivesszük a hűtőből a befűszerezett combokat, majd papírtörlővel óvatosan felitatjuk a nedvességet. Ezután a bőrös felével lefelé egy tepsibe helyezzük a combokat egymás mellé, hozzárakjuk a fokhagymagerezdeket, majd annyi meleg zsírral öntjük fel, hogy teljesen ellepje és ne maradjanak kilátszó húsrészek. Közepes hőmérsékletű sütőbe tesszük, majd kb. 30 percig sütjük. Ezután kicsit lejjebb vesszük a hőfokot, majd 2,5–3 óra alatt puhára, szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve a zsírban hagyjuk tálalásig hűlni.

 

Párolt lila káposzta

Hozzávalók: 1 közepes fej vörös káposzta, 1 közepes db lila hagyma, 1 teáskanál őrölt fűszerkömény, 2 teáskanál barna cukor, 1 teáskanál ecet, 2 ek. zsír, só ízlés szerint.

Elkészítés: a káposztát legyaluljuk, megsózzuk és összekeverjük, majd minimum fél órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Egy nagy edényben felolvasztjuk a zsírt, és lassú tűzön megpároljuk a kockára vágott lila hagymát.
Erre jöhet az előzőleg jól kinyomkodott káposzta, amit megfűszerezünk a köménnyel, barna cukorral és az ecettel. Majd jól összekeverjük az egészet, és lefedve, lassú tűzön 40 percig pároljuk.

A régiek úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Kapcsolódó Cikkek

  • Na végre, igazi színház!

    Na végre, igazi színház!

    Pár napja mutatták be Edward Albee: Mese az állatkertről című drámáját a patinás Fészek Művészklub kupola termébe.

  • Szakápolás otthon

    Szakápolás otthon

    Minden beteg vágya, hogy a gyógyulás vagy a rehabilitáció időszakát otthon, a megszokott, megnyugtató környezetben tölthesse, de olyan profi ápolók segítségével, mint ha kórházban lábadozna.

  • Itt az első Első Felelős Állattartás Konferencia a Rex Alapítványtól

    Itt az első Első Felelős Állattartás Konferencia a Rex Alapítványtól

    A 25 éves jubileumát ünneplő Rex Kutyaotthon Alapítvány számos új kezdeményezéssel szolgálja a felelős állattartási kultúra hazai fejlődését. Idén tavasszal megalapították a Felelős Állattartás Napját, most szombaton pedig újabb szemléletformáló programot szerveznek, fókuszban a kutyák és macskák testi és lelki problémáival és azok kezelésével.