2018. január 12., péntek
Ernő

Budapest

Márton-napi libaságok

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.

Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.  Ennek elkerülésére idejekorán összegyűjtöttünk néhány receptet.


Profimedia, Imagefood SM

Ludaskása

Hozzávalók: 80 dkg libaaprólék, 4 db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 10 dkg zeller, 15 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó,
2 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg libazsír, 25 dkg rizs, petrezselyem ízlés szerint, 5 gerezd fokhagyma, 8 szem bors, só ízlés szerint.


Elkészítés: a libaaprólékot megtisztítjuk, lassú tűzön főzni kezdjük. Megvárjuk, míg felforr, leszedjük a habját.
Beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a borsot és sózzuk. Ha a hús megpuhul, beletesszük a megpucolt sárga- és fehérrépát meg a zellert. Az utolsó negyedórában beletesszük a gombát és a zöldborsót. Ha a leves kész, kivesszük a húst, a levest pedig leszűrjük. A húst kockákra vágjuk a zúzával és a szívvel együtt. A répát, zellert, fehérrépát szintén kockázzuk. A megtisztított rizst a libazsíron opálosra pirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon főzzük félpuhára, majd hozzákeverjük a felkockázott libahúst, a zöldségeket és az apróra vágott petrezselymet. Lefedve, óvatosan rázogatva készre pároljuk.

Profimedia,

Konfitált libacomb

Hozzávalók: 4 db libacomb, 1 ek. só, 1/2 mk. őrölt fehér bors, 1/2 mk. kakukkfű (szárított), 1/2 mk. majoranna, szerecsendió (ízlés szerint), 4-5 gerezd fokhagyma, libazsír.

Elkészítés: a  sütés előtti napon a combokat alaposan bedörzsöljük a sóval, majd a húsos felét megszórjuk a fűszerekkel. Ezután lefedjük és betesszük a hűtőbe, hogy a só és a fűszerek kellően átjárják. Sütés előtt kivesszük a hűtőből a befűszerezett combokat, majd papírtörlővel óvatosan felitatjuk a nedvességet. Ezután a bőrös felével lefelé egy tepsibe helyezzük a combokat egymás mellé, hozzárakjuk a fokhagymagerezdeket, majd annyi meleg zsírral öntjük fel, hogy teljesen ellepje és ne maradjanak kilátszó húsrészek. Közepes hőmérsékletű sütőbe tesszük, majd kb. 30 percig sütjük. Ezután kicsit lejjebb vesszük a hőfokot, majd 2,5–3 óra alatt puhára, szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve a zsírban hagyjuk tálalásig hűlni.

 

Párolt lila káposzta

Hozzávalók: 1 közepes fej vörös káposzta, 1 közepes db lila hagyma, 1 teáskanál őrölt fűszerkömény, 2 teáskanál barna cukor, 1 teáskanál ecet, 2 ek. zsír, só ízlés szerint.

Elkészítés: a káposztát legyaluljuk, megsózzuk és összekeverjük, majd minimum fél órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Egy nagy edényben felolvasztjuk a zsírt, és lassú tűzön megpároljuk a kockára vágott lila hagymát.
Erre jöhet az előzőleg jól kinyomkodott káposzta, amit megfűszerezünk a köménnyel, barna cukorral és az ecettel. Majd jól összekeverjük az egészet, és lefedve, lassú tűzön 40 percig pároljuk.

A régiek úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Kapcsolódó Cikkek

  • A keresztény értékek a színházban is értékek tudnak lenni

    A keresztény értékek a színházban is értékek tudnak lenni

    Nemrég mutatták be Sárdi Mária: Kislány a pokolban című, megtörtént eseményeket feldolgozó holokauszt monodráma, amelyet a hálás közönség nagy ovációval kísért vastapssal jutalmazott. Az előadás után az előadás társ menedzsere, Vég Andrással arról beszélgettünk, (a másik menedzserrel, Rosenfeld Dániel Imrével készült interjút ide kattintva olvashatják el) hogy a Kazán István Kamaraszínház emellett már 11 éve játszik zsidó és keresztény témájú darabokat.

  • Magyarország jó hírnevét, csak erősíti  a budapesti zsidó kultúra virágzása

    Magyarország jó hírnevét, csak erősíti a budapesti zsidó kultúra virágzása

    Ovációval, vastapssal fogadta a közönség, a Goldmark terembe bemutatott Sárdi Mária: Kislány a pokolban című holokauszt monodrámát. Mi is ott voltunk, és nyugodtan mondhatjuk, tényleg nagy siker volt, igaz mindenki törölgette a szemét a meghatottságtól, de mint a rendezőtől megtudtuk, ez természetes az előadás után.