2017. november 20., hétfő
Jolán

Aktuális

Megnyílt az Yves Saint Laurent Múzeum

Megnyílt a látogatók előtt a marrákesi Yves Saint Laurent Múzeum: az első napon, csütörtökön több mint ezren tekintették meg a világhírű francia divatmogul ikonikus ruháit.

A marokkói Yves Saint Laurent Múzeum épülete a modern építészet követelményeit ötvözi a helyi hagyományokkal. A négyezer négyzetméteren létrehozott intézményt a francia Studio KO építésziroda tervezte. Az afrikai múzeum megnyitása alig két héttel követte a divatdiktátor párizsi múzeumának debütálását Yves Saint Laurent cégének egykori székhelyén.


Marrákes nagy hatással volt a divattervezőre, ott szerettek egymásba a hatvanas években – amikor a Rolling Stones és Allen Ginsberg is megfordult a városban – Pierre Berge-zsel, néhai üzlettársával és élettársával. A szeptemberben 86 évesen elhunyt Berge utolsó nagy álma volt a marrákesi múzeum megvalósítása. A hivatalos átadáson, amelyet október 14-én tartottak, a marokkói király felesége, valamint Catherine Deneuve és Marisa Berenson francia színésznők is megjelentek.

Yves Saint Laurent inspirációt merített munkájához a színes, élettel teli marokkói világból, egy villát is vásárolt ott magának, amely jövőre ugyancsak megnyitja kapuját a látogatók előtt.


“Vakmerőségemért ennek az országnak tartozom köszönettel, ahonnan ered” – idézik a marrákesi múzeum egyik falán a 2008-ban elhunyt divattervező szavait.

A múzeum a divatcézár műgyűjteményének eladásából befolyt 15 millió euróból (4,6 milliárd forintból) épült meg a buja Majorelle kert közelében. A kertet 1980-ban vásárolta meg a divattervező és Bergé, és felújítva létrehozták a berber kultúra múzeumát, amelyet évente hétszázezren keresnek fel.

Az Yves Saint Laurent Múzeum kulturális központként fog működni állandó kiállítással, könyvtárral, auditóriummal, kávézóval és étteremmel.

Yves Saint Laurent a nemek egyenlőségét hirdette, forradalmasította a nők megjelenését, ahogy Pierre Bergé mondta: Coco Chanel felszabadította a nőket, Saint Laurent hatalmat adott nekik, és felszabadította a divatot.

A múzeum igazgatói a következő egy évben mintegy 300 ezer látogatóra számítanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint negyven százalék lehet a magyar beszállítói arány a Paks II.-ben

  Több mint negyven százalék lehet a magyar beszállítói arány a Paks II.-ben

  Bizonyos munkákban, például az építő-szerelő bázis létesítése során a magyar beszállítói arány jelentősen meghaladhatja a 40 százalékot a Paks II. beruházás megvalósításában, de a magyar cégek jelentős tapasztalattal rendelkeznek az energetikai gépgyártás terén is – jelentette ki az MTI-nek adott hétfői interjúban Kirill Komarov, az orosz állami Roszatom atomenergetikai konszern nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese.

 • Tízéves program indult a szakképzési intézmények felújítására

  Tízéves program indult a szakképzési intézmények felújítására

  Tízéves intézményfejlesztési programot indított az iskolák felújítására a kormány idén, miután a minőségi szakképzés amellett, hogy felkészíti a tanulókat arra, hogy a felgyorsuló világban is megállják a helyüket, azt is jelenti, hogy a huszonegyedik századhoz illő környezetben tanulhassanak – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola új épületének átadó ünnepségén.

 • Szijjártó: Európának hatékony együttműködésre van szüksége Ázsiával

  Szijjártó: Európának hatékony együttműködésre van szüksége Ázsiával

  A világban zajló rendkívüli mélységű és sebességű változások nyomán kialakult új világrendben Európa nem tudja biztosítani versenyképességét és biztonságát anélkül, hogy hatékonyan együttműködne Ázsiával – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a mianmari fővárosból hétfőn az MTI-nek telefonon.