2017. november 21., kedd
Olivér

Belföld

Orbán: 3000 milliárd forint maradt a családoknál, működik a magyar modell

Részt vett a miniszterelnök is a Figyelő Top200 díjátadó gáláján, ahol beszédében elmondta, hogy a magyar gazdaság Ronald Reagen politikáját követi, majd ezt követően kitért a  kormányváltást követő eredményekre is – írja az Origo.

Orbán Viktor a gálán kiemelte, hogy 2010 óta több, mint 3000 milliárd forint maradt a magyar családoknál, majd összefoglalta, milyen eredményeket ért el Magyarország a reagen-i politika követésével.


“Az inflációt megfékeztük, folyamatosan csökkentjük az adókat, a kommunisták naftalinban”

A miniszterelnök felidézte, hogy 2010-ben Magyarország a padlóra kényszerült, de mint fogalmazott, ilyen a magyar logika, ha padlón vagy, akkor vizsgáld meg az alapozást. Elmondása szerint a magyar kormány is így tett, majd arra jutottak, hogy az alapok rendben vannak.

Orbán Viktor köszönetet mondott a meghívottaknak, hogy szövetséget kötöttek a kormánnyal:

“Önök, a magyar vállalkozók, és a Magyarországon dolgozó vállalatok vezetői derekasan kivették részüket mindabból, ami 2010 után történt” – mondta a miniszterelnök, majd kiemelte, hogy akik 2010-ben a polgári kormány mellé álltak, aligha számításból tették ezt, mert a kormányváltás után nagyobb volt az esély a kudarcra, mint a sikerre.


Hozzátette, hogy a kormány mellé álltak a bankok, és befizették a bankadójukat, az ország mellé álltak a nagy nemzetközi és magyar cégek, és befizették a különadóikat, és a kis- és középvállalkozások is vállalták azt, amit akkor vállalni kellett. Orbán Viktor szerint ennek köszönhető, hogy adócsökkentéseket tartalmazó szövetségeket lehetett kötni a vállalkozókkal – idézte a miniszterelnök szavait a lap.

A miniszterelnök fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy nem dőlhetünk hátra, még rengeteg a tennivaló. Orbán szerint mára már jól látszik, hogy jó döntés volt a magyar modell felállítása, hiszen a segélyalapú gazdaság helyett megágyaztunk a munka alapú gazdaságnak, és a külföldi tőkét érdekelté tettük, nem csak a profitban, hanem Magyarország sikerében is.

“Egy felívelő korszak elején állunk, ami jelentős részben a sikeres magyar vállalkozóknak köszönhető”

– Ha mindent összeadunk, a családok és a friss házasok adókedvezményeit, az egykulcsos adórendszerből fakadó többletbevételeket, a családi adókedvezmény összegét, az adókulcs csökkentésének a következményeit, akkor 2010 óta több mint 3000 milliárd forint maradt a magyar családoknál – nyomatékosította a miniszterelnök, aki a magyar gazdaság eredményeinek ismertetése után kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartja azt, hogy a magyar vállalkozók Magyarország határain kívül, az egész Kárpát-medencében fektessenek be. 

“A magyar kormány célja, hogy magyar vagy magyarországi székhelyű cégek vezető regionális vállalkozásokká nőnék ki magukat, ezzel pedig megvalósulhatna egy magyar világmárka is”

A magyar gazdaság Ronald Reagen példáját követi

Ha a magyar gazdaságról van szó, akkor Reagen példáját követjük – mondta Orbán Viktor, aki fel is idézett két történetet az amerikai elnökről.

Amikor az első kormányülését összehívta, akkor azt mondta, “Uraim és hölgyeim! Utálom az inflációt, utálom az adókat és utálom a kommunizmust.” Na, ezekkel kezdjenek Valamit!, az ülést ezzel be is rekesztette”.

Reagen-hez kapcsolódik az történet is, amikor egyik kormányülésén bejelentette: új stratégiát hirdet a hidegháborúban. Szakértők megkérdezték, hogy mi is volna ez az új stratégia, erre ő azt mondta “mi győzünk, ők veszítenek”, ami csak látszólag egyszerű mondat, hiszen addig az együttélés és a kölcsönös elrettentés volt divatban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erdő Péter: A püspökök feladata, hogy szélesebb távlatot nyissanak az emberek előtt

  Erdő Péter: A püspökök feladata, hogy szélesebb távlatot nyissanak az emberek előtt

  A Ferenc pápával való találkozás megerősítette és megújította a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjainak küldetését, hogy szélesebb távlatot nyissanak az emberek előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás az MKPK vatikáni ad limina látogatásának első magyar nyelvű miséjén a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában kedden.

 • Csúcstalálkozóra hívja az építőipari ágazat képviselőit Varga Mihály

  Csúcstalálkozóra hívja az építőipari ágazat képviselőit Varga Mihály

  A magyar építőipar látványosan és korábban nem tapasztalt ütemben nő, ezért a rendszerváltás óta először péntekre csúcstalálkozót szerveztek a kormány képviselői, a húsz legnagyobb építőipari vállalkozás küldöttei és az ágazat legfontosabb szereplői, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek részvételével – jelentette be sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten, kedden.

 • Szakértői szinten is bővülhetnek a kínai-magyar agrárkapcsolatok

  Szakértői szinten is bővülhetnek a kínai-magyar agrárkapcsolatok

  A szőlő-bor és a gabona magyarországi eredményeiről és a szakmai együttműködés lehetőségeiről is tájékozódott a kínai Ningszia-Huj autonóm tartományból érkezett delegáció a Földművelésügyi Minisztériumban (FM), a felek megegyeztek abban, hogy ezeken a területeken szakértői szinten is felveszik egymással a kapcsolatot – derül ki a tárca keddi közleményéből.