2018. április 20., péntek
Tivadar

Belföld

Orbán Viktor beszédet mond a forradalom ünnepén

Szabadságkoncerttel és egyebek mellett csodás fényfestéssel készülnek a szervezők az idei október 23-ai ünnepségre, amelyen Magyarország kormányfője, Orbán Viktor mond beszédet a Terror Háza Múzeum előtt.

Immár 61 éve, hogy 1956. október 23-án Budapesten az egyetemi diákság felvonulásával megkezdődött a szovjet megszállás és a kommunista elnyomás elleni felkelés. A diákfelvonulások után a Parlament előtt már több százezer fő hallgatta Nagy Imre reformokat ígérő beszédét. A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületénél a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz hatására estére fegyveres felkelés bontakozott ki. A tüntetők ledöntötték a Dózsa György úti Sztálin-szobrot, a kommunista diktatúra jelképét, és hajnalra elfoglalták a rádió épületét.


Az orosz tankok november 4-én hadüzenet nélkül megindultak a főváros ellen, és néhány nappal később a túlerő legyűrte a felfegyverzett civil felkelők ellenállását. A forradalom leverését követően tilos volt október 23-ára emlékezni, sőt megemlíteni is.

Az 1980-as évek végén, a rendszer gyengülésével párhuzamosan kezdett 1956 valódi története nyilvánosságot kapni. Október 23-a jelképpé válását jelzi, hogy 1989. október 23-án az akkori megbízott államfő, Szűrös Mátyás a Parlamentnél összegyűlt százezres tömeg előtt kikiáltotta a harmadik Magyar Köztársaságot. Az új, demokratikusan választott Országgyűlés nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amelyet a 2012-es Alaptörvény is megerősített.


Az emlékezés különféle programokkal már vasárnap, vagyis október 22-én megkezdődik. 14 órától koszorúzás és megemlékezés lesz a műegyetemi 1956-os emlékműnél (Műegyetem rkp. 3.), ahol beszédet mond Trócsányi László igazságügyi miniszter. 15 órától Simicskó István honvédelmi miniszter mond beszédet, 16.30-tól pedig korhű ruhákba öltözött fiatalokkal, valamint Csepel teherautókkal indul a Bem térre az ünnepi fáklyás menet. Itt 18 órától kezdődik a megemlékezés.

/Fotó: MTI – Soós Lajos

A nap zárásaként, 23 óráig, csodás fényfestés lesz látható a Budapesti Műszaki Egyetemen (Műegyetem rkp. 3.), a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén (Bem rkp. 47.) és a Terror Háza Múzeumon (Andrássy út 60.). A fényjáték másnap, október 23-án megismétlődik, de ekkor már 18 órától éjfélig tart.
Október 23-án reggel 8-kor ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik az ünnepség a Kossuth téren. 10-től 17 óráig minden érdeklődő megtekintheti a Szent Koronát az Országházban, sőt megcsodálhatja a díszlépcsőházat és a kupolacsarnokot is.
Délután három órakor kezdődik a díszünnepség a Terror Háza Múzeum előtt, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. Az ünnepség után érdemes lesz ellátogatni a Millenáris B csarnokába (Kis Rókus u.), ugyanis Szabadságkoncert 1956 címmel neves együttesek adnak koncertet 17 órától egészen 23 óráig. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Filmvetítés, nosztalgiavillamos és rikkancsok

Október 22. és november 4. között a 4-es, 6-os, valamint a 47-es és 49-es villamosvonal egy-egy ikonikus forradalmi helyszínén korhű ruhába öltözött rikkancsok osztogatnak majd korabeli hírekből összeállított újságot. Ezzel párhuzamosan a 6-os és 49-es villamosok vonalán nosztalgia villamosjáratok is közlekednek majd. Október 23-án pedig 10–18 óra között 56-os játék- és dokumentumfilmek vetítése lesz a Corvin (Corvin köz 1.), a Tabán (Krisztina krt. 87–89.), valamint a Kino Café moziban (Szent István körút 16.)

Szabadságkoncert 1956
(Millenáris, B csarnok)

 • 17.00–18.00 – New Level Empire
 • 18.30–19.30 – Bagossy Brothers Company
 • 20.00–21.15 – Margaret Island
 • 21.30–23.00 – Irie Maffia

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

  Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

  A választások eredménye megerősítette, hogy a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak, így a következő években is a tartós, évi 4 százalék körüli növekedés, a stabil pénzügyi alapok fenntartása, az államadósság csökkentése, az államháztartási hiány további mérséklése, a munkanélküliség csökkentése és a teljes foglalkoztatás megvalósítása kiemelten fontos marad – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.

 • 48 millió forintos bírságot kapott a UPC

  48 millió forintos bírságot kapott a UPC

  Jogszerűtlen piaci magatartása miatt 48 millió forintos bírsággal sújtotta a UPC-t az alapvető európai uniós és hazai jogszabályok súlyos és tudatos megsértése miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).