2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Életmód

Sokan nem stílust, hanem életérzés keresnek

Mi szabja meg, hogy milyen stílusú lesz egy új építésű ingatlan? Az új lakások piacán nagyjából évtizedenként váltják egymást a stílusok. A kilencvenes évek eltéveszthetetlen mintázatait az ezredfordulót követően a mediterrán stílus váltotta.

Ez volt az okker házfalú, kisablakos, termésköves, terrakotta féltetős és pergolás házak kora. Ezután a loftoknak is volt egy sikertelen időszaka, majd a mostani átadási hullámban megérkeztek a letisztult vonalvezetésű, skandináv jegyeket felvonultató, hidegebb színválasztással jellemzett modern stílusú ingatlanok. Utóbbiakat könnyű felismerni az óriási, padlótól tetőig tartó saroküveg-felületeikről.


– A mediterrán ma már inkább a vidéki nagyvárosok agglomerációjában terjed – magyarázta Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont új építésű ingatlanokkal foglalkozó projektmenedzsere. – Amerikai mintájú loftlakások alig vannak a magyar piacon. Részben a kialakításukra alkalmas ingatlanok, korábbi ipari üzemek, raktárak alacsony száma miatt. Másrészt a válság elején, amikor kezdett elterjedni a stílus, a beruházók idehaza inkább piacképesebb ingatlanokat építettek. De a legfontosabb az, hogy győzött a praktikum a vásárlók körében, és a loftlakások fenntartása fajlagosan drágább. Az egyedi építésű új családi házak terén a fantáziának csak a tervezői kötöttségek és a településképi előírások szabnak határt. Az ingatlanközvetítői kínálatban a legfeljebb néhány éves házak között például arab-mór, rusztikus, vagy amerikai középnyugati stílusú lakóházzal is találkozhatnak az érdeklődők. Nagy hatással vannak a vásárlói ízlésre az aktuális amerikai sorozatok is. Főleg a penthouse-ok vásárlóira jellemző, hogy sokszor nem is az ingatlant, hanem a tévéből ismert életérzést szeretnék megvásárolni a lakással.

Kapcsolódó Cikkek