2018. január 22., hétfő
Artúr, Vince

Életmód

Sokan nem stílust, hanem életérzés keresnek

Mi szabja meg, hogy milyen stílusú lesz egy új építésű ingatlan? Az új lakások piacán nagyjából évtizedenként váltják egymást a stílusok. A kilencvenes évek eltéveszthetetlen mintázatait az ezredfordulót követően a mediterrán stílus váltotta.

Ez volt az okker házfalú, kisablakos, termésköves, terrakotta féltetős és pergolás házak kora. Ezután a loftoknak is volt egy sikertelen időszaka, majd a mostani átadási hullámban megérkeztek a letisztult vonalvezetésű, skandináv jegyeket felvonultató, hidegebb színválasztással jellemzett modern stílusú ingatlanok. Utóbbiakat könnyű felismerni az óriási, padlótól tetőig tartó saroküveg-felületeikről.


– A mediterrán ma már inkább a vidéki nagyvárosok agglomerációjában terjed – magyarázta Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont új építésű ingatlanokkal foglalkozó projektmenedzsere. – Amerikai mintájú loftlakások alig vannak a magyar piacon. Részben a kialakításukra alkalmas ingatlanok, korábbi ipari üzemek, raktárak alacsony száma miatt. Másrészt a válság elején, amikor kezdett elterjedni a stílus, a beruházók idehaza inkább piacképesebb ingatlanokat építettek. De a legfontosabb az, hogy győzött a praktikum a vásárlók körében, és a loftlakások fenntartása fajlagosan drágább. Az egyedi építésű új családi házak terén a fantáziának csak a tervezői kötöttségek és a településképi előírások szabnak határt. Az ingatlanközvetítői kínálatban a legfeljebb néhány éves házak között például arab-mór, rusztikus, vagy amerikai középnyugati stílusú lakóházzal is találkozhatnak az érdeklődők. Nagy hatással vannak a vásárlói ízlésre az aktuális amerikai sorozatok is. Főleg a penthouse-ok vásárlóira jellemző, hogy sokszor nem is az ingatlant, hanem a tévéből ismert életérzést szeretnék megvásárolni a lakással.

Kapcsolódó Cikkek