EUR: 323,96 Ft
CHF: 285,13 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Külföld

Több ezer pingvinfióka halt éhen

Több ezer Adélie-pingvinfióka halt éhen az Antarktiszon idén, a költési időszakban – közölték pénteken francia kutatók.

Pusztulásukat az okozta, hogy a rendkívül nagy kiterjedésű nyári jégtakaró miatt szüleiknek jóval távolabb kellett élelmet keresni. A kikelt fiókák éhen haltak, miközben szüleikre vártak.


A francia kutatók, akik 2010 óta tanulmányoznak egy 18 ezer párból álló Adélie-pingvinkolóniát az Antarktisz keleti részén fekvő Petrel-szigeten, csak két fiókát találtak életben az idei költési szezonban (2016 vége és 2017 februárja között). Találtak viszont több ezer éhen halt fiókát és ki nem kelt tojást szerte a térségben.

Négy éven belül másodszor fordult elő ilyen mértékű fiókapusztulás a pingvinpopulációban, 2013-ban egyetlen fióka sem maradt életben. Az előző fél évszázadban, amióta az antarktiszi pingvinpopulációkat figyelemmel követik, nem történt ilyen eset.


Yan Ropert-Coudert, a szigeten lévő Dumont-d’Urville francia kutatóállomás szakembere elmondta, hogy a rekordkiterjedésű nyári tengeri jég, a példa nélküli esős időjárás és az erős széljárás volt a fiókapusztulás oka.

A szokatlan kiterjedésű jégtakaró miatt a pingvineknek 100 kilométerrel távolabbra kellett menniük élelemért. Az esős időben a hátrahagyott fiókák, amelyek tollazata még nem vízálló, átáztak, és a szülők távollétében nem volt, aki melegen tartsa őket.

A szakemberek emlékeztettek arra, hogy a februárban véget ért nyári időszakban rekordalacsony volt az antarktiszi jég kiterjedése, de a Petrel-sziget térsége kivétel volt.

Ropert-Coudert felidézte, hogy 2010 februárjában a Petrel-szigettől mintegy 250 kilométerre levált a Mertz-gleccser nyelvének mintegy 80 kilométer hosszú és 40 kilométer széles darabja, ami azóta is jelentős hatással van az óceáni áramlatokra és a jégképződésre a térségben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Épphogy kiengedték a börtönből újabb húsz nap elzárásra ítélték

  Épphogy kiengedték a börtönből újabb húsz nap elzárásra ítélték

  Újabb húsz nap elzárásra ítélték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust még aznap, hogy hétfőn kiengedték egy moszkvai különleges fogva tartási központból, ahol éppen letöltötte 30 napos “adminisztratív letartóztatását” a nyilvános politikai megmozdulások megszervezésére vonatkozó előírások megsértése miatt.

 • Ne csigázz!

  Ne csigázz!

  Bármilyen hihetetlen is, hatalmas izgalommal várják a győztes befutót a csigák gyorsasági versenyén a fehérorosz fővárostól, Minszktől 30 kilométerre fekvő Novaje Polje faluban.

 • Börtönbe küldték a drogot

  Börtönbe küldték a drogot

  Különös szállítmányba rejtette a börtönbe szánt drogot egy ismeretlen adományozó.Több millió dollár értékű kokaint találtak egy banánszállítmány közé rejtve Texas amerikai állam igazságügyi hatóságai.