EUR: 312,96 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 24., szombat
Mátyás

Egyéb Hódmezővásárhely

Valós kompromisszum volt a kiegyezés

A kiegyezés 150. évfordulója apropójából a hódmezővásárhelyi Emlékpontban tartottak tudományos konferenciát a 40. Csongrád Megyei Levéltári Napok keretében.

A Csongrád Megyei Levéltári Napokat 40. alkalommal rendezik meg, idén már civilszervezetekkel és más intézményekkel együtt szervezték meg, így kapcsolódott be a rendezvénysorozatba az Emlékpont is. Az október 10-i konferencia témája a 150 éves kiegyezés volt.


Négy előadáson világítottak rá a XIX. századi Magyarország egyik legmeghatározóbb eseményére, amelyet sokan Trianon előszobájaként is emlegetnek

Pelyach István, az SZTE Modernkori Magyar Történeti Tanszékének tudományos főmunkatársa az emigráció magyarságában megfogalmazódott tervekről értekezett, ennek fő vonulatát Kossuth Lajos Magyarország függetlenségével kapcsolatos elképzelései adták.

“Kompromisszumokat mindig kötni kell. Persze, nem lehet elvtelen módon” – fogalmazott Pelyach István történész.

Kossuth emellett az ún. dunai konföderáció tervét is megalkotja, ami szintén nem valósult meg. A kiegyezéssel kapcsolatban a történész a következőket fogalmazta meg összegzésként: „Kompromisszumokat mindig kötni kell, és fel kell ismerni, hogy mikor. Persze nem lehet elvtelen módon. Ragaszkodni kell bizonyos sarokpontokhoz, alapelvekhez. A magyar történelemben nagyon sok ilyen van. 1867 ennek egy kiemelkedő időszaka. Már csak azért is, mert a későbbi történelmet, Trianont és következményeit nagyon gyakran össze szokták kötni ’67-tel. 1867 egy elfuserált, elrontott kiegyezés, mert mindenki számára evidens, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia soknemzetiségű lévén nem élheti túl a XIX. század végét, XX. század elejét. Az I. világháború és Trianon azonban egy másik korszak a magyar történelemben. 1867-ben senki nem gondolhatott előre arra, hogy a XX. század elejére hogyan fognak megváltozni az európai hatalmi viszonyok.”


Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.