EUR: 313,08 Ft
CHF: 267,32 Ft
2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Életmód

Veszélyes a gyerekkori elhízás

Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Ezzel hazánk a 200-as világlistán a túlsúlyos lányok tekintetében a 99., az elhízott lányok arányát illetően a 85. helyen áll. A fiúknál az 50. és az 54. helyet „értük el”.

A szakértők szerint vannak bizonyos, az elhízás szempontjából veszélyes életszakaszok, amikor érdemes még inkább odafigyelni a kockázati tényezőkre. A méhen belüli élet szempontjából sem mindegy, hogy a kismama hogyan táplálkozik: egy túlsúlyos vagy elhízott anyának nagy valószínűséggel nagyobb súllyal fog megszületni a gyermeke, és ez már intő jel. Téves elképzelés, hogy csecsemőkorban a tápszerek elhízást okoznak, inkább a túletetés jelenthet problémát, ami az anyatej és a tápszer esetében is megtörténhet. Sok szülő hajlamos azt gondolni, hogy ha sír, bizonyára éhes a baba. Ezért aztán minden alkalommal megetetik gyermeküket, attól függetlenül, hogy valóban éhes-e.


Kamaszkorban különösen nagy a rizikó az elhízás szempontjából, mert ebben a növekedési szakaszban a túl bőséges étkezéssel megsokszorozható a zsírsejtek száma. A gyermekkori elhízás és a felnőttkori túlsúly között egyértelmű az összefüggés. Egyes kutatások szerint már kétéves kor előtt kiderül, hogy valakiből túlsúlyos felnőtt lesz-e.

– Azoknál a gyerekeknél, akik az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód miatt híztak el, már találkozhatunk másodlagos zsíranyagcsere-zavarokkal. Ezenkívül nagy arányban alakul ki náluk megzavart cukoranyagcsere, ami tünetmentes ugyan, de a 2. típusú cukorbetegség előszobája – mondja Sasvári-Szekeres Anita, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, a gyermekdietetika specialistája. – A szülőknek ilyenkor nem szabad a homokba dugniuk a fejüket, azzal segítenek a legtöbbet a gyermeküknek, ha szakértő irányítással, tehát személyre szabott étrenddel és mozgásprogrammal próbálják normalizálni a testsúlyt.


Kapcsolódó Cikkek

 • Mesterséges zajuk lesz az elektromos autóknak

  Mesterséges zajuk lesz az elektromos autóknak

  Úgy tűnik, nem lesz soha csendes a közlekedés, ugyanis a szinte teljesen zajtalan elektromos és hibrid autók veszélyesek. Bár az elektromos járművekkel jelentősen csökkenne a zajterhelés, számos tanulmány szerint a csendes autók különösen balesetveszélyesek a halláskárosodással élő, valamint a vak és a gyengén látó gyalogosok számára.

 • A férfi szakácsok híresebbek

  A férfi szakácsok híresebbek

  A főzés tradicionálisan női feladat, mégis miért több a híres férfi séf és tévés szakács? A Scripps Networks Interactive (SNI), a Magyarországon is látható Food Network tévécsatorna anyavállalata Argentínában, Brazíliában, Kínában, Olaszországban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Dél-Koreában és az Egyesült Királyságban összesen négyezer-kettőszáz 25–54 év közötti nő körében végzett felmérést 2017 decemberében.

 • Állásinterjú után

  Állásinterjú után

  Mi van akkor, ha állásinterjú után semmilyen visszajelzést nem kapunk? Ennek legtöbbször prózai oka van: olyan a vállalati kultúra, hogy a visszajelzés nem élvez elsőbbséget, pedig az a cégek szempontjából is fontos lenne, hiszen a munkáltatói brandbe beletartozik, hogy milyen képet mutatnak magukról.