2018. január 14., vasárnap
Bódog

Életmód

Veszélyes a gyerekkori elhízás

Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Ezzel hazánk a 200-as világlistán a túlsúlyos lányok tekintetében a 99., az elhízott lányok arányát illetően a 85. helyen áll. A fiúknál az 50. és az 54. helyet „értük el”.

A szakértők szerint vannak bizonyos, az elhízás szempontjából veszélyes életszakaszok, amikor érdemes még inkább odafigyelni a kockázati tényezőkre. A méhen belüli élet szempontjából sem mindegy, hogy a kismama hogyan táplálkozik: egy túlsúlyos vagy elhízott anyának nagy valószínűséggel nagyobb súllyal fog megszületni a gyermeke, és ez már intő jel. Téves elképzelés, hogy csecsemőkorban a tápszerek elhízást okoznak, inkább a túletetés jelenthet problémát, ami az anyatej és a tápszer esetében is megtörténhet. Sok szülő hajlamos azt gondolni, hogy ha sír, bizonyára éhes a baba. Ezért aztán minden alkalommal megetetik gyermeküket, attól függetlenül, hogy valóban éhes-e.


Kamaszkorban különösen nagy a rizikó az elhízás szempontjából, mert ebben a növekedési szakaszban a túl bőséges étkezéssel megsokszorozható a zsírsejtek száma. A gyermekkori elhízás és a felnőttkori túlsúly között egyértelmű az összefüggés. Egyes kutatások szerint már kétéves kor előtt kiderül, hogy valakiből túlsúlyos felnőtt lesz-e.

– Azoknál a gyerekeknél, akik az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód miatt híztak el, már találkozhatunk másodlagos zsíranyagcsere-zavarokkal. Ezenkívül nagy arányban alakul ki náluk megzavart cukoranyagcsere, ami tünetmentes ugyan, de a 2. típusú cukorbetegség előszobája – mondja Sasvári-Szekeres Anita, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, a gyermekdietetika specialistája. – A szülőknek ilyenkor nem szabad a homokba dugniuk a fejüket, azzal segítenek a legtöbbet a gyermeküknek, ha szakértő irányítással, tehát személyre szabott étrenddel és mozgásprogrammal próbálják normalizálni a testsúlyt.


Kapcsolódó Cikkek