EUR: 308,05 Ft
CHF: 266,51 Ft
2017. október 18., szerda
Lukács

Életmód

Vigyázz a tetkódra!

Évezredek óta díszíti magát az ember tetoválással, de a bőrbe bevitt festék egészségügyi veszélyforrás is lehet. Szigeti Judit tetoválóművész arra hívja fel a figyelmet, hogy senki ne tegye tönkre vadonatúj „bőrdíszművét”.

Az egyszerű törzsi tetoválásokat mára felváltották a színes, helyenként háromdimenziós mintát ábrázoló képek. A bonyolult minták felvarrása során a festékterhelés is nagyobb, ezért nem mindegy, hogyan kezeljük az elkészült művet.

A bőrbe vitt festéket gondozni kell /Fotó: Facebook/Tattobarlang

– Nyáron 4-5 nap alatt teljesen begyógyul a tetoválás helye, kevésbé napsütéses időben 9-10 napra is szükség lehet, hogy a hegek leessenek, és a festék beépüljön a bőrbe – figyelmeztet Szigeti Judit tetoválóművész, a Tattoo Barlang tulajdonosa. Judit XVI. kerületi szalonjában a legegyszerűbb mintáktól a legbonyolultabb művekig számos megrendelés érkezik, de ő mindenkit figyelmeztet, hogy a tetkó gondozást igényel.

Egy bonyolult minta esetén nagyobb a bőr festékterhelése /Fotó: Facebook/Tattoobarlang

– A gyógyulásig nem érheti víz, mert a festék kioldódhat a bőr alól. Ugyanakkor 1–3 napnál tovább fóliával sem szabad takarni, mert melegben a bőr befülledhet, a festék kémiai szerkezete megváltozhat. Aki viszont olyan helyen dolgozik, ahol sok por, szennyeződés éri a bőrt, érdemes tovább védenie a varrokat. Fürdés, zuhanyzás idejére egy milliméter vastag vazelinréteg is elég, hogy megóvja a tetoválást és a sebet is – magyarázza a szakember.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

 • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.