EUR: 324,96 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Életmód

Vigyázz a tetkódra!

Évezredek óta díszíti magát az ember tetoválással, de a bőrbe bevitt festék egészségügyi veszélyforrás is lehet. Szigeti Judit tetoválóművész arra hívja fel a figyelmet, hogy senki ne tegye tönkre vadonatúj „bőrdíszművét”.

Az egyszerű törzsi tetoválásokat mára felváltották a színes, helyenként háromdimenziós mintát ábrázoló képek. A bonyolult minták felvarrása során a festékterhelés is nagyobb, ezért nem mindegy, hogyan kezeljük az elkészült művet.


A bőrbe vitt festéket gondozni kell /Fotó: Facebook/Tattobarlang

– Nyáron 4-5 nap alatt teljesen begyógyul a tetoválás helye, kevésbé napsütéses időben 9-10 napra is szükség lehet, hogy a hegek leessenek, és a festék beépüljön a bőrbe – figyelmeztet Szigeti Judit tetoválóművész, a Tattoo Barlang tulajdonosa. Judit XVI. kerületi szalonjában a legegyszerűbb mintáktól a legbonyolultabb művekig számos megrendelés érkezik, de ő mindenkit figyelmeztet, hogy a tetkó gondozást igényel.

Egy bonyolult minta esetén nagyobb a bőr festékterhelése /Fotó: Facebook/Tattoobarlang

– A gyógyulásig nem érheti víz, mert a festék kioldódhat a bőr alól. Ugyanakkor 1–3 napnál tovább fóliával sem szabad takarni, mert melegben a bőr befülledhet, a festék kémiai szerkezete megváltozhat. Aki viszont olyan helyen dolgozik, ahol sok por, szennyeződés éri a bőrt, érdemes tovább védenie a varrokat. Fürdés, zuhanyzás idejére egy milliméter vastag vazelinréteg is elég, hogy megóvja a tetoválást és a sebet is – magyarázza a szakember.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Létezik egészséges elhízás?

  Létezik egészséges elhízás?

  A metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható néhány kuztatás szerint, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

 • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

 • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.