2017. november 06., hétfő
Lénárd

Belföld

Világszerte megemlékeztek az 1956-os forradalomról

Több európai országban és az Egyesült Államokban, valamint Kanadában is megemlékezéseket tartottak az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján. Az ünnepségek egyik fő gondolata volt, hogy a magyarokat – bárhol éljenek – összeköti a szabadság szeretete.

Az emberi erőforrások minisztere hétfőn Berlinben elmondott ünnepi beszédében kiemelte, hogy a romák is harcoltak a magyar szabadságért 1956-ban.


Balog Zoltán hangsúlyozta: a világtörténelmi eseményeket általában a nagy személyiségeken vagy a nagy politikai, gazdásági folyamatokon és háborúkon keresztül szokás megközelíteni, pedig a “kisemberek” legalább ennyire fontosak. Így 1956 nem történhetett meg volna a pesti srácok nélkül, de a “roma hősök” nélkül sem.

Az október 23-i megemlékezést a német főváros egyik legrangosabb belvárosi színházában, a Theater am Kurfürstendammban tartották, ahol bemutatták az első roma musicalként ismert Somnakaj című darabot.


Ünnepi köszöntőt mondott Johannes Singhammer, a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnöke, aki hangoztatta, hogy a magyarok meghatározó hozzájárulást adtak “Európa feltámadásához”. Köszöntőt mondott Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke is, aki kiemelte: fontos jelzés, hogy a megemlékezés szervezői a magyar nemzeti ünnep alkalmából “offenzívan felmutatják” a kisebbség iránti szolidaritásukat.

A kárpátaljai magyarok voltak a leginkább elzárva a többi magyar nemzetrésztől a szovjet időkben, ezért különös tiszteletet érdemelnek részünkről, hogy a rendkívül nehéz körülmények között is megőrizték anyanyelvüket és önazonosságukat – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter a kárpátaljai magyarság központi 56-os megemlékezésén hétfőn Ungváron.

A Kárpátalja Megyei Zenei-Drámai Színházban megtartott ünnepségen a miniszter emlékeztetett arra, hogy a történelem folyamán a mai Kárpátalja területe több államhoz is tartozott, de a népessége állandó maradt. Nekünk, magyaroknak Kárpátalja hallatán történelmünk fontos helyszínei és képei vonulnak fel szemeink előtt: Beregszász, Munkács, Huszt, Rahó, Técső és persze Ungvár – tette hozzá.

A magyar nemzet egységének fontosságáról szólva a tárcavezető kiemelte: ha a kárpátaljai magyarok közösségének fennmaradását és fejlődését elő kívánjuk segíteni, akkor első helyen az anyanyelven történő tanulás kérdését kell említeni. “Méltatlan lenne az ünnephez, ha elhallgatnám: nem tudunk napirendre térni az anyanyelvi jogok súlyos szűkítése felett az ukrán törvényhozás részéről” – hangoztatta, utalva a kisebbségi jogokat sértő oktatási törvényre.

A 21. század Európájának kihívásaira adott magyar válaszok józan, egyszerű és a dolgokat a nevükön nevező feleletek, és a nemzeti válaszokat sehol nem lehet figyelmen kívül hagyni, a nemzeteket nem lehet átnevelni – hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke hétfőn Szabadkán az 1956-os forradalom emlékére rendezett központi vajdasági ünnepségen.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról beszélt: “Európa olyan kihívással néz most farkasszemet, amely mindannyiunk életét megváltoztathatja”. Hozzáfűzte, a veszély óriási, de legyőzhető, ehhez viszont a magyarság összefogására van szükség.

Madridban az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tavaly felavatott köztéri emlékművénél tartottak megemlékezést.

“1956 hős forradalmárai az egész világnak mutattak példát szabadságszeretetből” – fogalmazott ünnepi beszédében Győri Enikő madridi magyar nagykövet, felidézve, hogy 61 évvel ezelőtt, ahogy a világ számos részén, úgy Spanyolországban is tüntetők vonultak az utcákra, hogy szolidaritásukról biztosítsák a magyar forradalmárokat.

New Yorkban, a manhattani Riverside parkban lévő, tavaly felavatott ’56-os emlékműnél Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter részvételével emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharcra. A Magyarország New York-i főkonzulátusa és az Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság által szervezett ünnepségen elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Az amerikai magyar szervezetek képviselői mellett jelen volt Colleen Bell, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete.

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter a hétvégén, kaliforniai magyarokkal ünnepelte az 1956-os forradalmat és szabadságharcot. Los Angelesben, az ottani Magyar Házban leszögezte: a magyarokat, bárhol éljenek is, összeköti a szabadság szeretete, illetve küzdelem ezért.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyarság története sikertörténet, a szabadságért folytatott folyamatos küzdelmek sikertörténete. “1956 forradalma ugyan rövid távon elbukott, de a mai magyar valóság és demokrácia 1956-ból sarjadt. Ha nincs ’56, akkor nincs ’89 sem” – fogalmazott.

Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott vasárnap Vancouverben Ábrahám Tibor, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács nyugat-kanadai elnöke társaságában a Forest Hill temetőben a magyar közösség által állított emlékművet koszorúzta meg, majd a vancouveri Magyar Házban köszöntötte az ünneplő magyarokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Három külföldi férfit embercsempészéssel gyanúsítanak

  Három külföldi férfit embercsempészéssel gyanúsítanak

  Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást két orosz és egy szerb állampolgárságú férfival szemben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság – közölték hétfőn a rendőrség honlapján.

 • Szijjártó Péter: Dimenzióváltás zajlik a magyar gazdaságban

  Szijjártó Péter: Dimenzióváltás zajlik a magyar gazdaságban

  A magyar gazdaságban dimenzióváltás zajlik, ennek belső oka, hogy a magyar gazdaság gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatást, a külső pedig a digitalizáció, amely elsöprő lendülettel tört rá a világgazdaságra és azon belül a hagyományos iparágakra, amely közül több is a magyar gazdaság gerincoszlopához tartozik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Vádat emeltek egy Váci úti lövöldözés ügyében

  Vádat emeltek egy Váci úti lövöldözés ügyében

  Csoportosan és felfegyverkezve elkövetett garázdaság, súlyos testi sértés kísérlete és más bűncselekmények miatt vádat emelt az ügyészség négy biztonsági őr ellen, aki 2015 nyarán egy budapesti, Váci úti szórakozóhelynél gáz-riasztófegyverrel és vascsővel támadt egy társaságra – közölte a fővárosi főügyészség hétfőn az MTI-vel.