EUR: 312,97 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 24., szombat
Mátyás

Egyéb

Weinstein-ügy: A Brit Filmintézet törölte a filmmogult tagjai közül

A Brit Filmintézet (BFI) törölte a szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt Harvey Weinstein hollywoodi producert a tagjai közül. Közben az egyre dagadó Weinstein-botrány nyomán a Spiegel német hetilapot is számos nő kereste meg, akiket a német szórakoztatóiparban ért zaklatás.

A BBC News csütörtöki cikke szerint Harvey Weinsteint fivérével, Bob Weinsteinnel együtt 2002-ben tüntette ki a Brit Filmintézet legrangosabb elismerésével, a tagságával. A BFI ezt a címet arra érdemes személyek televíziós és filmes kultúra terén végzett munkája elismerésére adományozza.


A BFI közleményében hangsúlyozta, hogy a Harvey Weinsteinnel kapcsolatban felmerült “komoly és széles körben elterjedt gyanúsítások szemben állnak az intézmény által vallott értékekkel”.

Mint írták, a szexuális zaklatás, erőszak és megfélemlítés “semmilyen körülmények között nem elfogadható”, mindenkinek, aki a filmiparban és más munkahelyeken dolgozik, kijár a biztonság és a tisztelet.


“Teljes szívünkből támogatjuk mindazokat, akik elég bátrak voltak ahhoz, hogy előálljanak és megszólaljanak. A filmipar minden területén több nőre van szükség, a kamera előtt és mögött is” – fogalmazott a BFI.

A filmintézet 1983 óta tüntet ki filmes és televíziós alkotókat a tagságával. Legutóbb az év első felében Peter Morgan és Paul Greengrass nyerte el a tagságot.

Bár Weinstein tagadta az ellene felhozott vádakat, több tucatnyi áldozat számolt már be arról, hogy szexuálisan zaklatta, helyzetével visszaélve megalázta őket, és voltak, akik szexuális erőszakkal is vádolták. Köztük volt Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow és Rose McGowan is.

Legutóbb Lena Headey, Lauren Holly és Lysette Anthony színésznők mondták el a nyilvánosság előtt, hogyan zaklatta őket a producer.

A Weinstein-botrány nyomán egy német tévésztár, Nina Brandhoff arról beszélt a Spiegel magazinnak, hogy egy rendező zaklatta őt, és tanúja volt, amikor egy kolléganőjét is molesztálta. A német magazin riportjában azt állította, hogy több tucatnyi nő kereste meg a szerkesztőségüket, akiket a német szórakoztatóipar szereplői zaklattak, de mindegyikük ragaszkodott hozzá, hogy ne árulják el a nevét.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.