2017. november 02., csütörtök
Achilles

Egyéb Békéscsaba

75 éve zavartalanul működik a duzzasztó

A közelmúltban ünnepelte átadásának 75. évfordulóját a békésszentandrási duzzasztó vagy vízlépcső. Jelentős átalakítás vagy rekonstrukció azóta sem történt rajta, ami a tervezők és kivitelezők munkáját dicséri.

Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója az évfordulóhoz kapcsolódva mesélt a vízlépcső történetéről: a Monarchia idejében kevésbé figyeltek arra, ha az alföldi területeket aszály sújtotta, ugyanis az ország többi részén keletkező terménytöbblet kiegyensúlyozta a hiányt. Trianon után azonban az öntözés szerepe felértékelődött, hiszen szükség volt a megfelelő terménymennyiségre minden területen. Az 1930-as évek első felében, amikor már működött a térségben a Körösvölgyi Vízhasznosító Társulás, elindult egy lobbitevékenység, hogy javuljon itt is az öntözés és ezzel együtt a hajózási feltételek.


A duzzasztó egyike a kevés megvalósult vízügyi beruházásnak, ami a két világháború között zajlott Magyarországon. Építése 1936-tól 1942-ig tartott, ami elég hosszú időnek számít. Ennek oka az volt, hogy két évben is olyan árhullám vonult le a Körösökön, amelyek jelentősen akadályozták az építkezést. A vízlépcső fő szakértője a később világhírnévre emelkedett Mosonyi Emil volt. Az avatáson maga Horthy Miklós is részt vett.

A duzzasztó azóta is a Körös-vidék egyik vízgazdálkodási kulcslétesítménye, amely a vízhiányos terület vízpótlásában, a meglévő vízmennyiség szétosztásában játszik fontos szerepet. Mindemellett szerepet játszik a holtágak vizének frissítésében, a vízparti turizmus fenntartásában. Műszaki értelemben is nagyon korszerű létesítmény készült el annak idején, a vasbeton szerkezetek kiállták az idő próbáját, azóta sem történt rajta komolyabb felújítás, csak a gépészeti részekben.

Kapcsolódó Cikkek

  • Budapest csillagai Mátyásföldön

    Budapest csillagai Mátyásföldön

    Elsősorban a tehetséggondozás, a művészeti, kulturális kapcsolatok építése, a nemzetközi kapcsolatok és az együttműködés erősítése volt a cél a XVI.

  • Hét évtizede közvetítik a magyar hagyományokat

    Hét évtizede közvetítik a magyar hagyományokat

    A Balassi Táncegyüttes hetven éve része Békéscsaba kulturális életének. Számos közös produkcióban szerepeltek már például a Jókai Színház művészeivel, de a városi rendezvényeken is rendszeresen láthatja a táncosokat a közönség.