EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Békéscsaba

75 éve zavartalanul működik a duzzasztó

A közelmúltban ünnepelte átadásának 75. évfordulóját a békésszentandrási duzzasztó vagy vízlépcső. Jelentős átalakítás vagy rekonstrukció azóta sem történt rajta, ami a tervezők és kivitelezők munkáját dicséri.

Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója az évfordulóhoz kapcsolódva mesélt a vízlépcső történetéről: a Monarchia idejében kevésbé figyeltek arra, ha az alföldi területeket aszály sújtotta, ugyanis az ország többi részén keletkező terménytöbblet kiegyensúlyozta a hiányt. Trianon után azonban az öntözés szerepe felértékelődött, hiszen szükség volt a megfelelő terménymennyiségre minden területen. Az 1930-as évek első felében, amikor már működött a térségben a Körösvölgyi Vízhasznosító Társulás, elindult egy lobbitevékenység, hogy javuljon itt is az öntözés és ezzel együtt a hajózási feltételek.


A duzzasztó egyike a kevés megvalósult vízügyi beruházásnak, ami a két világháború között zajlott Magyarországon. Építése 1936-tól 1942-ig tartott, ami elég hosszú időnek számít. Ennek oka az volt, hogy két évben is olyan árhullám vonult le a Körösökön, amelyek jelentősen akadályozták az építkezést. A vízlépcső fő szakértője a később világhírnévre emelkedett Mosonyi Emil volt. Az avatáson maga Horthy Miklós is részt vett.

A duzzasztó azóta is a Körös-vidék egyik vízgazdálkodási kulcslétesítménye, amely a vízhiányos terület vízpótlásában, a meglévő vízmennyiség szétosztásában játszik fontos szerepet. Mindemellett szerepet játszik a holtágak vizének frissítésében, a vízparti turizmus fenntartásában. Műszaki értelemben is nagyon korszerű létesítmény készült el annak idején, a vasbeton szerkezetek kiállták az idő próbáját, azóta sem történt rajta komolyabb felújítás, csak a gépészeti részekben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.