EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Nyíregyháza

A Cantemus Kórus az évad együttese

Angyalhangok címmel adott adventi hangversenyt múlt hét vasárnap a Cantemus Kórus. Az évad együttesét koncerteken, valamint pódium- és műhelybeszélgetéseken ismerheti meg a közönség: 2018-ban több alkalommal is találkozhatnak velük az érdeklődők a Müpában.

A vasárnapi hangversenyen Palestrinától kezdve Händelen át John Rutter alkotásai szólaltak meg Szabó Dénes és Szabó Soma vezényletével, közreműködött Tóka Ágoston orgonán, Vigh Andrea hárfán, a Cantemus Gyermekkar, a Pro Musica Leánykar, a Cantemus Vegyeskar, a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar és a Cantemus Fiúkórus.


Az együttes január 27-i koncertje három zeneszerző köré csoportosul: Mozart 23 éves korában írt esti dicsérő imádsága, Gyöngyösi Levente 70. zsoltárra írt kompozíciója, valamint John Rutter Gyermekek miséje a közérthetőségre törekszik, így vallásosságuk mellett egyben spirituális zenei élményt is nyújtanak. Az esten Szemere Zita, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán és Blazsó Domonkos működik közre. Az esteket Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsorban szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők. Január 17-én pedig műhelybeszélgetésre várják az érdeklődőket, amelynek házigazda Fenyő Gábor.

A Cantemus Kórus Angyalhangok című adventi koncertje a Művészetek Palotájában (Müpa)
MTI Fotó: Mohai Balázs

Az együttes 2018. március 25-én matinékoncerten is bemutatja alkotói tevékenységét: Szenvedélyem: a kórus címmel Szabó Dénes vall a zenéhez, a Cantemus együttesekhez fűződő viszonyáról, a közös éneklésben rejlő örömről és közösségformáló erőről. A délelőtti program célja, hogy a közönséget megérintse a találkozás a kórusok világával.


A több kórusból álló nyíregyházi együttest apa és fia, Szabó Dénes és Szabó Soma vezeti. Szabó Dénes 1975-ben a nyíregyházi 4-es számú általános iskola növendékeiből alapította meg a Cantemus Gyermekkart, a végzősökből pedig három másik kórus, 1986-ban a Pro Musica Leánykar, majd a Banchieri Énekegyüttes, 1998-ban pedig a Cantemus Vegyeskar jött létre. Ez utóbbi együttes alapítása már Szabó Soma nevéhez kötődik, aki aktívan részt vett a helyi kórusélet formálásában. A kóruscsalád sikerét az évtizedek alatt összegyűlt több versenygyőzelem, díj és kitüntetés, koncertek, hanglemezek, rádió- és tévéfelvételek sokasága jelzi.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.