EUR: 325,74 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb VIII.kerület

A magyar nép mindig hitt az igazában

„A mi nemzetünk mindig a múltjából merített erőt újabb és újabb kihívásaihoz, ezért ne féljünk 56 szelleméhez fordulni ma sem” – fogalmazott a Corvin közben rendezett ünnepi megemlékezésében Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. – Most is idegen hatalmak akarják kijelölni, hogy ki és hogyan vezesse Magyarországot. Így tehát most ismét a szabadságunk és a függetlenségünk a tét! – tette hozzá.

A neves francia filozófus, Albert Camus szavait idézte a Corvin közben rendezett 1956-os önkormányzati megemlékezésen Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. Az egzisztencialista gondolkodó 1956-ban papírra vetett sorai szerint „a legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullni.”


Kocsis Máté úgy fogalmazott ismét a szabadságunk és a függetlenségünk a tét

 

Kocsis Máté szerint ezek a mondatok akár ma is születhettek volna, a mostani helyzet annyira hasonlít a hat évtizeddel ezelőttire.

Bácskai János, Ferencváros polgármestere a Tűzoltó utcai felkelők üzenetét tolmácsolta az ünneplőknek

– Hiába telt el 61 év, Magyarország ma is a fülüket betömőkkel és szemüket eltakarókkal küzd, de ma is sokan kívánják, hogy a magyar nép ellenállása megmaradjon. Ahogy 56-ban, úgy most is mások akarnak a fejünk fölött dönteni arról, hogyan éljünk. Most is fenyegetnek minket, ha nem engedelmeskedünk. Most is idegen hatalmak akarják kijelölni, hogy ki és hogyan vezesse Magyarországot. Most is a felhatalmazás nélküli, hangos és erőszakos kisebbség végzi itthon a külföld parancsának végrehajtását. Így tehát most ismét a szabadságunk és a függetlenségünk a tét! – fogalmazott a polgármester.


Sántha Péterné alpolgármester, Kocsis Máté polgármester és Sára Botond alpolgármester koszorúz

A forradalom ikonikus helyszínén rendezett ünnepségen felszólalt Bácskai János, Ferencváros polgármestere is. A két kerület közös megemlékezése természetes, hiszen az Üllői őt két oldalán alakult csoportok vállt vállnak vetve küzdöttek a bevonuló tankok ellen. Bácskai János Kocsis Máté szavaihoz kapcsolódva arról beszélt, hogy a forradalom szellemisége ma is él, majd Angyal István, a Tűzoltó utcai felkelőcsoport utolsó, megrázó szavait idézte gyermekeinknek szóló üzenetként: „Éljetek, nevessetek teli szájjal, mert mi is így akartunk élni.”

Az ünnepség végén az önkormányzat képviselőit követően kerületi polgárok is megkoszorúzták a pesti srácok szobrát.

A pesti srácok emléke előtt kerületi lakosok is tisztelegtek

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.