EUR: 321,99 Ft
CHF: 281,29 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb VIII.kerület

A magyar nép mindig hitt az igazában

„A mi nemzetünk mindig a múltjából merített erőt újabb és újabb kihívásaihoz, ezért ne féljünk 56 szelleméhez fordulni ma sem” – fogalmazott a Corvin közben rendezett ünnepi megemlékezésében Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. – Most is idegen hatalmak akarják kijelölni, hogy ki és hogyan vezesse Magyarországot. Így tehát most ismét a szabadságunk és a függetlenségünk a tét! – tette hozzá.

A neves francia filozófus, Albert Camus szavait idézte a Corvin közben rendezett 1956-os önkormányzati megemlékezésen Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. Az egzisztencialista gondolkodó 1956-ban papírra vetett sorai szerint „a legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullni.”


Kocsis Máté úgy fogalmazott ismét a szabadságunk és a függetlenségünk a tét

 

Kocsis Máté szerint ezek a mondatok akár ma is születhettek volna, a mostani helyzet annyira hasonlít a hat évtizeddel ezelőttire.

Bácskai János, Ferencváros polgármestere a Tűzoltó utcai felkelők üzenetét tolmácsolta az ünneplőknek

– Hiába telt el 61 év, Magyarország ma is a fülüket betömőkkel és szemüket eltakarókkal küzd, de ma is sokan kívánják, hogy a magyar nép ellenállása megmaradjon. Ahogy 56-ban, úgy most is mások akarnak a fejünk fölött dönteni arról, hogyan éljünk. Most is fenyegetnek minket, ha nem engedelmeskedünk. Most is idegen hatalmak akarják kijelölni, hogy ki és hogyan vezesse Magyarországot. Most is a felhatalmazás nélküli, hangos és erőszakos kisebbség végzi itthon a külföld parancsának végrehajtását. Így tehát most ismét a szabadságunk és a függetlenségünk a tét! – fogalmazott a polgármester.


Sántha Péterné alpolgármester, Kocsis Máté polgármester és Sára Botond alpolgármester koszorúz

A forradalom ikonikus helyszínén rendezett ünnepségen felszólalt Bácskai János, Ferencváros polgármestere is. A két kerület közös megemlékezése természetes, hiszen az Üllői őt két oldalán alakult csoportok vállt vállnak vetve küzdöttek a bevonuló tankok ellen. Bácskai János Kocsis Máté szavaihoz kapcsolódva arról beszélt, hogy a forradalom szellemisége ma is él, majd Angyal István, a Tűzoltó utcai felkelőcsoport utolsó, megrázó szavait idézte gyermekeinknek szóló üzenetként: „Éljetek, nevessetek teli szájjal, mert mi is így akartunk élni.”

Az ünnepség végén az önkormányzat képviselőit követően kerületi polgárok is megkoszorúzták a pesti srácok szobrát.

A pesti srácok emléke előtt kerületi lakosok is tisztelegtek

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.