EUR: 312,22 Ft
CHF: 261,42 Ft
2018. április 24., kedd
György

Egyéb Nagykanizsa

A második honfoglalás

Közösen ünnepelte a reformáció emléknapját a nagykanizsai református és evangélikus gyülekezet. Az ötszázadik évfordulón felavatták azt az emléktáblát, amelyet a Dunántúli Református Egyházkerület ajándékozott ebből az alkalomból a Kálvin téri templom közösségének.

Az ünnepi istentiszteleten Koch Szilvia evangélikus lelkész hirdetett igét, aki úgy fogalmazott, a keresztények élete akkor válik teljessé, ha minél jobban megismerik Jézust, s aktívan részt vesznek a közösség életében. Emlékeztetett, az emlékévben számos programot szerveztek a város protestáns gyülekezetei, amelyek a hitbéli erősödést is szolgálták.


Az emléktáblát – amelyen az olvasható: Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz – Hella Ferenc református és Makoviczky Gyula evangélikus lelkész leplezte le, Balogh László presbiter pedig beszédében kiemelte, a megtisztelő alkalom módot ad arra, hogy köszönetet mondjunk az ősöknek, akiknek a porán járunk. Úgy fogalmazott, a reformáció a második honfoglalásnak tekinthető, amelyért hálát kell adni.

Közösen ünnepeltek Nagykanizsa protestáns gyülekezetei (Fotó: Gergely Szilárd)

– Átérezhetjük, hogy kimeríthetetlennek tűnő kincs birtokosai vagyunk: a Mindenhatóban, egymásban és az örökségünkben – folytatta. – S gyökerek nélkül nincs identitás. Milyen nagyszerű elődeink voltak, mondják is, hogy mindnyájan az ő vállukon állunk. Közöttük nagyon fontos Luther Márton és Kálvin János – lám, annyira magunkénak tekintjük őket, hogy magyar névvel illetjük őket. Olyan mértékben hatottak Magyarországra, a magyar kultúrára, hogy mintegy tiszteletbeli magyarsággal ruháztattak fel, ezért magyarosan írjuk a nevüket.


Luther Márton ötszáz éve, 1517. október 31-én szegezte ki a wittenbergi vártemplom kapujára 95 pontban megfogalmazott tiltakozását. Ezután sokan melléálltak, így lett a reformáció lelki, hitbéli megújulás, s vele együtt jelentős kulturális-társadalmi átalakulás is, összegzett a presbiter, hozzátéve: bárcsak ezek az alapok lennének jellemzőek a ma Európájában is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fedezzük fel a természetet!

    Fedezzük fel a természetet!

    Teljes gőzzel üzemelnek a turisztikai látványosságok és a kirándulóhelyek Heves megyében. Alig vártuk, hogy végre birtokba vehessük a természetet a hosszú és – úgy látszott – véget nem érő telet követően. Megyénkben számos intézkedést tettek azért, hogy a jó idő beköszöntével mindenki ellátogathasson arra a helyre, amely télen még nem biztos, hogy alkalmas volt erre.

  • Betömik a lyukat

    Betömik a lyukat

    A tervek szerint – az időjárás függvényében – április 19-én, csütörtökön megkezdi a kivitelező az egri Csiky és Barkóczy utcák kereszteződésében keletkezett útbeszakadás helyreállítását. A munka nem egy önálló, ideiglenes megoldást jelent, hanem a már régóta tervezett, teljes, csapadékvíz-rendezési és felújítási program részeként valósul meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) Eger rendelkezésére álló forrásból.