EUR: 322,46 Ft
CHF: 279,85 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Belföld

Együttműködnek a visegrádi négyek agrárkutatási intézményei

A visegrádi országok agrárkutatási intézményei együttműködési megállapodást kötöttek a mezőgazdasági kutatások és a tudományos tevékenységek összehangolásáról. A partnerségi egyezményt Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselője írta alá csütörtökön, Budapesten.

Dr. Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy az aláíró országok agrárkutatási intézményeit számos hasonlóság köti össze, például az, hogy mindannyian hisznek a tudás erejében, ami generációkat és országokat képes jólétben és biztonságban tartani.


„A rendezvényen a V4-es magyar elnökséghez kapcsolódva egy olyan szakmai hálózatot kívánunk létrehozni, ahol a résztvevő agrárkutatási intézmények, vagy az agrárkutatást koordináló ernyő-szervezetek készek a globális kihívások elleni minél eredményesebb küzdelem érdekében összehangolni kutatási tevékenységüket. Kölcsönösen megosztani egymással tapasztalatainkat, eredményeinket azért, hogy a közép-európai térség minél eredményesebben tudjon felkészülni a sorakozó problémák kezelésére” – hangsúlyozta Gyuricza Csaba.

A főigazgató kiemelte, hogy a globális élelmezési, környezeti és népvándorlási kihívások közepette az együttműködés a legfőbb erő, melynek köszönhetően közös tudományos folyosókat nyithatunk és elébe mehetünk a problémáknak. Megjegyezte, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomás csillapítására a karitatív intézkedések mellett, a rendfenntartó határok biztosításán túl, agrárfejlesztéseket is kell exportálni. A főigazgató szerint a mezőgazdaság tudásexportja nem kiegészítő opció a migráció megfékezésére, hanem a fundamentuma. Ahol nincs munka, ahol nincs elegendő élelmiszer, onnan előbb utóbb az emberek is eljönnek oda, ahol ezeket megtalálják – mondta.


Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében a megállapodásra mérföldkőként tekintett, mely új fejezetet nyit a közép-európai agrár-, élelmiszergazdasági és környezetvédelmi kutatásban és együttműködésben. „A kelet-közép- európai táj érték, és fontos, hogy a kutatás- fejlesztés eredményeit hasznosítsák a térség gazdálkodói is. A V4-ek feladata, hogy olyan életminőséget, élelmiszerminőséget, kutatási és termelési színvonalat produkáljanak, amely versenyképes és méltó a visegrádi országokhoz” – fűzte hozzá a miniszter. Emellett a klímaváltozás problémájára is felhívta a figyelmet, illetve üdvözölte az ötletet, miszerint a V4-ek között egy egységes virtuális platform jöjjön létre a tapasztalatok és javaslatok megosztására.

Az együttműködés példás lépéseként Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója felajánlotta a visegrádi országoknak az Algériában, Tunéziában, Marokkóban, Kenyában, Ghánában, Nigériában és Elefántcsontparton meglévő magyar kapcsolatokat annak érdekében, hogy így együtt, még eredményesebbek lehessenek az euromediterrán és szubszaharai térség problémáinak megoldásában.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Charlie és Mészöly is díszpolgár lett

  Charlie és Mészöly is díszpolgár lett

  Átadta Budapest díszpolgári címeit Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés keddi ünnepi ülésén. Az elismerésben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.

 • OLAF: Milliárdokat csalt Göncz alapítványa

  OLAF: Milliárdokat csalt Göncz alapítványa

  Az egykori MSZP-s politikus, Göncz Kinga által alapított alapítvány is tagja volt azon két cég egyikének, amelyeknél súlyos szabálytalanságokat és csalást állapított meg az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala(OLAF).

 • Orbán: Nem engedhetünk a szuverenitásból

  Orbán: Nem engedhetünk a szuverenitásból

  “A második világháború után megtanultuk, hogy Magyarország legértékesebb vagyona a szuverenitása” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Óbudán, a szovjet megszállás áldozatainak emlékműve átadási ünnepségén.

 • A Szabadság tér a szurkolók fellegvára

  A Szabadság tér a szurkolók fellegvára

  Futball-lázban ég a világ és természetesen Budapest sem maradhat ki a sorból. A fővárosban több szurkolói zóna is várja a drukkereket, de a legnagyobb Foci Mozi elnevezésű kültéri drukkerhely, amely a Szabadság téren üzemel.