2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Belföld

Együttműködnek a visegrádi négyek agrárkutatási intézményei

A visegrádi országok agrárkutatási intézményei együttműködési megállapodást kötöttek a mezőgazdasági kutatások és a tudományos tevékenységek összehangolásáról. A partnerségi egyezményt Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselője írta alá csütörtökön, Budapesten.

Dr. Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy az aláíró országok agrárkutatási intézményeit számos hasonlóság köti össze, például az, hogy mindannyian hisznek a tudás erejében, ami generációkat és országokat képes jólétben és biztonságban tartani.


„A rendezvényen a V4-es magyar elnökséghez kapcsolódva egy olyan szakmai hálózatot kívánunk létrehozni, ahol a résztvevő agrárkutatási intézmények, vagy az agrárkutatást koordináló ernyő-szervezetek készek a globális kihívások elleni minél eredményesebb küzdelem érdekében összehangolni kutatási tevékenységüket. Kölcsönösen megosztani egymással tapasztalatainkat, eredményeinket azért, hogy a közép-európai térség minél eredményesebben tudjon felkészülni a sorakozó problémák kezelésére” – hangsúlyozta Gyuricza Csaba.

A főigazgató kiemelte, hogy a globális élelmezési, környezeti és népvándorlási kihívások közepette az együttműködés a legfőbb erő, melynek köszönhetően közös tudományos folyosókat nyithatunk és elébe mehetünk a problémáknak. Megjegyezte, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomás csillapítására a karitatív intézkedések mellett, a rendfenntartó határok biztosításán túl, agrárfejlesztéseket is kell exportálni. A főigazgató szerint a mezőgazdaság tudásexportja nem kiegészítő opció a migráció megfékezésére, hanem a fundamentuma. Ahol nincs munka, ahol nincs elegendő élelmiszer, onnan előbb utóbb az emberek is eljönnek oda, ahol ezeket megtalálják – mondta.


Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében a megállapodásra mérföldkőként tekintett, mely új fejezetet nyit a közép-európai agrár-, élelmiszergazdasági és környezetvédelmi kutatásban és együttműködésben. „A kelet-közép- európai táj érték, és fontos, hogy a kutatás- fejlesztés eredményeit hasznosítsák a térség gazdálkodói is. A V4-ek feladata, hogy olyan életminőséget, élelmiszerminőséget, kutatási és termelési színvonalat produkáljanak, amely versenyképes és méltó a visegrádi országokhoz” – fűzte hozzá a miniszter. Emellett a klímaváltozás problémájára is felhívta a figyelmet, illetve üdvözölte az ötletet, miszerint a V4-ek között egy egységes virtuális platform jöjjön létre a tapasztalatok és javaslatok megosztására.

Az együttműködés példás lépéseként Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója felajánlotta a visegrádi országoknak az Algériában, Tunéziában, Marokkóban, Kenyában, Ghánában, Nigériában és Elefántcsontparton meglévő magyar kapcsolatokat annak érdekében, hogy így együtt, még eredményesebbek lehessenek az euromediterrán és szubszaharai térség problémáinak megoldásában.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Felértékelődött a polgárőrség tevékenysége

  Felértékelődött a polgárőrség tevékenysége

  Felértékelődött a polgárőrség szerepe abban, hogy “gyermekeink és unokáink időszakában” is fennmaradjon az a nyugalom és biztonság, ami napjainkban Magyarországot jellemi – fejtette ki Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szombaton az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) pécsi közgyűlésén.

 • Az áfacsökkentések hatására nőtt a sertéshúsfogyasztás

  Az áfacsökkentések hatására nőtt a sertéshúsfogyasztás

  Mintegy 2,2 kilogrammal nőtt a sertéshúsfogyasztás éves szinten Magyarországon egy emberre vetítve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint annak köszönhetően, hogy 2016 elején a sertéshús, majd ez év január 1-től a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is csökkent 27-ről 5 százalékra – közölte a földművelésügyi miniszter szombaton, a XII.

 • Soros szervezi és finanszírozza a Magyarország elleni támadásokat

  Soros szervezi és finanszírozza a Magyarország elleni támadásokat

  A kormányszóvivő szerint a The Jerusalem Post a bizonyítékát adja annak, hogy Soros György szervezi és finanszírozza a Magyarország elleni támadásokat. Dénes Balázs pedig “a berlini helytartója” annak a rendszernek, amely azon dolgoznak, hogy magát emberi jogi, illetve civil szervezetnek álcázva a magyar kormány ellen politikai akciókat hajtson végre, és befolyásolja más kormányok döntéseit Magyarországot illetően – mondta Kovács Zoltán szombaton, Budapesten, újságíróknak.