EUR: 324,08 Ft
CHF: 287,13 Ft
2018. szeptember 24., hétfő
Gellért, Mercédesz

Belföld

Együttműködnek a visegrádi négyek agrárkutatási intézményei

A visegrádi országok agrárkutatási intézményei együttműködési megállapodást kötöttek a mezőgazdasági kutatások és a tudományos tevékenységek összehangolásáról. A partnerségi egyezményt Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselője írta alá csütörtökön, Budapesten.

Dr. Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy az aláíró országok agrárkutatási intézményeit számos hasonlóság köti össze, például az, hogy mindannyian hisznek a tudás erejében, ami generációkat és országokat képes jólétben és biztonságban tartani.


„A rendezvényen a V4-es magyar elnökséghez kapcsolódva egy olyan szakmai hálózatot kívánunk létrehozni, ahol a résztvevő agrárkutatási intézmények, vagy az agrárkutatást koordináló ernyő-szervezetek készek a globális kihívások elleni minél eredményesebb küzdelem érdekében összehangolni kutatási tevékenységüket. Kölcsönösen megosztani egymással tapasztalatainkat, eredményeinket azért, hogy a közép-európai térség minél eredményesebben tudjon felkészülni a sorakozó problémák kezelésére” – hangsúlyozta Gyuricza Csaba.

A főigazgató kiemelte, hogy a globális élelmezési, környezeti és népvándorlási kihívások közepette az együttműködés a legfőbb erő, melynek köszönhetően közös tudományos folyosókat nyithatunk és elébe mehetünk a problémáknak. Megjegyezte, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomás csillapítására a karitatív intézkedések mellett, a rendfenntartó határok biztosításán túl, agrárfejlesztéseket is kell exportálni. A főigazgató szerint a mezőgazdaság tudásexportja nem kiegészítő opció a migráció megfékezésére, hanem a fundamentuma. Ahol nincs munka, ahol nincs elegendő élelmiszer, onnan előbb utóbb az emberek is eljönnek oda, ahol ezeket megtalálják – mondta.


Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében a megállapodásra mérföldkőként tekintett, mely új fejezetet nyit a közép-európai agrár-, élelmiszergazdasági és környezetvédelmi kutatásban és együttműködésben. „A kelet-közép- európai táj érték, és fontos, hogy a kutatás- fejlesztés eredményeit hasznosítsák a térség gazdálkodói is. A V4-ek feladata, hogy olyan életminőséget, élelmiszerminőséget, kutatási és termelési színvonalat produkáljanak, amely versenyképes és méltó a visegrádi országokhoz” – fűzte hozzá a miniszter. Emellett a klímaváltozás problémájára is felhívta a figyelmet, illetve üdvözölte az ötletet, miszerint a V4-ek között egy egységes virtuális platform jöjjön létre a tapasztalatok és javaslatok megosztására.

Az együttműködés példás lépéseként Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója felajánlotta a visegrádi országoknak az Algériában, Tunéziában, Marokkóban, Kenyában, Ghánában, Nigériában és Elefántcsontparton meglévő magyar kapcsolatokat annak érdekében, hogy így együtt, még eredményesebbek lehessenek az euromediterrán és szubszaharai térség problémáinak megoldásában.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Több ezer szalmabála gyulladt ki Makó közelében

  Több ezer szalmabála gyulladt ki Makó közelében

  Mintegy két és félezer szalmabála gyulladt ki a Makó és Földeák közötti tanyasi területen vasárnap délután, a tűz továbbterjedését sikerült megakadályozni, de az oltási és az utómunkálatok egy-két napig eltarthatnak – tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

 • Emelkedik a felvett személyi kölcsönök átlagösszege

  Emelkedik a felvett személyi kölcsönök átlagösszege

  A személyi kölcsönöknél jelentősen emelkedett az igényelt hitelösszeg átlaga az elmúlt egy évben. A Világgazdaság által megkérdezett bankok mindegyikénél eléri vagy meghaladja az egymillió forintot az átlaghitel, és az ügyfelek száma is emelkedik.

 • Markáns hidegfront érkezik viharos széllel és zivatarokkal

  Markáns hidegfront érkezik viharos széllel és zivatarokkal

  Markáns hidegfront érkezik éjszaka viharos széllel és zivatarokkal – írta vasárnap az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely a viharos szél miatt a fővárosra és több megyére másod-, számos megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre.

 • Nagy a kereslet a magyar GMO-mentes szója iránt

  Nagy a kereslet a magyar GMO-mentes szója iránt

  Nagy a kereslet a magyar génmódosítás-mentes (GMO-mentes) szójára a nyugat-európai piacon, egyes becslések szerint a jelenleg megtermelt mennyiségnél jóval többet, akár 500-700 ezer tonnát is el tudnának adni a hazai termelők külföldön – írta hétfői számában a Magyar Idők.