2018. január 24., szerda
Timót

Külföld

A Moldvát Erdéllyel összekötő autópályáért tüntettek Jászvásáron

Csendőrségi adatok szerint csaknem kétezren alkottak szombaton élőláncot a kelet-romániai Jászvásár (Iasi) belvárosában, hogy a Moldvát Erdéllyel összekötő autópálya mielőbbi megépítését követeljék a bukaresti döntéshozóktól.

A megmozduláson a város polgármestere, a térség kormánypárti és ellenzéki törvényhozói, üzletemberek és civil szervezetek is részt vettek. Több mint ezer aláírás gyűlt össze arra a petícióra, amelyben a térség gazdasági felemelkedése szempontjából létfontosságúnak tartott, a Keleti-Kárpátokat a Gyergyói-medencénél átszelő, Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő (és a Moldovai Köztársaság határáig vezető) gyorsforgalmi út megépítését sürgetik.


“Moldva ezúttal nem ételért, pénzért vagy fűtéséért, hanem egy elvért, a közjóért vonult utcára” – mutatott rá Daniela Simionovici, a demonstrációt szervező Együtt az Ungheni-Jászvásár-Marosvásárhely autópályáért egyesület egyik tagja.

“Csak az autópálya jelent Egyesülést, a többi hazugság” – írta az Erdély és Román Királyság egyesülését kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat közelgő centenáriumi ünnepségére utalva a bukaresti kormánynak küldendő üzenőlapra az egyik résztvevő.


“A moldvaiak csak akkor jók, amikor szavazni kell? Nekünk is vannak jogaink, autópályát akarunk” – idézett az Agerpres hírügynökség egy másik tüntetőt, aki azt sérelmezte, hogy Moldva az ország egyetlen történelmi régiója, ahol még egy méternyi autópálya sem épült.

A Marosvásárhely-Jászvásár autópálya gondolatát tíz évvel ezelőtt a Tariceanu-kormány vetette fel, két évvel később a következő megvalósíthatósági tanulmányt is megrendelték, amely három szakaszra – Marosvásárhely-Gyergyóditró, Gyergyóditró-Németvásár (Targu Neamt), Németvásár-Ungheni – bontotta fel az A8-as jelzésű, 310 kilométeres, a szintén megépítésre váró, Magyarország felé vezető A3-as észak-erdélyi autópályához Marosvásárhelynél csatlakozó gyorsforgalmi utat.

Öt évvel ezelőtt Romániának sikerült felvétetnie a transzeurópai közlekedési hálózatba a Temesvár- Szászsebes-Torda-Marosvásárhely-Jászvásár-Ungheni útvonalat, így a pályaépítésre (ha egyszer elkezdődik) immár európai támogatást is felhasználhatnak. A moldvai autópálya megépítése azonban eddig minden kormánynak csak a távlati tervei között szerepelt, hiszen még Bukarestet sem sikerült bekapcsolni Európa gyorsforgalmi úthálózatába.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rekorder hullámlovason ámul az internet – Videó!

  Rekorder hullámlovason ámul az internet – Videó!

  A portugáliai Nazaré partjait évről évre lepik el az óriáshullámokra vadászó szörfösök azzal a céllal, hogy végre valaki megdönti Garrett McNamara 2011-es rekordját, amikor egy 23 méteres hullámot lovagolt meg a portugál paroknál.

 • Hógolyózás miatt zárták börtönbe a részeg fiatalt

  Hógolyózás miatt zárták börtönbe a részeg fiatalt

  Egy elszabadult házibulihoz riasztották a norvég rendőröket, akiket a helyszínre érkezés után egy 21 éves srác, hógolyóval és más egyéb tárgyakkal dobált meg így kifejezve nemtetszését, amiért az egyenruhások véget vetettek a bulinak.

 • Kiállt Magyarországért az amerikai szakértő

  Kiállt Magyarországért az amerikai szakértő

  Véleménycikkben állt ki Magyarország és a magyar kormány mellett Peter Roff amerikai újságíró, politikai szakértő. Szerinte Magyarországon szó sincs egypártrendszerről, ezért véleménycikkében annak adott hangot, hogy felesleges a magyarországi választásokba beavatkoznia az USA-nak – írja a Figyelő.