EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Egyéb Veszprém

A nyugdíjas-szövetkezetekkel mindenki jól jár

Szűk két hónap után már látszik, hogy Veszprémben is van igény a nyugdíjas-szövetkezetekre. A nemrég bevezetett új foglalkoztatási forma előnyeiről kérdeztük a Nyugodt Napok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnökét.

– A cégek nyitottak a nyugdíjas munkavállalók felé, több munkalehetőség van, mint amennyi nyugdíjas jelentkezett eddig, és olyan területeken is hiány mutatkozik, amelyek korábban telítettek voltak: a szövetkezet takarítóból, konyhai kisegítőből is több tíz embert tudna azonnal elhelyezni – foglalta össze a munkaerőpiac helyzetét kérdésünkre Vojcskó János.


Vojcskó János szerint a cégek nyitottak a nyugdíjasok felé (fotó: Domján Attila)

A szövetkezet az ősz elején kezdte meg működését, miután az Országgyűlés lehetővé tette a nyugdíjasok ilyen rendszerben történő alkalmazását. Ez a foglalkoztatási forma mindenki számára előnyös: aki a nyugdíjas-szövetkezeten keresztül vállal munkát, az nem veszti el a nyugdíját, lehetősége van arra, hogy részmunkaidőben akár csak néhány órás feladatokat vállaljon, és a fizetése is magasabb lehet, mintha szövetkezet bevonása nélkül vállalt munkával próbálná kiegészíteni a nyugdíját. Szintén előny, hogy a szövetkezet élelmiszerben is fizethet a nyugdíjas munkavállalóknak, akiknek ez a bevétele a személyi jövedelemadó alól is mentesül. De jól járnak a cégek is, hiszen nem kell befizetniük a foglalkoztatás után előírt járulékokat, csak a szövetkezet – általában nyolcszázalékos – jutalékát.

A szövetkezetek csak a tagjaikat helyezhetik ki külső szolgáltatásra, munkavégzésre. A tagság feltétele az egyszeri ezerforintos vagyoni hozzájárulás befizetése.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.