EUR: 312,96 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 24., szombat
Mátyás

Egyéb Veszprém

A nyugdíjas-szövetkezetekkel mindenki jól jár

Szűk két hónap után már látszik, hogy Veszprémben is van igény a nyugdíjas-szövetkezetekre. A nemrég bevezetett új foglalkoztatási forma előnyeiről kérdeztük a Nyugodt Napok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnökét.

– A cégek nyitottak a nyugdíjas munkavállalók felé, több munkalehetőség van, mint amennyi nyugdíjas jelentkezett eddig, és olyan területeken is hiány mutatkozik, amelyek korábban telítettek voltak: a szövetkezet takarítóból, konyhai kisegítőből is több tíz embert tudna azonnal elhelyezni – foglalta össze a munkaerőpiac helyzetét kérdésünkre Vojcskó János.


Vojcskó János szerint a cégek nyitottak a nyugdíjasok felé (fotó: Domján Attila)

A szövetkezet az ősz elején kezdte meg működését, miután az Országgyűlés lehetővé tette a nyugdíjasok ilyen rendszerben történő alkalmazását. Ez a foglalkoztatási forma mindenki számára előnyös: aki a nyugdíjas-szövetkezeten keresztül vállal munkát, az nem veszti el a nyugdíját, lehetősége van arra, hogy részmunkaidőben akár csak néhány órás feladatokat vállaljon, és a fizetése is magasabb lehet, mintha szövetkezet bevonása nélkül vállalt munkával próbálná kiegészíteni a nyugdíját. Szintén előny, hogy a szövetkezet élelmiszerben is fizethet a nyugdíjas munkavállalóknak, akiknek ez a bevétele a személyi jövedelemadó alól is mentesül. De jól járnak a cégek is, hiszen nem kell befizetniük a foglalkoztatás után előírt járulékokat, csak a szövetkezet – általában nyolcszázalékos – jutalékát.

A szövetkezetek csak a tagjaikat helyezhetik ki külső szolgáltatásra, munkavégzésre. A tagság feltétele az egyszeri ezerforintos vagyoni hozzájárulás befizetése.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.