2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb Pécs

A pécsi tűzoltó egy kilencéves gyermek életét mentette meg

A közelmúltban Kopasz Zsolt tűzoltó főhadnagy hősies helytállásról tett tanúbizonyságot, megmentve egy kilencéves gyermek életét. Cselekedete elismeréseként november 21-én dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója ajándéktárgyat adományozott a főhadnagynak.

Október közepén a pécsi hivatásos tűzoltókat egy belvárosi épülethez riasztották, amelynek tetejéről egy kilencéves kisfiú akarta a mélybe vetni magát.


A tűzoltók percek alatt a helyszínre érkeztek és azonnal végrehajtották a szükséges biztonsági óvintézkedéseket. Felkészülve a legrosszabbra, szivacsokat és pokrócokat fektettek le az épület oldala mentén, majd igyekeztek az öngyilkossággal fenyegetőző fiút a lehető legkevésbé zavaró vagy ijesztő módon megközelíteni.

Kopasz Zsolt érkezett meg elsőként a zavart állapotban levő gyermekhez, aki mindaddig csupán egy rendőrnővel volt hajlandó néhány szót váltani. Szerencsére a tűzoltónak sikerült a kisfiú szimpátiáját megnyernie, így az közel engedte magához. Miközben próbálta a gyermeket valamelyest megnyugtatni és biztosítani őt arról, hogy nem akarja bántani, az eset megoldását végül a kolléga ruhájára rögzített rádió segítette elő, az ugyanis éppen megszólalt, felkeltve ezzel a fiú figyelmét. A tűzoltó az alkalmat megragadva felajánlotta neki, hogy ha szeretné, akár ő is beszélhet a rádióba, amibe a gyermek beleegyezett. A rádió átnyújtásakor a tűzoltó gyorsan behúzta a fiút a tető széléről, megelőzve ezzel a történet tragikus kimenetelét. Kopasz Zsolt ezután levitte őt az épület tetejéről és átadta az Országos Mentőszolgálat helyszínen tartózkodó egységének.


Az ilyen esetekre nincs előírás vagy szabály, ami garantálná a sikert. Hatalmas a felelősség, másodpercek alatt kell döntéseket hozni, egy rossz mozdulat is végzetes lehet.

Az ajándéktárgy átadását követően Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, főigazgató-helyettes a hősies helytállásáért elismerésben részesült kollégához szólva annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a tűzoltó ismerje fel a problémás helyzeteket és cselekedjen megfelelően.

Kopasz Zsolt tűzoltó főhadnagy 2005 óta szolgál, Hunor-tag, okleveles védelmi igazgatási vezető, egy négyéves kisfiú édesapja.

Öngyilkossági gondolatok esetén az Ifjúsági Lelki Elsősegély a 137-00-s ingyenes számon hívható hétköznapokon 17–21 óra között. Honlap: www.ifjusagi-lelkisegely.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.