EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Egyéb Zalaegerszeg

A vasút élete kicsiben

Ki ne szeretett volna kissrácként vasúti terepasztalt apró kis masinisztákkal, kalauzzal, parányi épületekkel, fákkal, összerakható sínekkel, ahol a vonat szép, látványos terepen megy az egyik állomásról a másikra?

Azóta sokat fejlődött a modellezőtechnika, csak a képzelet és a pénztárca szabhat határt a terepasztalon. A vonatozás, terepasztal-építés nemcsak a kisfiúk kedvenc időtöltése, hanem a felnőtteké is. A világ egyik legnagyobbját Hamburg egy üres épületében, 1800 m²-en építették fel, mintegy 13 mérföldnyi sínből. A díszletekhez közel 700 kilogramm műfüvet és 4 tonna vasat használt fel egy német ikerpár, a nappalokat és az éjszakákat pedig 250 ezer lámpa szimulálja. A modellek építése, a velük való foglalkozás szinte már nem is hobbi, hanem szenvedély, ami türelmet és precizitást kíván.


Bizony, Zalaegerszeg is rejt vasúttörténeti értékeket, például a ma is működő, neoromán stílusban épült impozáns vasútállomás. A források szerint a napjainkban inkább már hírhedté vált vasúti restit az 1930-as években az úri elit még sikkből látogatta. Sajnos a II. világháború bombái nem kímélték az épületet, a feljegyzések szerint 1944 októberében az amerikai 15. légi hadsereg célzottan támadta városunkat és a magyar és német légvédelem által megtámadott repülőgépek kisebb csoportja lebombázta a zalaegerszegi vasútállomást. Később, 1945 márciusában egy lőszeres szerelvény robbant fel légitámadás következtében, mindemellett jelentős értékek pusztultak el, melyek vagonokban várakoztak arra, hogy biztonságos helyre szállítsák őket.

A városi pályaudvar régi épülete 1903-ban
Fotó:
történeti Gyűjtemény – Göcseji Múzeum

Ha Gizike, a gőzmozdony mesélni tudna…


1978 óta áll a mostani helyén az akkori dolgozók összefogásának eredményeként
Fotó: Inhof András

Volna miről, kiszolgálta az idejét 1892-es születése óta. A 377-503 típusú gőzmozdony elsősorban a Rédics–Zalaegerszeg–Zalalövő vonalon koptatta a síneket, dísztalapzatára 1978-ban állították, folyamatos felújítás vár rá, hogy megóvják állagát az enyészettől.

A Keresztúry Dezső VMK igazi csemegével szeretné elvarázsolni a vasútimádókat november 11–12-én. A rendezvényen többek között látható lesz egy több mint 250 méter hosszú terepasztal, amelyen személy- és tehervagonokból összeállított szerelvények közlekednek egyszerre 1:87 méretarányban, az állomások vágányhálózata eredeti tervek alapján készült. Eredeti egyenruhákat és fotókiállítást is megtekinthetnek az érdeklődök a magyar vasút történetéből.

Vasútmodell kiállítás Fotó: Keresztúry VMK

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.