EUR: 326,13 Ft
CHF: 280,36 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb IX.kerület

Alina mindig tudta, egyszer ő lesz Szent Johanna 

Dombrádi Alina a IX. kerületi Református Színházi Esték alkalmával látta először a G. B. Shaw: Szent Johanna című művéből készült Magányos Johanna monodrámát. Akkor eldöntötte, ezt a szerepet neki is el kell játszania. Álma most megvalósult, hiszen a Kazán István Kamaraszínházban októberben bemutatott darabban ő kapta a címszerepet.

Dombrádi Alina Szent Johanna szerepében (Fotó. Telegdy István)

Alina nem tagadja, hogy a Kálvin téri Református Templom Kálvin termében öt évvel ezelőtt látott darab mély nyomokat hagyott benne.
– Akkor  arra gondoltam, milyen jó lenne, ha egyszer ezt a monodrámát én is eljátszhatnám, most meg tessék, elérkeztem ide, hogy én játszom! Pedig az idáig vezető út egyáltalán nem volt könnyű – mondta lapunknak a Kazán István Kamaraszínház színésznője.
Bár az eredeti mű egy többfelvonásos dráma, mivel a Kazán István Kamaraszínház lehetőségei erre nem adottak, monodrámává alakították a darabot.
– Lényegében csak a Johanna által mondott szövegrészekből áll össze a darab úgy, hogy egy egységes dramaturgiai ívet visz végig, tehát elindul valahonnan és elérkezik valahová.


A Szent Johanna mostanában kultusz előadás lett, több nagy színház is bemutatta az elmúlt években.

– Ez a monodráma-változat, ha jól tudom, kilenc éve van repertoáron nálunk. Az más kérdés, hogy a mi kamaraszínházunkban, anyagi lehetőségek híján, nincs mód színpadra vinni. Éppen ezért is nagy dolog, hogy „pénz, paripa, fegyver” híján kerül úgy színre, hogy a nézőnek egy csepp hiányérzete sincs a történetet illetően.
Alina egyébként az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzős hallgatója, ahol csak kevesen tudják róla, hogy hosszú ideje foglalkozik a színházzal.
– Általában nem keverem a kettőt, ha lehet. Ahogy rendező tanárom, Kriszt László mindig mondja, „a művész elsősorban ember, és csak másodsorban színész, nem pedig fordítva” – ezt igyekszem betartani!
A szép színésznő a hatodik évét tölti a kamaraszínház stúdiójában, és büszke arra, hogy Kriszt László rendezőtől lesheti el a színészmesterséget.
– Megtanított arra, hogy duma helyett mennyiségi és minőségi munkát kell nyújtania az embernek, különben az álmai semmivé válnak. Ebben nekem is rengeteget kellett változnom, hiszen az elején nem tartoztam a legszorgalmasabb színésznövendékek közé. De mára megtanultam, hogy csak a magam munkájában higgyek, bízzak, a szerencse is előbb bekopog ahhoz, aki fel van rá készülve.
És mi a vágya Alinának most, amikor már teljesült, hogy eljátszhassa Szent Johannát?
– Ez egyértelmű. Mivel a Kálvin téri Református Templom Kálvin termében láttam először a darabot, szeretném én is ott eljátszani! Remélem, lesz rá lehetőségem!


Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.