EUR: 310,24 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb IX.kerület

Alina mindig tudta, egyszer ő lesz Szent Johanna 

Dombrádi Alina a IX. kerületi Református Színházi Esték alkalmával látta először a G. B. Shaw: Szent Johanna című művéből készült Magányos Johanna monodrámát. Akkor eldöntötte, ezt a szerepet neki is el kell játszania. Álma most megvalósult, hiszen a Kazán István Kamaraszínházban októberben bemutatott darabban ő kapta a címszerepet.

Dombrádi Alina Szent Johanna szerepében (Fotó. Telegdy István)

Alina nem tagadja, hogy a Kálvin téri Református Templom Kálvin termében öt évvel ezelőtt látott darab mély nyomokat hagyott benne.
– Akkor  arra gondoltam, milyen jó lenne, ha egyszer ezt a monodrámát én is eljátszhatnám, most meg tessék, elérkeztem ide, hogy én játszom! Pedig az idáig vezető út egyáltalán nem volt könnyű – mondta lapunknak a Kazán István Kamaraszínház színésznője.
Bár az eredeti mű egy többfelvonásos dráma, mivel a Kazán István Kamaraszínház lehetőségei erre nem adottak, monodrámává alakították a darabot.
– Lényegében csak a Johanna által mondott szövegrészekből áll össze a darab úgy, hogy egy egységes dramaturgiai ívet visz végig, tehát elindul valahonnan és elérkezik valahová.


A Szent Johanna mostanában kultusz előadás lett, több nagy színház is bemutatta az elmúlt években.

– Ez a monodráma-változat, ha jól tudom, kilenc éve van repertoáron nálunk. Az más kérdés, hogy a mi kamaraszínházunkban, anyagi lehetőségek híján, nincs mód színpadra vinni. Éppen ezért is nagy dolog, hogy „pénz, paripa, fegyver” híján kerül úgy színre, hogy a nézőnek egy csepp hiányérzete sincs a történetet illetően.
Alina egyébként az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzős hallgatója, ahol csak kevesen tudják róla, hogy hosszú ideje foglalkozik a színházzal.
– Általában nem keverem a kettőt, ha lehet. Ahogy rendező tanárom, Kriszt László mindig mondja, „a művész elsősorban ember, és csak másodsorban színész, nem pedig fordítva” – ezt igyekszem betartani!
A szép színésznő a hatodik évét tölti a kamaraszínház stúdiójában, és büszke arra, hogy Kriszt László rendezőtől lesheti el a színészmesterséget.
– Megtanított arra, hogy duma helyett mennyiségi és minőségi munkát kell nyújtania az embernek, különben az álmai semmivé válnak. Ebben nekem is rengeteget kellett változnom, hiszen az elején nem tartoztam a legszorgalmasabb színésznövendékek közé. De mára megtanultam, hogy csak a magam munkájában higgyek, bízzak, a szerencse is előbb bekopog ahhoz, aki fel van rá készülve.
És mi a vágya Alinának most, amikor már teljesült, hogy eljátszhassa Szent Johannát?
– Ez egyértelmű. Mivel a Kálvin téri Református Templom Kálvin termében láttam először a darabot, szeretném én is ott eljátszani! Remélem, lesz rá lehetőségem!


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.