EUR: 322,48 Ft
CHF: 279,73 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Egyéb Nagykanizsa

Autópályává fejlesztik az M70-est

Megkezdődött az M70-es autóút Letenyétől az országhatárig tartó szakaszának 2×2 sávossá bővítése. A beruházás több mint 16 milliárd forintba kerül, s nemcsak a közlekedés válik biztonságosabbá, hanem a térség árvízvédelme is.

Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője azt mondta a Lokál Extrának, hogy aki figyelemmel kísérte Magyarország elmúlt éveit, láthatta: erre az időszakra a stratégiai gondolkodás, a folyamatos tervezés és a szisztematikus munka volt a jellemző, hogy Európa sereghajtói közül a kontinens legstabilabb, leggyorsabban fejlődő, legbiztonságosabb országai közé kerüljünk.


– Most, amikor elkezdődik az M70-es gyorsforgalmi út újabb szakaszának bővítése, érdemes felidéznünk a közelmúltat – folytatta a politikus. – Volt idő, amikor ezt az utat halálútnak nevezték, mert olyan sok baleset és tragédia történt ezeken a kilométereken. A balkáni országokat és Nyugat-Európát összekötő autópálya-hálózatban egyedüliként egy-egy sávra szűkülő, 2005-ben átadott gyorsforgalmi út fejlesztése azt követően indult el, hogy 2011-ben hat halálos áldozatot követelő, illetve három súlyos és 23 könnyű sérüléssel járó buszbaleset történt Csörnyeföld közelében. Emiatt az egysávos szakaszokon megszüntették az előzési lehetőséget, illetve fizikailag is szétválasztották a két oldalt, aminek köszönhetően azóta jelentősen csökkent a balesetek száma. De természetesen mindez nem elég, haladnunk, mennünk kell tovább.

Az alapkőletétel. Az időkapszula őrzi az M70-es megújításának terveit is (Fotó: Gergely Szilárd)

Cseresnyés Péter elmondta, a Letenye és Tornyiszentmiklós közötti szakasz szélesítése és az ehhez kapcsolódó további feladatok nettó 16,7 milliárd forintba kerülnek. A projekt tartalmazza például a magyar–szlovén határon, Tornyiszentmiklósnál tervezett pihenőhely megnyitásához szükséges közművek, illetve létesítmények, továbbá több helyszínen hidak megépítését, és még árvízvédelmi jelentősége is van a fejlesztésnek, hiszen a beruházás részeként megerősítik, bővítik a Mura töltését.


– Mindez azt eredményezi – szögezte le a képviselő –, hogy jelentősen biztonságosabbá válik az M70-esen a közlekedés, ami nemcsak az átmenő forgalom miatt fontos, hanem mindannyiunk számára, akik a térségben élünk, hiszen sokan használjuk ezt az utat a mindennapokban, vagy éppen akkor, amikor nyaralni, pihenni indulunk. S az is pozitívum, hogy rövidül a menetidő Letenye és az országhatár között. Biztonságunk más vonatkozásban is erősödik. A közelmúltban is sokszor megtapasztalhattuk, milyen az, amikor elszabadulnak a természet erői. A töltésfejlesztéssel és -erősítéssel a Letenye térségében élők vagyonát és személyes biztonságát védjük.

Cseresnyés Péter úgy fogalmazott, a térség fejlődése érdekében több, egymáshoz kapcsolódó, egymást erősítő programot dolgoztak ki s indítottak vagy indítanak a következő időszakban. Ennek egyik eleme az M70-es fejlesztése, és már megkezdődött a munka a Mura Nemzeti Programban is, amely a helyi hagyományokra és értékekre alapozott komplex vidék- és gazdaságfejlesztési csomag.

– Mindezeknek az a célja és az a szándék vezérel bennünket, hogy folyamatosan fejlődjön ez a térség: infrastruktúrában, az életkörülményekben, a megélhetés, a helyben boldogulás lehetőségeit illetően, és ezáltal gazdasági erőben – jelentette ki a képviselő.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.