2018. július 16., hétfő
Valter

Extra

Az 5 legjobb filmzene James Newton Howard-tól

Nagyszabású koncertet ad vasárnap este a Papp László Sportarénában James Newton Howard. A nyolcszoros Oscar-díjas, Grammy-és Emmy-díjas amerikai zeneszerző több mint 30 éves pályafutásának legjobb darabjaival tisztelgünk a nívós esemény előtt. 

A Szökevény 1993


Már a pályája elején (már egy Oscar-jelöléssel a zsebében a Hullámok hercege című filmért) sikerült filmtörténeti jelentőségű hanganyagot kiadnia a kezéből Howardnak A Szökevény című film zenéjével. Harrison Ford és az alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott Tommy Lee Jones macska-egér játéka a komponista zenéjének köszönhetően válik igazán feszülté, amit újabb Oscar-jelöléssel honoráltak az Akadémia tagjai.

Hatodik érzék 1999


A kilencvenes évek végén sokan úgy gondolták, hogy M. Night Shyamalan lesz a következő évszázad Hitchcock-ja, aztán az olyan baklövéseivel mint A falu, Az esemény, A lány a vízben vagy A Föld után című borzalmak egészen a Zs-kategóriáig küzdötte le magát, hogy az idei év egyik bombasikerével (Széttörve) törjön újra az élbolyba. A kísértet filmek mérföldkövének számító track egyszerre hátborzongató és melodrámai.

Vizet az elefántnak 2011

Itthon kevésbé ismerik a Reese Witherspoon-Robert Pattinson-Christoph Waltz trióját felvonultató cirkuszi melodrámát, ám a tengerentúlon igazán szép sikereket ért el a kihalóban lévő műfaji film. Howard lírai dallamai egyáltalán nem teszik csöpögőssé a film fordulópontjait, miközben zeneileg is életre kelti a cirkusz színes és mozgalmas világát.

Éjjeli féreg 2014

Nekünk újságíróknak szinte alapműnek számít a rémisztőre fogyasztott Jake Gyllenhaal egyszemélyes ámokfutása. A lecsúszott, magát videós újságírónak gondoló Louis nem riad vissza a gyilkolástól a jó sztori érdekében, vagy a Rene Russo által alakított dögös főszerkesztőjének szexuális kizsákmányolásától sem. Howard zenéje hűen adja vissza a média pörgős világát, nem beszélve a főhősünk sérült személyiségéről.

Az Éhezők viadala sorozat 2012-2015 között

Az utóbbi évtized legjobb tiniregény-sorozatának filmváltozata nem csak Jennifer Lawrence-ből csinált dollármilliókat kaszáló világsztárt, de Newton Howard munkásságát is új szintre emelte. Külön érdekessége lesz a vasárnapi előadásnak, hogy az 56 éves zeneszerző egy magyar énekesnőt, Kincses Fannit választotta ki a sorozat leghíresebb dalának, a The Hanging tree-nek az eléneklésére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Alexis, a tökéletes szépség

  Alexis, a tökéletes szépség

  Hibátlan – talán ez az a szó, ami eszünkbe jut, ha Alexis Ren fotóit nézzük. A 21 éves amerikai modell az elsők között robbant be az Instagram-hírességek közé.

 • Az iskolában zaklatták Sting gyerekeit

  Az iskolában zaklatták Sting gyerekeit

  Sting felesége, Trudie Styler nemrég rendezte meg Freak Show című legújabb filmjét, amely az iskolai bántalmazásról szól. Kiderült, hogy a sztáranyukának van személyes érintettsége, a népszerű zenésszel közös gyermekei ugyanis nem mindennapi kínokat éltek át az iskolában, többek között azért, mert a szüleik híresek.

 • Luxusjachton szülinapozott Stallone

  Luxusjachton szülinapozott Stallone

  Nemrég ünnepelte 72. születésnapját Sylvester Stallone. A Rocky és a Rambo sztárja láthatóan nagyon boldog harmadik felesége, Jennifer Flavin mellett, akivel több mint 20 éve élnek nagy egyetértésben.