EUR: 310,72 Ft
CHF: 259,53 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb Békéscsaba

Az idősek biztonsága az egyik legfontosabb

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság az Idősek Világnapja alkalmából számos településen szervezett olyan fórumokat, tájékoztatókat, amelyeken az idősebb generáció tagjait leggyakrabban érintő bűncselekmények megelőzési lehetőségeiről számoltak be az érdeklődőknek.

A programsorozat keretében idősek klubjaiba, idősotthonokba látogattak el, vagy éppen művelődési házban tartottak előadást, ahol bemutatták a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Mobil Bűnmegelőzési Centrumát is. A bűnmegelőzési előadók fő célja az volt, hogy növeljék az idősek önvédekezési képességeit. A trükkös lopások, csalások kapcsán felhívták például a figyelmet arra, hogy az idegeneket semmiképpen ne engedjék be a házba, lakásba. Ha a szokásos árnál jóval olcsóbban kínálnak bármit házaló árusok, inkább ne éljenek a lehetőséggel, pénzt ne adjanak oda azonnal. Mindenképpen mérlegeljék, hogy az adott dologra egyáltalán szükségük van-e. Amennyiben igen, kérjék családtagjaik, szomszédok segítségét a döntéshez. Idegenek előtt ne vegyék elő az összes megtakarított pénzüket! Elszaporodtak a telefonos csalások is, amikor ismeretlenek valamilyen nyereményt ígérnek, cserébe pedig azt kérik, hogy menjenek el egy bankautomatához, tegyék be a kártyájukat és gépeljék be a megadott kódot. A kód telefonszám, a csalók így töltik fel az egyenlegüket. Ezért a rendőrség arra kér mindenkit, hogy hasonló hívás esetén ne tegyenek eleget az ismeretlen telefonáló kérésének, és jelentsék az esetet.


A rendőrök bemutatták emellett a „BikeSafe” programot is, amely egy kerékpár-regisztrációs rendszer. Lopás esetén segíti a kerékpár megtalálását. Arra kérték az időseket, hogy sehol, még rövid időre se hagyják úgy őrizetlenül a kerékpárjukat, hogy nem zárják le.

A bűnmegelőzési szakemberek megmutatták az időseknek a szolgálati igazolványukat és részletesen beszéltek arról, hogy miről lehet felismerni, azonosítani a rendőröket. Kérték, hogy bármilyen, a biztonságukat érintő kérdéssel, illetve bűncselekmény esetén forduljanak bizalommal a rendőrséghez, hívják a 112-es segélyhívót.


Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.