2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb Miskolc

Beatles-esttel kényeztet az Anima Group

Ha valaki nyitott szemmel vizslatja a város kulturális életét, már biztosan találkozott az Anima Vonósnégyes/Anima Group nevével. Hozzájuk köthetők az Erzsébet Fürdőben megtartott Kupolakoncertek is, legközelebb november 15-én lesz egy Beatles-est. Soós Gábor zenekarvezetőt először a csapat indulásáról kérdeztük.

– Létezik a vonósnégyes és működik a Group is, két koncepcióval. 2000-ben indult a vonósnégyes, az Anima Group pedig egy éve vette fel ezt a nevet, de másfél-két éve már koncertezünk egy ütőssel kiegészülve. A klasszikus zenék tolmácsolására a vonósnégyes hivatott, a Group verzióval a filmzenék és a könnyűzene világában kirándulunk. Mindannyian klasszikus zenét játszottunk egész életünkben, de egy idő után rá kellett jönnünk, hogy túl sok a konvenció, ami a klasszikus zene körül kialakult. Azt éreztem, hogy megszűnik a kapcsolat a zenész és a közönség között. Ebből kiindulva döntöttünk úgy, hogy megcsináljuk a fából vaskarikát, így indult el az, hogy klasszikus hangszereken olyan zenéket játsszunk, ami közelebb áll a mai közízléshez – árulta el a zenekar vezetője.


Nagyon élvezte a közönség a Kupolakoncertet – fotó: Lokál

A legelső Group-koncertre megpróbáltak mindenki számára közérthető programot összeállítani, voltak filmzenék és tangók is. Amikor látták, hogy ez működik, egyre inkább elmerültek a könnyűzenében, illetve a rockzenében is.

– A legsikeresebb programjaink a Queen-est és a Szóljon a rock! válogatás, amibe Led Zeppelin, Scorpions, Bon Jovi, Black Sabbath is belefért. Magyarok közül is sokat átdolgoztunk, miskolciak vagyunk, így az Edda kihagyhatatlan, de KFT, Magna Cum Laude, Honeybeast is szerepelt már a programban. Egyébként a modern, mai dolgokat is bátran átformáljuk, így volt a műsoron Avicii és David Guetta is! – mondta Soós Gábor.


Városi rendezvényeken is fellép a formáció – fotó: Lokál

A zenekarban Soós Tibor dobol, ő a Miskolci Szimfonikus Zenekar tagja, Kun Alexandra a csellista, ő a Miskolci Nemzeti Színház zenekarában játszik, Krajnik Ágoston brácsázik, Vitányi Csaba hegedül, ők mindketten a Miskolci Szimfonikusok tagjai. Gábor szintén hegedűn játszik – illetve egyéb húros hangszereken is –, valamint az egyetemen tanít hegedűt.

– Ez a sorozat megy Miskolcon, itt nem csak zenélés van, hanem stand up, átvezetések humorral. Van, amikor jelmezt is húzunk! Exkluzív a helyszín, és az a fajta kapcsolat, ami itt megvan a közönségünkkel, az nagyon különleges. Interakció van a zenészek és a közönség között, sok a visszajelzés, visszaszólás, és erre biztatjuk is a nézőket! Itt 110 ember fér el egyszerre, van, amikor dupla estet kell tartanunk, mint most is – emelte ki a Kupolakoncertekkel kapcsolatban a zenekarvezető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.