2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Miskolc

Beatles-esttel kényeztet az Anima Group

Ha valaki nyitott szemmel vizslatja a város kulturális életét, már biztosan találkozott az Anima Vonósnégyes/Anima Group nevével. Hozzájuk köthetők az Erzsébet Fürdőben megtartott Kupolakoncertek is, legközelebb november 15-én lesz egy Beatles-est. Soós Gábor zenekarvezetőt először a csapat indulásáról kérdeztük.

– Létezik a vonósnégyes és működik a Group is, két koncepcióval. 2000-ben indult a vonósnégyes, az Anima Group pedig egy éve vette fel ezt a nevet, de másfél-két éve már koncertezünk egy ütőssel kiegészülve. A klasszikus zenék tolmácsolására a vonósnégyes hivatott, a Group verzióval a filmzenék és a könnyűzene világában kirándulunk. Mindannyian klasszikus zenét játszottunk egész életünkben, de egy idő után rá kellett jönnünk, hogy túl sok a konvenció, ami a klasszikus zene körül kialakult. Azt éreztem, hogy megszűnik a kapcsolat a zenész és a közönség között. Ebből kiindulva döntöttünk úgy, hogy megcsináljuk a fából vaskarikát, így indult el az, hogy klasszikus hangszereken olyan zenéket játsszunk, ami közelebb áll a mai közízléshez – árulta el a zenekar vezetője.


Nagyon élvezte a közönség a Kupolakoncertet – fotó: Lokál

A legelső Group-koncertre megpróbáltak mindenki számára közérthető programot összeállítani, voltak filmzenék és tangók is. Amikor látták, hogy ez működik, egyre inkább elmerültek a könnyűzenében, illetve a rockzenében is.

– A legsikeresebb programjaink a Queen-est és a Szóljon a rock! válogatás, amibe Led Zeppelin, Scorpions, Bon Jovi, Black Sabbath is belefért. Magyarok közül is sokat átdolgoztunk, miskolciak vagyunk, így az Edda kihagyhatatlan, de KFT, Magna Cum Laude, Honeybeast is szerepelt már a programban. Egyébként a modern, mai dolgokat is bátran átformáljuk, így volt a műsoron Avicii és David Guetta is! – mondta Soós Gábor.


Városi rendezvényeken is fellép a formáció – fotó: Lokál

A zenekarban Soós Tibor dobol, ő a Miskolci Szimfonikus Zenekar tagja, Kun Alexandra a csellista, ő a Miskolci Nemzeti Színház zenekarában játszik, Krajnik Ágoston brácsázik, Vitányi Csaba hegedül, ők mindketten a Miskolci Szimfonikusok tagjai. Gábor szintén hegedűn játszik – illetve egyéb húros hangszereken is –, valamint az egyetemen tanít hegedűt.

– Ez a sorozat megy Miskolcon, itt nem csak zenélés van, hanem stand up, átvezetések humorral. Van, amikor jelmezt is húzunk! Exkluzív a helyszín, és az a fajta kapcsolat, ami itt megvan a közönségünkkel, az nagyon különleges. Interakció van a zenészek és a közönség között, sok a visszajelzés, visszaszólás, és erre biztatjuk is a nézőket! Itt 110 ember fér el egyszerre, van, amikor dupla estet kell tartanunk, mint most is – emelte ki a Kupolakoncertekkel kapcsolatban a zenekarvezető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.