EUR: 322,04 Ft
CHF: 281,34 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Belföld

Békés Márton: A kommunizmus nem más, mint „világcsalás”

A Figyelőnek nyilatkozó Békés Márton szerint még mindig velünk él bizonyos formában a bolsevizmus.

Sok időbe telik még, hogy leszámoljunk leszámoljunk a bolsevizmus eszméjével – véli a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.


Újabb kiállításra készül a Terror Háza Múzeum, ezúttal a száz éves bolsevizmus témájában nyitnak kiállítást. Békés Márton a Figyelőnek adott exkluzív interjújában azt mondta, a kommunizmus nem más, mint „világcsalás”. Ahogy fogalmazott: „a kommunizmussal kapcsolatban sokszor az a narratíva érvényesül, hogy ’de hát végül is jót akartak’. Pedig nem, nem akartak jót. Eleve rosszat akartak és azt is gonosz eszközökkel hajtották végre.” A Terror Háza Múzeum missziója pedig az, hogy a tetteseket és a kommunizmus áldozatait is név szerint megismertesse a világgal. A történész szerint a kommunizmus ma is velünk él, csak más formában. A Figyelőnek azt mondta, „a kommunizmus eszméje szublimálódott, hamis ígérete olyan absztrakt elvárássá vált, amit nehéz nyomon követni a mai globális kultúrában”. Békés Márton hozzátette, a mai globális média működési elve nem sokban különbözik a kommunista pártelittől, csak „manapság leginkább azt igyekeznek a fejünkbe verni, hogy mindenki elnyomott, mindenki áldozat” – olvasható a Figyelő cikkében, amiből az is kiderül, mit is jelent pontosan a történész szerint a metoo kommunizmus és hogy 2017-ben ki lázad a kommunizmus ellen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gránátot találtak Lánchídnál!

  Gránátot találtak Lánchídnál!

  Aknagránát került elő a fővárosban, a Lánchíd pesti hídfőjénél szerda délután; a tűzszerészek a robbanótestet elszállították – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.

 • Országos közlekedésbiztonsági kampány: “Látni és látszani”

  Országos közlekedésbiztonsági kampány: “Látni és látszani”

  A látás és a láthatóság fontosságára figyelmeztető országos közlekedésbiztonsági kampány indult szerdán; a részt vevő gépjárművezetők térítésmentesen vizsgáltathatják át autójuk világító berendezéseit, gumiabroncsait és ellenőriztethetik a látásukat.

 • Orbán: Harcban állunk, de jól állunk

  Orbán: Harcban állunk, de jól állunk

  “Harcban állunk, de jól állunk” – fogalmazott a miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Néppárt csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak a migráció és a határvédelemmel kapcsolatos kérdésre.