EUR: 326,61 Ft
CHF: 280,52 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Érd

Bor és kultúra

Első látásra talán szokatlannak tűnik a társítás, a bor és a kultúra összefonódása, pedig a magyar irodalomban igazán nem ritka az effajta kötődés – igaz, ezúttal az érdiek nem bordalok hallgatójaként, hanem irodalmi borkóstoló résztvevőjeként találkozhattak ezzel a kapcsolódással.

Az Érdi Vigadó adott helyet annak a rendezvénynek, amelyen a szervező Érd-Diósd Borháló üzletvezető-tulajdonosa, Stok Miklós nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a művészet, a kortárs magyar irodalom szépségeivel együtt a magyar bor szépségeit is bemutatja. Irodalmi borkóstolót rendeztek, amelyen a kiváló borok szakszerű bemutatása mellett tehetséges fiatal művészekkel is megismerkedhettek az érdeklődők.


Vershallgatás – terített asztalok mellett

Írásait olvasta fel Jordáki Gábor író, költő, szabadúszó újságíró, aki – mint elmondta – elsősorban versei által szeretné átadni az irodalomkedvelőknek lelke egy-egy darabját. Más műfajt képviselt Kós Gergely, aki régóta zenél, és szeret sok mindent párhuzamosan csinálni – igaz, néha sokat vállal. Miklós Róbert huszonhat éves költőről azt tudhatta meg a hallgatóság, hogy ő verseiben szeretné megjeleníteni azokat a dolgokat is, amelyek szemmel nem láthatók, füllel nem hallhatók, és szándékai szerint az érzelmekre szeretne hatni.

Halasi Miklós termékeny alkotó, sok verset írt, amelyek többnyire romantikusak és olykor elgondolkodtatók. Az elmúlt évben jelent meg a verseiből készült összeállítás, ebből olvasott fel az esten. Dorothy King, azaz Feketéné Király Dóra elmondta, hogy jelenleg két romantikus regény megírásán dolgozik, ám közben verseket és rövidebb novellákat is ír. Színessé tette a programot a Viháncos Duó – az énekes Víg Orsolya és a gitáros Szinay Balázs – kortárs versek, illetve saját szövegek megzenésített előadásával.


Rajtra készen a szép versek mellé a szép borok
Fotók: Szeder Gábor

De hogy a borokról is essék szó: a Borháló Érd-Diósd olyan alternatívát ajánl leendő vásárlóinak, amelyben elsődlegesen minőségi borokat kínál kulturált környezetben, pénztárcabarát áron. A választást megkönnyíti a helyszíni kóstolás lehetősége és a tanácsadás, sőt rendszeres tematikus kóstolók szervezésével mindenki fejlesztheti saját boros ismereteit és válhat saját igényeihez mérten „szakértővé”. Rendszeresen részt vesznek a régió különféle rendezvényein – Százhalombattán például a Jazz és Bor esten, Diósdon a Regionális Vállakózói Klubbal közös rendezvényen. Érden rendszeresen megjelennek a Magyarok Érdi Vásárán, legutóbb pedig a Pest Megye Szépe versenyen találkozhattak boraikkal a résztvevők.

Decembertől további tematikus borkóstolók lesznek az Érdi Vigadóban is, és a fiatal művészekkel is folytatják az együttműködést.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.