EUR: 312,83 Ft
CHF: 261,19 Ft
2018. április 26., csütörtök
Ervin

Egyéb Debrecen

Bronzba öntött emlékezés

Jövő májustól Tisza István szobra mellett Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi minisztert ábrázoló alkotás is díszíti majd a Debreceni Egyetem főépülete előtti teret. A művet Juha Richárd szobrászművész készíti el.

A szoborpályázatra beérkezett négy makettből az egyetemi polgárok szavazással dönthették el, melyik alkotás legyen a nyertes. A felhívásra négy pályamű érkezett, valamennyi álló alakos szobortervet készített, amelyek mindegyikén szerepel a kultúrához való kötődést jelképező könyv mint motívum. A tervpályázatot a legmagasabb szavazati aránnyal Juha Richárd szobrászművész nyerte.


A szobor testtartása nyugodt, méltóságteljes pózban ábrázolja a kultuszminisztert, bal kezében kalapot tart, jobb kezét oszlopon lévő könyveken nyugtatja, jelezve ezzel egész életének hitvallását, egy olyan emberét, aki a magyar nemzet megmaradásának zálogát az iskolázás fejlesztésében, a képzésben, a kiművelt emberfőkben látta – fogalmazott műleírásában az alkotó.

A négy pályamű. A tervpályázatot a legmagasabb szavazati aránnyal Juha Richárd szobrászművész nyerte (jobbról az első) Fotó: unideb.hu

Klebelsberg Kuno munkássága során múlhatatlan érdemeket szerzett a Debreczeni Magyar Királyi Tisza István Tudományegyetem fejlesztésében. Neki köszönhető, hogy az első világháborút követően folytatódhatott a klinikatelep félbemaradt építkezése, és jelen volt a 1927. október 17-i zárókőletételi ünnepségen is, amelyet összekapcsoltak az egyetem névadója, Tisza István szobrának avatási ünnepségével. A miniszter itt volt a főépület alapkőletételénél is 1927. június 3-án, ő végezte el az egyik első, jelképes kalapácsütést az építkezésen a „Törhetetlen hittel a vallás, az erkölcs és a művelődés nevében” mondat kíséretében. Gondolatait az alapkőbe zárt szöveg is őrzi. 1932. május 15-én, pünkösd vasárnapján a Díszudvar adott otthont az épület ünnepélyes avatásának. Az eseményen vendégként megjelent gróf Klebelsberg Kuno nyugalmazott kultuszminiszter is. Az egyetem 1927-ben az intézmény érdekében végzett munkásságáért díszdoktori cím odaítélésével fejezte ki köszönetét. Idén a Debreceni Egyetem rektori vezetése arról döntött, hogy – csatlakozva az elődök elismeréseihez – Klebelsberg Kuno szobra is díszítse az egyetem előtti teret, maradandó emléket állítva annak a férfinak, aki annyi mindent tett az intézmény fejlesztéséért.


Klebelsberg Kuno szobrát a tervek szerint jövő májusban állítják fel a főépület előtti téren, a művész heteken belül megkezdi a munkát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.

 • Éremeső a fehérváriaknak

  Éremeső a fehérváriaknak

  Kovács Sarolta nyerte a nők versenyét az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Csapatban a KSI SE győzött. De a fehérvári sikernek itt nincs vége.